TL'deki hareketlilik ihracatçıyı zorluyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Büyükekşi, Türk lirasının değerinde yaşanan aşırı oynaklığın ihracatçının fiyat vermesini zorlaştırdığını söyledi.

Abone ol

ANKARA - Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türk Lirasının değerinde yaşanan aşırı oynaklığın, ihracatının fiyat vermesini zorlaştırdığını belirtti.

Türk lirasının değerine ilişkin yaşanan gelişmeler hakkında soruları yanıtlayan Büyükekşi, ihracatçının fiyatını verdiği malı üretmesi, yüklemesi ve parasını tahsil etmesi arasında 3-6 aylık bir süre geçtiğini kaydetti.

Bu süreçte döviz kurlarında yaşanan gelişmelerin, kur riski iyi yönetilmediği takdirde ihracatçıya zarar verdiğini anlatan Büyükekşi, "Türk lirasının değerinde yaşanan aşırı oynaklık, ihracatının fiyat vermesini zorlaştırıyor. Üretim kalemleri ile satış kalemlerinin farklı kurlar üzerinden olması, kurlardaki beklenmeyen gelişmelere karşı ihracatçılarımızı sıkıntıya sokuyor. Halbuki kurlarda istikrar olsa, ihracatçı parasını 3 ay sonra da tahsil etse, 6 ay sonra da tahsil etse, TL cinsinden ödemelerini herhangi bir kur zararına uğramadan gerçekleştirmesine imkan tanır" diye konuştu.

Aşırı oynaklığı tüm sektörler için bir sorun olarak değerlendirdiklerini dile getiren Büyüyekşi, malın satış fiyatının vadeli olarak tahsil edilmesinin, ihracatçının maliyet-satış dengesini iyi kuramamasına neden olduğuna işaret etti.

Bazı sektörlerde ithal girdi oranının son derece yüksek olduğunu hatırlatan Büyükekşi, "Eğer girdileriniz ile satış bedeliniz aynı kur üzerinden ise dövizdeki oynaklıktan daha az etkiliyorsunuz. Ama kullandığınız ara malı ithalatınız dolar, üretim maliyetleriniz TL ve satışını Avro ise veya tersi de olabilir, böylesi bir durumda ciddi bir kur riskiniz var demektir. Bu riskin mutlaka hedge edilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

Büyükekşi, 1,70-1,80 seviyelerinin, ihracatçıların üzerinde konsensüse vardığı genel bir rekabetçi kur seviyesi olduğunu ifade ederek, kurların bu seviyelerde seyretmesinin tüm sektörlere fayda sağlayacağı, ihracata destek, ithalata ise bir denge getirecek seviye olduğu görüşünü dile getirdi.

Büyükekşi, "Bu kur seviyesi ara malı ithalatını hangi sektörlerde ne oranda azaltabilir?" sorusuna ise, "Bazı ara mallarının ikamesi hemen olamayacak. Mesela enerji. Nükleer enerji dışında bir çözüm Türkiye'nin enerji faturasını aşağı çekemeyecektir. Bazı sanayilerin kritik girdileri var. İleri teknoloji gerektirdiği için veya içeride hiç üretimi olmadığı için. Kurun dışında Türkiye ekonomisindeki yapısal dönüşüm ve transformasyon üzerinde çok durduğumuz başka önemli bir konudur" cevabını verdi.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları İstanbul Boğazı gemi trafiğine açıldı 30 Ağustos Zafer Bayramı hangi güne denk geliyor? Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar