TOBB, kimya sektörünü masaya yatırdı

Kimya sektörünün ortak hedefi, orta ve uzun vadede ithal ikameleri yaratmak olarak belirlendi.

Abone ol

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kimya sektörünü masaya yatırdı. Kimya sektörünün ortak hedefi, orta ve uzun vadede ithal ikameleri yaratmak olarak belirlendi. Dolar paritesindeki gelişme dolayısıyla sektörün ciddi anlamda ithalata yöneldiğine işaret edilerek, Ar-Ge desteğinin gerekliliği vurgulandı.

TOBB Türkiye Kimya Sanayi Meclisi, Meclis Başkanı Timur Erk'in başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda, sektörde yaşanan ara girdi ithalatındaki artış değerlendirilirken, yıl sonu itibariyle ihracatın kriz öncesi rakamlara dönmesinin ve 12 milyar dolara ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Erk, sektörün ortak hedefinin orta ve uzun vadede ithal ikameleri yaratmak olduğunu belirterek, dolar paritesindeki gelişme dolayısıyla sektörün ciddi anlamda ithalata yönelmesi nedeniyle, Ar-Ge desteğinin gerekliliğine vurgu yaptı.

İhracat 8 milyar doları aştı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) rakamlarına göre, 2010 Ocak–Ağustos dönemi ihracat değerinin 8,05 milyar dolar olduğuna değinilen toplantıda, geçen senenin ilk 8 aylık ihracat rakamı dikkate alındığında yüzde 34'lük bir artış gözlendiği belirtildi.

Sektörün en çok ihracat yaptığı ülkenin inşaat pazarındaki canlanmalardan dolayı Irak, en çok ihracat yapan alt sektörlerin ise plastik ve mamulleri ile mineral yakıtlar ve yağlar olduğu da kaydedildi.

Tehlikeli Madde İçeren Büyük Endüstriyel Kaza Risklerinin Kontrolü (Seveso II) Direktifi üzerine Çevre Alanında Kapasite Geliştirme Projesi Düzenleyici Etki Analizi hakkında da bilgi verilen toplantıda, uyumlaştırma ve uygulama öncesindeki yükümlülükler ile ilgili sanayicilerin görüşleri alındı.

Büyüme beklentisi yüzde 6-7 arasında

Bu arada, 2010 yılı için kimya sektöründe genel büyüme beklentisinin yüzde 6-7 olduğunu dile getirildi. Ancak boya sanayinde yüzde 10, plastik sanayinde yüzde 10 ile yüzde 15 arasında beklenen büyüme oranıyla, genel büyüme rakamlarının aşılacağı da ifade edildi.

Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına hız verildi

Öte yandan, ileri teknoloji ürünlerinin geliştirilmesinde ve ciddi projelerin oluşturulmasında üniversite-sanayi-devlet işbirliği kurulmasının gerekliliğinden yola çıkılarak oluşturulan Ar-Ge ve inovasyon alt komitesi meclis bünyesindeki çalışmalarını hızlandırdı. Bu alana ayrılan devlet kaynaklarının, üretime dönüşmeden israf edilmemesi için gerekli tedbirlerin ve önerilerin değerlendirileceği alt komite, faaliyet planını hazırlayarak çalışmalarına başladı.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu