Tekstilciler borçlarının yeniden yapılandırılmasını istiyor

İTHİB Başkanı Gülle, SSK prim borcu ve enerji borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, SSK prim borcu ve enerji borçlarının yeniden yapılandırılmasını isteyerek, "Ekonominin sıcaklığını koruması ve kriz sonrası piyasalardaki toparlanmanın hızlanabilmesi için birikmiş borçların yeniden yapılandırılması gerekiyor" dedi.

Gülle, geçtiğimiz aylarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dile getirdiği SSK prim borçları ve vergi borçlarının yeniden yapılandırılması konusunun Anayasa tartışmaları arasında kaybolduğunu, konunun soğutulmadan takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Elektrik faturalarından kaynaklanan borçların en az SSK prim borçları kadar kangren olduğunu ifade eden Gülle, "Sanayicinin ayağına bağlanan pranga gevşetilmeli" dedi.

İsmail Gülle, şunları kaydetti:

"Ekonominin sıcaklığını koruması ve kriz sonrası piyasalardaki toparlanmanın hızlanabilmesi için birikmiş borçların yeniden yapılandırılması gerekiyor. Eğer bir borç silme yoluna gidilmeyecekse yeniden yapılandırma için ayrıca bir yasal düzenleme zorunluluğu da yok. Gerek SSK prim borçlarının, gerekse vergi borçlarının yapılandırılması geciktirilmemesi gereken bir tedbirdir. Böyle bir düzenleme ile zor duruma düşmüş firmaları yeniden ekonomiye kazandırmış oluruz."

"Elektrikte yüzde 24'leri bulan gecikme faizleri hakkaniyete sığmıyor"

Enflasyonun tek hanelere düştüğü bir dönemde elektrikte yüzde 24'leri bulan gecikme faizlerinin hakkaniyete sığmadığını belirten İsmail Gülle, borçların yeniden yapılandırılması ile iyi niyetli firmaların beklentilerinin karşılanacağını ifade etti.

Gülle, "İyi niyetli firmalarla kötü niyetli firmaların ayrılması, üretim ve istihdam yapma niyetindeki firmaların desteklenmesi için borçların yeniden yapılandırılması gereklidir. Çalıştırılamayan her makine milli değerimizin kaybı anlamına gelmektedir. Bizim talebimiz borçlarını biriktirerek af bekleyenlerin ekmeğine yağ sürmek değil, piyasa koşullarından etkilenen iyi niyetli firmalara iyi niyet elinin uzatılmasıdır" dedi.

Türkiye'de enerji girdi fiyatlarının rekabeti bozucu düzeyde yüksek olduğunu belirten Gülle, borçları yapılandırmanın da gerçekte geçici bir çözüm olduğunu, konunun kalıcı şekilde çözülebilmesi için enerji girdi fiyatlarının düşürülmesinin şart olduğunu dile getirdi.

İsmail Gülle, 'Türkiye'de enflasyon tek haneli fakat gecikme faizleri yıl sonunda yüzde 24'leri buluyor. Bu ödenmeyen bir parayı hiç ödenmeyecek hale getiriyor. Geçmiş dönemde bir çok firma zaten küçüğü ödeyemezken büyüğü ödeyemez hale geldi. İflas ertelemesi yaptı, bir çok firma kapandı, oyunun dışında kaldı. Burada bir sürü yatırım var. Hiç değilse olumlu havada bunların da önü açılıp ekonomiye katkısı olsun" diye konuştu.

Ana parada herhangi bir indirim istemediklerini, faiz borçlarının silinmesi ya da faiz yükünün hafifletilmesini istediklerini söyleyen Gülle, bunun 2 yıl olabilir 3 yıl olabilir, belli bir periyodik alana yayılmasının sorunu çözeceğini düşündüklerini, ayrıca yürürlükteki faiz oranının da enflasyona endeksli hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu