Telekom sektörü yüzde 35 büyüdü

Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2009'da yüzde 16 büyüdü. En fazla büyüyen sektör yüzde 35,1 oranıyla telekom oldu

Abone ol

ANKARA - Toplam tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 2009'un son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 16 oranında büyüyerek 4 milyar lira değerini elde etti.

GfK Türkiye tarafından hazırlanan Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı Araştırması (GfK TEMAX) 2009 sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, 2009 yılı boyunca, Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarı değişken bir grafik sergiledi. Bu değişkenlik ekonomik kriz, belli başlı sektörlerdeki vergi indirimleri, yeni teknoloji ve ürün lansmanları, önemli perakende zincirlerinin uyguladığı kampanyalar gibi sebeplerden kaynaklandı. Geçici vergi indirimi sayesinde ikinci çeyrekte görülen iyileşmeyi takiben üçüncü çeyrekte düşüş gerçekleşti.

Üçüncü çeyrek sonrasında hükümetçe açıklanan herhangi bir vergi indirim paketinin etkisi olmaksızın tüm sektörlerde pozitif büyüme gerçekleşti. Bu çeyrekte, uluslararası oyuncular pazara giriş yaparken, mevcut oyuncuların da yeni mağazalar açması pazar gelişimine katkıda bulunmuş oldu.

Araştırma sonuçlarına göre, tüketici elektroniği, görüntüleme, telekom, bilgi teknolojileri, ofis ekipmanları, küçük ev aletleri ve beyaz eşya sektörlerinden oluşan toplam pazar, 2009'un son çeyreğinde yüzde 16 büyüdü.

Böylelikle düşük baz etkisi ile pazar, bu çeyrekte hem geçen yılın aynı dönemine göre iki haneli bir büyüme gösterdi hem de 2009'un en yüksek seviyesine geldi.

Yıllık karşılaştırmada ise söz konusu büyüme pazarı yukarıya taşımaya yetmedi ve Türkiye Tüketici teknolojisi ürünleri pazarı 14,4 milyar lira elde ederek geçen yılın yüzde 2 oranında altında kaldı.

En fazla büyüyen sektör telekom

Araştırmaya göre, tüketici elektroniği tek haneli büyüme oranına sahip tek sektör oldu. Telekom büyüme trendini sürdürdü ve yüzde 35,1 oranıyla en fazla büyüyen sektör oldu. Ofis ekipmanları yüzde 20,5 büyüme ile telekom sektörünü takip etti.

Bilgi teknolojileri sektörü de yüzde 19,4 büyüme göstererek 2009'un en yüksek seviyesine yükselmiş oldu. Görüntüleme sektörü ise yüzde 16,0 ile ilk kez bu çeyrekte pozitif büyüme kaydetti. Beyaz Eşya ve Küçük Ev Aletleri sektörleri benzer bir performans sergileyerek sırasıyla yüzde 11,9 ve yüzde 11,6 büyüme gösterdi. Pozitif olsa da nispeten daha düşük bir büyüme yüzde 2,1 ile tüketici elektroniği sektöründen geldi.

Sektörler bazında değerlendirildiğinde, telekom sektöründe 3G modelleri büyümeyi sağladı ve pazar geçen senenin aynı çeyreğine göre yüzde 35,1 büyüyerek 887 milyon lira elde etti.

Cep telefonu ve akıllı telefon pazarında görülen 3G lansmanından kaynaklı olumlu etki bu çeyrekte de devam etti. 2009 genelinde pazarda satılan her on telefondan ikisi 3G teknolojisine sahip oldu ancak yine de 2G teknolojisinin pazara egemen olduğu görüldü.

Ofis Ekipmanlarında da 2008'in son çeyreğine göre yüzde 20,5 büyüme kaydederek 58 milyon TL elde etti ve en iyi performans gösteren ikinci sektör oldu. Lazer Yazıcıların payı az da olsa arttı.

Bilgi Teknolojilerinde de Netbook ve Windows 7 Lansmanı büyümeye katkıda bulunurken, geçici vergi indirimi son iki çeyrek dönemde sektöre katkıda bulundu. Tüketiciler, fiyat indirimlerini dizüstü bilgisayardan yana değerlendirmeyi tercih etti.

Görüntüleme sektöründe de 7 inç Dijital Çerçeveler oldukça talep gördü. Ancak, sektöre en büyük katkı dijital fotoğraf makinelerinden gelmeye devam etti.

Pozitif büyüme gösteren tek sektör beyaz eşya

Beyaz eşya sektörü hem çeyrek dönem hem de yıl karşılaştırmasında pozitif büyüme gösteren tek sektör oldu. Sektör yüzde 11,9 büyüyerek 1,3 milyar TL elde etti. Yıllık karşılaştırmada ise yüzde 6,2 büyüyerek 4,9 milyar liraya ulaştı. Türkiye Tüketici Teknolojisi Ürünleri Pazarına da en büyük katkı bu sektörden geldi.

Mart–Eylül arasındaki dönemde, sektör geçici vergi indirimlerinden oldukça faydalandı. Tüketiciler de bu indirimler doğrultusunda daha üst segmentlerdeki ürünlere yönelirken, bunun sonucunda tüm ürünlerin ortalama satış fiyatı yükseldi.

Bulaşık makineleri hem yılın son çeyreğinde hem de 2009 yıl toplamında gösterdiği iki haneli adetsel ve cirosal büyümelerle sektörün üzerinde bir performans sergiledi. Yıllık karşılaştırmada sadece fırınlar cirosal olarak düşüş gösterdi. Enerji verimliliği, modern tasarım, ankastre ürünler, buzdolaplarında alt kısımda yer alan dondurucular, çamaşır makinelerinde kurutma fonksiyonu ve daha yüksek yükleme kapasitesi (8 ve 9 kg) 2009 yılında ön plana çıkan özellikler oldu.

Küçük Ev Aletleri ise 2008'in aynı dönemine göre yüzde 11,6 büyüyerek 346 milyon TL elde etti. Yıllık karşılaştırma yapıldığında büyüme yüzde 0,7 seviyesinde kaldı. Su Isıtıcılar ve Çay/Kahve Makineleri yüzde 44,6 ve yüzde 30,7 büyüme oranlarıyla bu çeyreğin parlayan kategorileri oldu. Elektrik Süpürgeleri ile Gıda Hazırlama kategorileri çeyrek dönem karşılaştırmasında büyüyen diğer kategoriler oldu. En kötü performans geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 32,5 küçülen tıraş makineleri/epilatörlerde gerçekleşti.

Görüntüleme sektörüne benzer biçimde tüketici elektroniği sektörü de bu çeyrekte 2008'in başından beri ilk iyileşme işaretlerini gösterdi. Çeyrek dönem karşılaştırmasında tüketici elektroniği sektörü yüzde 2,1 büyüyerek 595 milyon TL elde ederken yıllık karşılaştırma yapıldığında sektörün 2008 senesine oranla yüzde 14,5 küçüldüğü görüldü.

Bu dönemde LCD/Plazma TV, DVD Oynatıcı, MP3/MP4 Çalar ve Navigasyon cihazı kategorilerinde Kasım-Aralık geçişinde büyümeler kaydedildi. Aralık ayında sektör, temel olarak perakende zincirlerinin cazip açılış kampanyalarından ve Yeni Yıl kampanyalarından etkilendi. LCD/Plazma TV kategorisinde rekor kıran satışlar gerçekleşti ve bu üründe pazar hem adetsel hem de cirosal bazda 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 2009 yılında Türkiye'de her 100 haneden yedisi LCD TV satın aldı. Bu sektördeki bir diğer gelişen kategori ise navigasyon cihazları oldu.

Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın