Torunlar Center’da asansör faciası!
Torunlar GYO’nun Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yaptığı Torunlar Center’da asansör 32 kattan yere çakıldı. 10 işçi öldü
Abone olİSTANBUL – Dün akşam saat 19:45 civarında Torunlar GYO’nun Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yaptığı Torunlar Center’da asansör faciası yaşandı. 42 katlı olan ve 36 katı tamamlanan projenin 32 katında bulunan asansör henüz belirlenemeyen bir nedenle zemine çakıldı. 10 işçi hayatını kaybetti.
Gözaltına alınan 8 kişi serbest
İnşaatta çalışan işçiler asansörlerin bakımsız olduğunu iddia etti. Asansörün ray kopması sonucu düştüğü iddia edildi. Şirket sorumlusu 8 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Ancak asansör faciasıyla ilgili gözaltına alınan 8 kişi, polis merkezindeki ifadelerinin ardından savcılık talimayıtla serbest bırakıldı.
Olay yerine giden İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Bir kaza olarak hiçbir zaman kabul edilebilmesini düşünmüyoruz kaza olmaması lazım. 32’nci kattan bir asansörün boşluğa düşmüş olması işçi kardeşlerimizle birlikte elbette tedbirler noktasında nelerin eksik olduğunu sorgulamamızı icap ettiriyor. Asansörün içinde inşaat malzemesi olduğu görülüyor. İş güvenliği açısından hangi kusurların olduğu adli makamlar tarafından açıklanacaktır. Saat 19:00’da bu çalışmanın tamamlanmış olması gerekiyordu. İtfaiyeye gelen ihbar 19.45. Dolayısıyla iş saatinin, çalışma saatinin dışına taşmış. Hayatını kaybedenlerin hak hukuku, ailelerin hak hukuku, mutlak suretle kusuru ihmali kim varsa ortaya çıkarılacaktır. İnşaatın sorumlusu olan adli makamların değerlendirdiği 8 kişi gözaltında” dedi.
Valilik ölen işçilerin Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara ve Cengiz Bilgi olduğunu açıkladı.
Torunlar GYO: Adli soruşturma başlatıldı
Kaza sonrası Torunlar GYO'dan da yazılı bir açıklama yapıldı. İnşaat ve tüm faaliyetlerin durdurulduğu belirtilen açıklamada, “Eski Ali Sami Yen Stadyumu arazisi üzerinde devam etmekte olan inşaatımızdaki ayrıntıları henüz bilinmeyen bir nedenle gerçekleşmiş olan elim asansör kazası ile ilgili bilgilendirme:
1 - Bu kaza ile ilgili adli soruşturma derhal başlatılmıştır. Sonuçlarını en yakın takipçisi olarak izleyeceğiz.
2 - Kurumumuzca olayın bütün yönleriyle araştırılması için gerekli teknik ekipler görevlendirilmiştir.
3 - Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır dilediğimiz işçi kardeşlerimizin ve ailelerinin her türlü hakkı hukuku tüm alt yüklenicilerde çalışanlar da dahil sorumluluğumuz ve güvencemiz altındadır.
4 - İnşaat ve tüm faaliyet durdurulmuştur. Bütün soruşturmalar tamamlandıktan ve güvenlik sistemleri defaatle gözden geçirildikten sonra tekrar faaliyete geçilecektir.
Asansörler 30 Mayıs 2014 tarihinde kontrol edildi
Şişli' deki asansör faicıasıyla ilgili ikinci yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada 10 işçinin öldüğü kazaya ilişkin, kazanın meydana geldiği şantiyede çalışmaya başlayan bütün elemanların istisnasız iş güvenliği eğitimi aldığını ve bu eğitimde başarılı olanlara iş başı yaptırıldığını, eğitimsiz işçi çalıştırılmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
Torunlar GYO'dan yapılan açıklamada, şirketin şantiyesi gibi şantiyelerde inşaatın yapım aşamasında insan ve yük taşınması amacıyla asansörler kullanıldığı belirtildi. Şantiyelerde yük ve insan taşımak maksadı ile kullanılan asansörlerin, kullanım süresi geçici olduğu için genellikle kiralama suretiyle temin edildiği vurgulanan açıklamada, "Şirketimiz, özellikle şantiyelerde insan ve yük taşıma amacıyla kullanılan asansörleri ithal ederek kiralayan şirketlerden biri ile insan ve yük taşıma asansörü kiralama sözleşmesi imzalamıştır. Elim kazaya sebep olan asansörün kaldırma kapasitesi 2 bin 700 kilogram / 28 personeldir. Asansör teknik özellikleri itibari ile aşırı yük koruma tertibatına sahiptir, bir başka ifade ile kapasitesinin üzerinde bir yükleme yapıldığında çalışmamaktadır" bilgileri paylaşıldı.
Açıklamada, söz konusu şirketle yapılan sözleşmeye göre, asansörün montajı ve şantiye sahasında fen ve sanat kurallarına uygun şekilde eksiksiz, kusursuz ve özürsüz bir şekilde her türlü güvenlik tedbiri alınmak suretiyle mükemmel şekilde çalışmaya hazır bir vaziyette bulundurması gerektiği dile getirildi.
