TİM: Karşılıksız Çekte hapis cezası kaldırılmasın

Çek yasasındaki düzenlemeye ilişkin tartışmalara TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de katıldı. Büyükekşi asıl mağdurların alacaklı olanlar olduğunu belirterek "Hapis cezası kaldırılmasın" dedi.

Abone ol
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasına karşı olduklarını, bildirdi.
Büyükekşi, Ceylan İntercontinental Otel'de düzenlediği basın toplantısında 2011'i değerlendirerek 2012 yılına ilişkin beklenti ve öngörülerini açıkladı.
Bu sene Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı'nın gündemde olduğunu dile getiren Büyükekşi, "Bu taslağın bu şekilde yasalaşmasının sosyal barışı ve iş barışının devamı yönünde son derece sakıncalı görüyoruz. Hem Türkiye'nin 2023 hedeflerine, hem de Türkiye'nin sanayisine zarar verir. Türkiye 1980 sonrası sendikacılık günlerine geri döner. Bu da çok yanlış olur" dedi.
Büyükekşi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanına önerilerini sunduklarını dile getirerek, "Mutlaka bu kanun taslağının bizim de görüşlerimiz dikkate alınarak revize edilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.
İş kolu barajının yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesine itiraz ettiklerini dile getiren Büyükekşi, "Biz bunun yüzde 10'da kalmasını istiyoruz. Ayrıca noter şartının kaldırılması gibi bir dizi itiraz ettiğimiz yönü var. Çalışma Bakanlığı'nın bu kanun revize edildikten sonra kıdem tazminatı fonu ile aynı zamanda Meclis'e getirilmesini istiyoruz. Kıdem tazminatı 8 yıldır gündemde olmasına rağmen bir türlü çıkarılamadı. İşyeri güvenliği ile ilgili çalışmada da eksik gördüğümüz yönler var. Burada da bazı değişiklerin yapılması lazım" dedi.
Büyükekşi, Türkiye'nin son 10 yılda geldiği noktanın önemli olduğunu, 2023 hedefleri bulunduğunu, Fransa, İspanya ve Yunanistan'da grevler nedeniyle yaşanan sorunları herkesin bildiğini hatırlatarak, "Böyle bir ülkede kim yaşamak ister?" diye konuştu.
Gelinen noktada asgari ücretin 2001'de 180 dolar iken bugün 300 dolar seviyesinde olduğunu, bir işçinin işverene maliyetinin 800 dolar olduğunu, "Burada önemli olan refah seviyesi olarak çalışanın nereden nereye geldiği. Yüzde 10 barajı var şu anda. 1980'den beri Türkiye'de sosyal barış var. Türkiye'de maalesef Avrupa'daki gibi sendikalar geçmişte bu konuda verimlilik, iş yerinde çalışmayla ilgili iyileştirmeler yerine sadece ücret sendikacılığı yaptılar. Bu nedenle bu sıkıntıların biz tekrar yaşanmasını istemiyoruz" dedi.
Çekte hapis cezasının kaldırılmasını istemiyoruz
Çek Yasası'na da değinen Büyükekşi, "Ödeyemeyenlerin mağduriyetinden söz ediliyor. Asıl mağdur olanlar alacaklı olanlar. Bundan kimse bahsetmiyor. Bunun altını çiziyoruz. Mağdur olanlar alacaklı olanlar, onun dikkate alındığı bir çalışma var. Onu destekliyoruz" dedi.
Büyükekşi, "Çekte hapis cezasının kaldırılmasını istemiyoruz" dedi.
Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı