TELKODER'den haksız rekabet raporu!
TELKODER'in yayımladığı rapor internet tabanlı yerli şirketlere uygulanan vergi yükünün rekabet eşitsizliğine neden olduğunu ortaya koydu
Abone olSerbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), yurt dışı kaynaklı YouTube, Whatsapp, Skype gibi hizmetlere uygulanmayan vergi yükünün, internet tabanlı yerli şirketlere uygulanmasının haksız rekabete neden olduğunu açıkladı.
TELKODER, Türkiye'de internet tabanlı hizmet sunan yerli şirketlerin yaşadığı sorunları açığa çıkaran bir rapor yayınladı. Dernek açıklamasına göre, elektronik haberleşme sektöründe tüm dünyada her geçen gün daha da popüler hale gelen İnternet Tabanlı Hizmetleri (ITH/OTT - Over The Top) mercek altına alarak hazırlanan raporda, ses, video ve içerik hizmetlerini içeren Türkiye kaynaklı ITH uygulamalarının yurt dışı kaynaklı benzerlerine göre haksız rekabet koşulları ile mücadele etmek durumunda kaldığı vurgulandı.
Kullanıcıların hayatını kolaylaştıran ve önemli ihtiyaçlarını karşılayan Apple TV, YouTube, WhatsApp, Skype, gibi ITH uygulamaları ile benzer hizmetler olan D-Smart Blu, Tivibu, Turkcell TV, Wirofon, Digiturk Play gibi yerel uygulamaların yaygınlaşması ve eşit rekabet şartlarının oluşturulması için mevcut düzenlemelerin değişmesi gerektiği dile getirilen raporda, çözüm önerileri sunuldu.
Yerli şirketlerin vergi yükü azaltılmalı
Yerli ITH uygulamaları yaygınlaşana kadar, haberleşme kapsamında sunulan hizmetlerin diğer ücretlerden (Kurum Masraflarına Katkı Payı, vb.) belli bir süre ya da tamamen muaf tutulması gerektiği vurgulanan raporda, bu alanda Özel İletişim Vergisi ve Katma Değer Vergilerinin (KDV) de asgariye indirilmesine ihtiyaç bulunduğu ifade edildi.
Raporda, "Haberleşme alanındaki yerli ITH uygulamalarının, yurt dışı kaynaklı ücretsiz ITH uygulamalarına karşı rekabet edebilecek hale gelebilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor. TV hizmetleri alanında da yerli ITH firmaları desteklenmeli ve bu kapsamda da isteğe bağlı yayıncılık lisansı kaldırılmalı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirmeye tabi tutulmayan hizmetler için RTÜK tarafından böyle bir yetkilendirme talep edilmemelidir" denildi.
"İnternet tabanlı hizmetler bir an önce düzenlenmeli"
Açıklamada görüşlerine yer verilen TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, tüm görsel veya işitsel medya hizmetlerinin internet ile birleştiğini belirterek, "İnternet teknolojisi ile artık tüm medya hizmetlerini bir arada ve aynı anda alabiliyoruz. Tüm gelişmeler, beraberinde yeni kavramları yeni hizmet çeşitlerini de getiriyor. İTH, bu değişim sürecinin önemli bir getirisi olarak haberleşme, yayıncılık ve oyun hizmetlerinde karşımıza çıkıyor. İnternet ile iç içe geçmiş bu hizmetlerin düzenlemeleri bir an önce hayata geçirilmeli, bu yapılırken elektronik haberleşme sektörünün rekabetçi yapısının bozulmaması mutlaka dikkate alınmalı" ifadelerini kullandı.