Yine sözleşmeye göre asansörlerin daha önce bir başka gerçek ya da tüzel kişiye kiralanmamış olması gerektiği anımsatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Asansörler anılan bu sözleşme hükümlerine uygun bir şekilde kiralayan şirket tarafından şantiyeye getirilmiş ve montajı tamamlanmıştır. Asansörde meydana gelebilecek arızaların anında giderilmesi ve gerekli bakım hizmetlerinin zamanında ve gereği gibi yapılmasını sağlamak üzere kiralayan şirket tarafından şantiyede her gün ve tam zamanlı olarak iki uzman personel görevlendirilmiştir.
Bu uzman personeller bugüne kadar arızalara müdahale etmiş ve asansörlerin bakım ve onarımlarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca asansörlerin tabi olduğu yönetmelik çerçevesince asansörü kiralayan şirketin dışında TMMOB Makine Mühendisleri Odası tarafından muayene kuruluşu olarak yetkilendiren kişiler tarafından bahse konu asansörler 30 Mayıs 2014 tarihinde kontrol edilmiş ve mevzuata aykırı herhangi bir durum tespit edilmemiştir.
İşçilerin herhangi bir şekilde iş güvenliği eğitimine tabi tutulmadan çalıştırıldığına yönelik iddialar ileri sürülmektedir. Bu iddiaların şirketimiz bakımından geçerliliği yoktur. Şantiyede çalışmaya başlayan bütün elemanlar, istisnasız iş güvenliği eğitimi almakta ve bu eğitimde başarılı olanlar iş başı yaptırılmaktadır. Eğitimsiz işçi çalıştırılması söz konusu değildir."
İş Kanunu hükümleri çerçevesince günlük, haftalık, aylık ve yıllık toplam çalışma sürelerine kesinlikle riayet edildiği vurgulanan açıklamada, işin niteliği gereği tamamlanması gereken işlerin, İş Kanunu'nun izin verdiği ölçüde fazla mesai ücreti yasada emredilen şekilde ödenmek suretiyle, ihtiyaç duyulduğunda, fazla mesai yaptırılarak tamamlandığı belirtildi.
Açıklamada, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan bir karar ile hafta sonu ve bayram tatillerinde akşam saat 19.00'dan sonra çalışılmasının, çevrenin rahatsız edilmemesi maksadıyla engellendiği hatırlatılan açıklamada, "Şirketimiz, şantiyede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından öngörülen kurallara uygun davranılması konusunda talimat vermiştir. Elim kazanın olduğu esnada şantiyede topyekun çalışma söz konusu değildir. Bazı taşeronların bir sonraki gün yapılacak çalışmaya esas olmak üzere birkaç personeliyle temizlik ve ön hazırlık çalışmaları yaptıkları düşünülmektedir. Soruşturma evresinde bu konunun netlik kazanacağını tahmin edilmektedir" ifadelerine de yer verildi.
TMMOB: Kontrol 30 Ağustos'a kadar geçerliydi
TMMOB Türkiye Makina Mühendisler Odası İstanbul Şubesi, Torunlar İnşaat şantiyesinde meydana gelen ve 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan asansör kazası hakkında yazılı bir açıklama yaptı. TMMMOB, asansörün son kontrolünün 30 Mayıs'ta yapıldığını, ancak bu kontrolün 30 Ağustos'a kadar geçerli olduğunu ve bu tarihten sonra bir kontrol yapılmadığını belirtti. Açıklamada kazanın hangi sebepten kaynaklı olduğuna dair incelemenin Oda teknik heyeti tarafından yapıldığı ifade edildi.
TMMOB'dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Asansörde yaşanan kaza sonrası Torunlar firmasının açıklamasında Odamız muayene kuruluşu tarafından 30.05.2014 tarihinde yapılmış olan kontrole ve verilen muayene raporuna atıf yapılmaktadır. Odamız muayene kuruluşu tarafında yapılan kontrol, kontrol anındaki gözlemler ve deneylere dayanmaktadır. Verilen uygunluk raporu, cihazın periyodik olarak bakım ve uygun iş güvenliği şartlarında kullanılması gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu bakımdan özellikle şantiye şartlarında çalışan bu cihazların eğitimli nezaretçiler tarafından kullanılması ve günlük bakım ve kontrollerinin yapılması elzemdir. İlgili asansöre ilişkin verilen rapor 30.08.2014 tarihine kadar geçerlidir ve verilen raporda bu belirtilmiştir.
Ayrıca işçilerin verdiği bilgilere göre söz konusu asansör geçen hafta arıza yapmış ve bir bakımdan geçmiştir. Bu bakım sonrası Muayene Kuruluşumuza bilgi verilmeli ve asansör yeniden tarafımızdan kontrol edilmeli idi. Kamuoyunda Torunlar İnşaat firması tarafından Odamızın kontrol ve uygunluk raporu verdiğine yönelik eksik ve yanlı açıklama, sorumluluktan kurtulma ve algıyı başka yönlere çevirme çabalarıdır. Teknik heyetimiz kazanın oluşumuna dair incelemesini sonuçlandırdığında ayrıca açıklama yapılacaktır."