THY Libya'ya 3 uçak gönderiyor

Libya'da yaşanan son olaylar nedeniyle 670 Türk vatandaşı Türkiye'ye nakledilecek.

Abone ol

ANKARA - Libya'da yaşanan son gelişmeler çerçevesinde,  ülkede yaşayan bazı Türk vatandaşlarının tahliye edilmesi amacıyla THY'ye ait tarifeli uçak gönderildiği ve  2 adet özel tahliye uçağının da yine bugün gönderileceği açıklandı.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada, "Libya'da kamu düzenini ve güvenliği olumsuz etkileyen son gelişmeler çerçevesinde, bu ülkede yaşayan bazı vatandaşlarımızın tahliye edilmesi amacıyla Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca koordinasyon çalışmalarına başlanmıştır" denildi.

Dışişleri Bakanlığı, Türk Hava Yolları Genel Müdürlüğü ve Kızılay ile yürütülen çalışmalar sonucunda, Libya'da bulunan Türk vatandaşlarından 670'inin Türkiye'ye tahliyesinin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu amaçla THY'ye ait tarifeli uçak bugün saat 14.00'de hareket etmiş olup, 2 adet özel tahliye uçağı da yine bugün saat 16.00 ve 18.00'de İstanbul'dan kalkacaktır. Özel tahliye uçakları ile 475, tarifeli uçak ile de 195 olmak üzere toplam 670 vatandaşımızın gün içerisinde ülkemize getirilmesi planlanmıştır.

Libya'da havalimanında bekleyen vatandaşlarımız için 600 kişilik kumanya ile diplomatik misyonlarımızda görevli personelimizin acil gıda ihtiyacını karşılamak üzere Kızılay tarafından hazırlanan toplam 1.5 ton gıda malzemesi de özel tahliye uçakları ile Bingazi'ye gönderilecektir.

Libya'da bulunan diğer vatandaşlarımızın ülkemize dönme talepleri doğrultusunda, özel tahliye uçakları gönderilmeye devam edilecektir."

İnternet üzerinden haber alıyorlar

Yönetim karşıtı gösterilerin yapıldığı ve şu ana kadar 84 kişinin hayatını kaybettiği Libya'da çalışan Türk inşaat işçilerinin yakınları, sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla haber alabiliyor.

Muğla'nın Marmaris ilçesinde yaşayan günlük bir gazetenin sahibi Temel Irmak, olayların yaşandığı El Bayda kentinde inşaatlarda çalışan çok sayıda akrabasının olduğunu ve hayatlarından endişe ettiklerini söyledi.

Çok sayıda kişinin öldüğü kentteki yakınlarıyla sosyal paylaşık sitesi "facebook" aracılığıyla haberleşebildiklerini belirten Irmak, "İnternet üzerinden konuştuğum Murat Almaz isimli inşaat işçisi akrabam, çok zor durumda olduklarını ve çalıştıkları inşaat şirketinin şantiyesinin basıldığını söyledi. O bölgede yaklaşık 100 Türk çalışıyor ve bunların yarısına yakını Samsun'dan giden akrabalarım. Görüştüğüm akrabalarım can güvenlikleri olmadığını ve ölü sayısının yüzden fazla olduğunu söylüyor" dedi.

Bu arada, Irmak ile uydu aracılığıyla internetten konuşan Almaz, "Akşam bizim şantiyeyi bastılar. Arabaları, bilgisayarları topladılar. İnternet kesik, sadece şirketin uydu telefonu bağlantısı üzerinden iletişim kurabiliyoruz. Konsolosluğu arayamıyoruz" bilgisini aktardı.

Dışişleri Bakanlığının, Libya'daki Türklerin Türkiye'ye intikali için çalışma başlattığı bildirilmişti.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur