Teşvikli yatırımlarda istihdam yüzde 53 arttı
Babacan, "Kriz yılında eğer bunu sağladıysak demek ki teşviklerle ilgili fena bir noktada değiliz" dedi.
Abone olANKARA – TOBB 5. Sektörel Ekonomi Şurası, Ankara TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştiriliyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun evsahipliğinde toplanan 5. Sektörel Ekonomi Şurası'na Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri, TOBB Türkiye Sektör Meclislerinin başkan ve başkan yardımcıları, TOBB Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları Başkanlarının katılım gösterdi.
Burada bir konuşma yapan Babacan, 2009 yılının Temmuz ayında reel sektörü desteklemek üzere uygulamaya başlanılan yeni Yatırım Teşvik Sistemine hakkında bilgi verdi.
Yeni sisteme ilişkin en güncel bilgilerin 2010 Ekim sonu itibarıyla mevcut olduğunu belirten Babacan, Yeni Teşvik Sisteminin yürürlüğe girmesini müteakip 2009 yılı Ağustos ayından 2010 yılı Ekim ayı sonuna kadar 4 bin 747 adet Yatırım Teşvik Belgesi düzenlendiğini, düzenlenen Yatırım Teşvik Belgelerinin 4 bin 495 adedinin yerli firmalar, 252 adedinin de uluslararası sermayeli firmalar tarafından alındığı bilgisi verdi.
65.6 milyar liralık sabit yatırım için teşvik sağlandı
Bu dönemde 52.4 milyar TL'si yerli firmalarca, 13.2 milyar TL'si ise uluslararası firmalarca gerçekleştirilecek toplam 65.6 milyar TL tutarında sabit sermaye yatırımı için teşvik belgesi düzenlendiğini aktaran Babacan, "Yeni sistemin ilk bir yıllık uygulama dönemi geçen yılın aynı dönemi (2008 Ağustos-2009 Temmuz) ile karşılaştırıldığında verilen teşvik belgesi sayısında, başka bir ifade ile yatırım projesi sayısında, yüzde 43'lük bir artış görülmektedir. Ayrıca bu projelerde öngörülen sabit yatırım tutan da bir önceki döneme göre yüzde 94 oranında artış göstererek 59 milyar TL'ye ulaşmıştır. Teşvik belgeli yatırımlar kapsamında öngörülen istihdam ise yüzde 53 oranında artış göstermiştir" dedi.
En yüksek endeks değerleri Türkiye'de
Konuşmasında reel sektör güven endeksinin aşağı yukarı son 4 yılın, tüketici güven endeksinin de son 2 yılın en yüksek seviyelerinde olduğuna da dikkati çeken Babacan, "Şu anda Türkiye'nin tüm Avrupa bölgesinde hem tüketici hem üretici endeksi, açısından en yüksek ülke olduğunu görüyoruz. Tüm Avrupa bölgesinde en yüksek endeks değerleri Türkiye'de" dedi. Babacan, Türkiye'nin bulunduğu noktanın kıymetinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Bankaların kredi hacmi 500 milyarı geçti
Bakan Babacan, bankaların kredi hacmine de değinerek, geçen sene Eylül ayı sonuna kadar 370 milyar lira mertebesinde seyreden kredi hacminin bugün 500 milyar lirayı geçtiğini bildirdi ve toplam kredi hacminin 3'te birinin tüketici, 3'te 2'sinin ise ticari kredilerden oluştuğunu söyledi.
Kredi hacmi artarken kredi takip oranının düştüğüne dikkati çeken Babacan, oranın krizde yüzde 5,4'e çıktığını şu anda ise yüzde 4'e indiğini belirtti.
Babacan, krizin en yoğun olduğu dönemde yüzde 10'a kadar çıkan dönen çek oranının Nisan ayından bu yana yüzde 3'ler mertebesinde olduğunu bildirdi.
Yeniden yapılandırma sürekli tekrar edecek bir şey değil
Babacan, yeniden yapılandırmaya ilişkin düzenlemenin şu anda Mecliste alt komisyonda görüşülmeye başlandığını anımsattı.
Bu düzenlemeyle kamu ile vatandaş arasında bütün borç, alacak meselelerinde bir pencere açmayı amaçladıklarını belirten Babacan, "Özellikle 2009 krizinin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve artık tamamen bir bakıma etkilerini silmeye çalışmak için attığımız bir adım. Sürekli tekrar edilecek bir şey değildir bu. Üstelik vergi noktasında önemli fırsatlar var.
'Artık şu yarı resmi, yarı gayri resmi, kayıt içi, kayıt dışı, bu karışık işlerimi şöyle bir kapatayım da tam yasal çalışmaya başlayayım' diyecekler için çok önemli fırsat. Yani, 'işimin gerçek durumuyla kayıtlarımı şöyle bir eşitleyeyim, temiz bir sayfa açayım' diyecek işadamlarımız, mükelleflerimiz için çok çok önemli bir fırsat. Bundan sonra bu işler Türkiye'de kolaylaşmayacak, daha zorlaşacak. Yeni, 1.500 tane denetim elemanı alıyoruz." şeklinde konuştu.