Ticaret ve hizmet sektörü cirosu ilk çeyrekte yükseldi

Ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.4, oranında arttı

Abone ol

ANKARA - Ticaret ve hizmet sektörlerinde ciro ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.4, istihdam yüzde 4, brüt ücret-maaş yüzde 11 artarken, çalışılan saatin ise yüzde 1.3 azaldığı görüldü.

TÜİK, 2010 yılı I. Dönem Ticaret ve Hizmet Endeksleri sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Ticaret-Hizmette ciro geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.4 artarak 136,6’ya yükselirken, bir önceki döneme göre ise yüzde 9.2 azaldı.

Ticaret-Hizmette istihdam, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 4, bir önceki döneme göre yüzde 0.5 artış gösterirken, endeksin 122,3 olduğu belirlendi. Çalışılan saat geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 1.3, bir önceki döneme göre yüzde 3.7 azalarak 113’e geriledi. Ticaret-Hizmette brüt ücret-maaş endeksi ise 2010 yılı I. döneminde 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 11 artarak 177,9’a yükseldi. Bir önceki döneme göre ise ücret-maaş endeksinin yüzde 1.7 arttığı görüldü.

En yüksek ciro artışı motorlu taşıtlarda

Yılın ilk çeyreğinde en yüksek ciro artışı motorlu taşıtlar ve motosikletlerin satışı, bakımı ve onarımı, motorlu taşıt yakıtının perakende satışında görüldü.

Bu sektörün cirosu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50.2’lik artış gösterdi. Bunu yüzde 20.1 ile toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımı, yüzde 20 ile havayolu taşımacılığı, yüzde 18.6 ile destekleyici ve yardımcı ulaştırma faaliyetleri, seyahat acentelerinin faaliyetleri, yüzde 17 ile eğlence, dinlenme, kültür ve sporlar ilgili faaliyetler, yüzde 16 ile motorlu taşıtlar ve motosikletler dışında kalan toptan ticaret ve ticaret komisyonculuğu, yüzde 12.7 ile motorlu taşıtlar ve motosikletlerin dışında kalan perakende ticaret, kişisel ve ev eşyalarının tamiri, yüzde 12.1 ile operatörsüz makine, teçhizat ile kişisel ve ev eşyalarının kiralanması izledi.

Diğer iş faaliyetlerinde ciro yüzde 11, bilgisayar ve ilgili faaliyetlerde yüzde 10, su yolu taşımacılığında yüzde 8.8, posta ve telekomünikasyonda yüzde 8.6, oteller ve lokantalarda yüzde 5.8 artış görülürken, kara taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığında yüzde 9.1’lik azalış yaşandı.

Otel ve lokantalarda istihdam azaldı

Yılın ilk çeyreğinde en yüksek istihdam artışı yüzde 6 ile toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımında olduğu belirlenirken, ulaştırma, depolama ve haberleşmede istihdam yüzde 3 arttı. Oteller ve lokantalarda ise istihdam yüzde 2.2’lik azalış gösterdi.

Brüt ücret-maaşlar ise toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımında yüzde 13.9, oteller ve lokantalarda yüzde 8.7, ulaştırma, depolama ve haberleşmede yüzde 6.4 artarken, çalışılan saat ise oteller ve lokantalarda yüzde 3.7, ulaştırma, depolama ve haberleşmede yüzde 2.4, toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıt, motosiklet, kişisel ve ev eşyalarının onarımında yüzde 1.3 azaldığı belirlendi.

Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları...