TİM Merkez'in kararından memnun

TİM Başkanı Büyükekşi, "Faizlerin düşmesi Türkiye'ye giren sıcak para oranının düşmesine sebep olacaktır" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararlar sonucunda, politika faizlerinin düşürülmesi ve sonrasında mevduat munzam oranlarının artırılmasını olumlu buluyoruz" dedi.

Büyükekşi, Merkez Bankası'nın faiz indirimini değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Merkez Bankası'nın uzun süredir döviz kurları ve faizler konusundaki şikayetlerini kamuoyu ile paylaşan ihracatçıların ve reel sektörün feryatlarına kulak verdiğini belirtti.

İhracatçılar olarak, uzun bir süredir uygulanan faiz politikasının döviz kurları üzerinde olumsuz etkide bulunduğunu ve bunun sonucunda dış ticaret açığının ve cari açığın tehlikeli seviyelere yükseldiğini ifade ettiklerini anımsatan Büyükekşi, "Merkez Bankası dün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısında alınan kararlar sonucunda, politika faizlerinin düşürülmesi ve sonrasında mevduat munzam oranlarının artırılmasını olumlu buluyoruz" dedi. Mehmet Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Nitekim dolar kurunun 1,40'ın altına indiği 2010 yılının ilk on ayında Türkiye'nin cari açığı, Ocak-Ekim döneminde yüzde 288 artarak 35,7 milyar dolara, dış ticaret açığı ise yüzde 83 artarak 55,1 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye'nin ihracatı bu dönemde yüzde 11,4 artarken ithalatın artış hızı yüzde 30,5 olmuştur. Sıcak paranın ülke ekonomisine yaptığı tahribatı engellemek için faiz oranlarının düşürülmesi gerektiğini TİM olarak daha önce ifade etmiş, 2011 yılının Mart ayına kadar politika faizlerin yüzde 5 seviyelerine çekilmesinin mümkün olabileceğini öngörmüştük. Dolayısıyla Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği faiz indirimini olumlu bulduğumuzu ve devamının da gelmesini beklediğimizi ifade ediyoruz.

Faizlerin düşmesi Türkiye'ye giren sıcak para oranının düşmesine sebep olacaktır. Bazı kesimler, dış finansmana yüksek oranda ihtiyacı olan Türkiye için, bu gelişmeyi negatif olarak gösterme gayretine girebilir. Bu noktada Türkiye'ye düşen görev, azalması beklenen sıcak para girişlerini ikame ettirmek amacıyla, doğrudan yabancı sermaye hareketlerini daha fazla teşvik etmektir. Çünkü doğrudan yabancı sermaye girişinin artması, Türkiye'nin sanayisi, ihracatı ve istihdamı için çok olumludur."

TİM olarak Türkiye'nin sanayisini, üretim dokusunu ve ihracatını tahrip eden sıcak para yerine, ülkeye yatırım yapan, istihdam üreten, ihracatına katkı yapan doğrudan sermayeyi daima desteklediklerini ifade eden Büyükekşi, Türkiye'nin artık daha fazla yabancı sermaye çekmeye odaklanarak, sıcak paranın cazibe merkezi olmaktan çıkma yolunda attığı adımları güçlendirmesi gerektiğini bildirdi.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor