TSK İç Hizmet Kanunu değişecek
Başbakan Erdoğan, TSK İç Hizmet Kanunu'nun muhakkak bir düzenlemeyle değişeceğini, Genelkurmay'ın buna kendini hazırlaması gerektiğini söyledi.
Abone olANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, darbeye dayanak oluşturulduğu iddia edilen Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu 35. maddesinde darbe yetkisinin tanımlanmadığını belirterek, TSK İç Hizmet Kanunu'nda yeni bir düzenlemenin muhakkak olacağını, seçimden sonra konunun taraflarla görüşüleceğini söyledi. Erdoğan, TSK'nın ülkeyi dış saldırılara karşı korumakla görevli olduğunu vurgulayarak, Silahlı Kuvvetlerin kendisini buna modlaması gerektiğini belirtti.
Özel bir televizyon programına katılarak, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, iktidarları döneminde Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesinin neden değiştirmediklerinin sorulması üzerine, Erdoğan şunları kaydetti:
"Merdivenleri teker teker çıkmak gerekiyor. Biz 26 maddelik paketi milletin önüne nasıl bir sıkıntıyla ne tür bir mücadeleyle getirdik. CHP, MHP, BDP karşımıza dikildi. BDP 'biz en çok kapatılan partiyiz, bunun önüne geçilmesi gerek' diyen parti. O oylamaya, o maddeye, diğerlerine gelmediği gibi ona da gelmedi. TSK İç Hizmet Kanunu noktasında yeni bir düzenleme muhakkak olacaktır, ama bu şimdi mi olacak, nasıl olacak derseniz... Seçimden sonra bunu tekrar oturacağız, TSK ile Genelkurmayımızla görüşeceğiz."
35'nci maddede darbe yetkisi tanımlanıyor
Erdoğan, darbe için insan unsuru ve uygun ortamın olup olmadığının tartışmalı bir konu olduğunu, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki ifadede darbe yetkisinin tanımlanmadığını belirterek, "Sivil iradeyi yok farz ediyorsunuz. Bırakın bu işin mücadelesini sivil irade versin. Silahlı Kuvvetlerimiz kendini şunu modlamalı; 'biz dış saldırılara karşı, bu ülkenin dış güvenliğini korumakla görevliyiz' buna modlamalı kendini. İçeride de polisin bu işi sivil iradeyle beraber yürütmesi lazım. Bu iş birbirine karıştığı anda, o zaman bu ülke... Olağanüstü halde de valilik otoritesini kullanır" dedi.
Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığının bu konuda bir çalışma yürüttüğünü belirten Erdoğan, "Belki yaş gruplarında bazı tasniflere gitmek suretiyle belki yüksek yaş gruplarından başlamak üzere bedelli askerlik noktasındaki durumun gündeme gelebileceğini" bildirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun askerlikle ilgili vaatlerini eleştiren ve şehit ailelerinin bu konudaki hassasiyetini vurgulayan Erdoğan, "Gerekirse bu konuda referanduma bile gideriz. O kadar bu konu önemli" diye konuştu.
Anayasa eklerden kurtulacak
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, yeni anayasaya ilişkin soru üzerine, anayasa kitapçığını göstererek, eklerden kurtulunması gerektiğini, böylelikle anayasa kitapçığının ciddi manada küçüleceğini söyledi. Erdoğan, bu konuda önce parlamento içinde bir uzlaşma komisyonu kurmayı planladıklarını, ayrıca bu konuda sözü olan tüm kesimlerin yeni anayasanın hazırlanmasında katkı sağlayabileceğini bildirdi.
Muhalefet partilerini, geçen yıl 12 Eylül'de halk oylamasıyla yapılan anayasa değişikliğinin çalışmalarında uzlaşmaya yanaşmamakla eleştiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Biz istiyoruz ki millet bu konuda ne diyor? İstiyoruz ki sivil, katılımcı, ülkemin her bölgesinden işte bu benim anayasam diyebileceği, dili anlaşılabilir olan bir anayasa... Şimdi mevcudun dilini anlamakta ben çok çile çekiyorum. Bunun için tercüman lazım. Kalkıp da her vatandaş anayasayı anlamak için bir tercümana müracaat etmesin. Öyle bir şey hazırlansın ki okuduğu zaman bunu anlasın, 'yaptığım nereye oturur' bunu da görsün. Tabii ki bu yasaların da yönlendiricisi olacak. Ona göre de uyum yasaları vesaire belki onlar da gözden geçirilecek. Yeniden o konuda bazı adımlar atılacak ve konuyla ilgili olarak biz şu anda birinci derecede uzlaşmayı arıyoruz, Ondan sonra katılımı arıyoruz ve diyoruz ki katılımcı, hakikaten yüksek düzeyli bir çalışmayı gerçekleştirelim. Anayasa hukukçularını son safhada işin teknik boyutunda devreye sokalım."