TSKB GYO hisseleri, 1-2 Nisan'da halka arz edilecek
Halka arzda 'talep toplama yöntemi' kullanılacak
Abone olİSTANBUL - TSKB GYO hisse senetleri, 1-2 Nisan 2010 tarihlerinde talep toplama yöntemiyle halka arz edilecek. Halka arz ile mevcut ortakların rüçhan hakkının kısıtlanması yöntemiyle 50 milyon lira sermaye artırımı yapılacak. Beklenen 53 milyon lira-58 milyon lira aralığındaki gelir, TSKB GYO'nun başta Adana şehir oteli yatırımı olmak üzere yeni projelerinde kullanılacak.
Halka arzın ardından TSKB GYO'nun yüzde 33,33 oranında hissesinin, 7 Nisan'da İMKB'de kotasyona alınıp, 9 Nisan Cuma günü işlem görmeye başlaması hedefleniyor. TSKB GYO'nun 200 milyon lira olan kayıtlı sermaye tavanı içinde mevcut ödenmiş sermayesini 100 milyon liradan 150 milyon liraya çıkartmak için başlatılan halka arzda, şirket hisse senetleri 1,05-1,16 lira fiyat aralığında satışa sunulacak.
Yurt dışından büyük ilgi beklenen halka arzın tanıtımı için 16-23 Mart 2010'da Londra, Frankfurt, Stockholm ve Helsinki'de 25 yabancı yatırımcıyla toplantı yapıldı.
Nominal değerdeki yüzde 50'lik kısım yurtiçi bireysel, nominal değerdeki yüzde 2'lik kısım yurtiçi kurumsal, nominal değerdeki yüzde 48'lik kısım yurtdışı kurumsal yatırımcılara ayrıldı.
Korkut Ün, halka arza hem yurt içinden hem yurt dışından ciddi oranda ilgi bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu ilgi talebe dönüşürse, başarılı bir halka arz gerçekleştireceğiz. GYO'ların halka arzı önem taşıyacağa benziyor" dedi.
Soruları yanıtlarken, bu yıl halka arz edilen ilk GYO olmalarının, kendilerine avantaj sağlayıp sağlamayacağına yönelik bir soruya Ün, "İyi bir şirket, iyi bir yatırım alternatifi sunarak borsaya geliyorsa, avantaj ilk olmaktan gelmez. Bence bizim şirketin avantajı, buradan geliyor" yanıtını verdi.
Hedef, her yıl en az bir yeni proje
Sektörde düzenli bir iyileşme beklentisi bulunduğuna işaret eden TSKB Genel Müdürü Korkut Ün, 2010'un GYO'lar açısından olumlu bir yıl olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Ün, kira geliri getiren yaklaşık 20 bin metre kare büyüklüğündeki Fındıklı ofis binaları ile Karaköy'deki Tahir Han binası, 80 bin metre kare kapalı alan üzerinde Pendorya AVM ve Adana'da üzerinde şehir oteli geliştirme çalışmaları süren 3 bin 600 metre karelik arsadan oluşan şirket gayrimenkul portföy değerinin yaklaşık 278 milyon lira düzeyinde bulunduğunu açıkladı.
TSKB GYO'nun 2006 yılında 12 milyon lira olan aktif büyüklüğünün 2009 yılı itibariyle 298 milyon liraya, özsermaye büyüklüğünün 12 milyon liradan 164 milyon liraya ulaştığını aktaran Ün, şirketin 2008 yılında 3 milyon lira düzeyindeki net karının Aralık ayında Pendorya AVM'nin hizmete açılmasıyla, 55 milyon lira düzeyinde gerçekleştiğini söyledi.
Ün, TSKB GYO'nun yatırım stratejisinin büyüme odaklı olduğunu vurgulayarak, bu kapsamda her yıl en az bir yeni projeye başlamayı planladıklarını ifade etti.
Ofis ve AVM'de öncelikli bölgelerinin, İstanbul ve çevresi olduğunu dile getiren Ün, otel yatırımları için Anadolu şehirlerinin gündeme gelebileceğini ancak Anadolu'da daha dikkatli ve butik çalışmayı düşündüklerini belirtti.
Ün, büyük konut projelerinde olmayı pek düşünmediklerini ancak ileride küçük boyutlu konut projelerinde yer alabileceklerini bildirdi.