Teklif iki hafta sonra Meclis'e gelecek
Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.
Abone olANKARA - Pazar günkü komisyonda yaşananlardan dolayı CHP'lileri sorumlu tutan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İki hafta sonra üçüncü hafta zorunlu eğitim yasa teklifi TBMM'ye gelecek" dedi.
Esenyurt'taki hadisenin yakın takipçisiyiz
TBMM'de partisinin grubunda konuşan Başbakan Erdoğan, ilk olarak Esenyurt'ta meydana gelen yangına değindi. "Allah'tan rahmet diliyor yakınlarına başsağlığı temennilerimi iletiyorum. İnsanın hayatı ucuz değildir. Yoksulun garibanın hayatı hiç ama hiç ucuz değildir" diyen Başbakan Erdoğan, 11 işçinin hayatını yitirdiği olayı kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, "Milyarlarca liralık yatırımlar yapanların, karlar elde edenlerin, alın teriyle geçinen işçilerin hayatlarını hiçe saymalarını asla ve asla kabul etmeyiz. Yetim kalan çocukların dul kalan hanımların ahını yerde bırakmayız. Esenyurt'taki acı hadisenin aydınlığa kavuşturulmasının yakın takipçisiyiz. Olayda sorumluluğu bulunanlar en kısa sürede adalete teslim edilecekler" dedi.
Meclis'i terörize ediyorlar
Hafta sonu 4+4+4 kanun teklifini kabul eden olaylı Milli eğitim Komisyonu Başkanı ve üyelerini kutlayan Başbakan Erdoğan, "Şahsım ve milletim adına tebrik ediyor ve kendilerine teşekkür ediyorum. Kendilerini sağduyulu ve sabırlı tutumlarından dolayı kutluyor maruz kaldıkları saldırılar nedeniyle de geçmiş olsun diyorum" dedi.
Erdoğan şöyle devam etti:
"Otoriter rejimler okulları bir formatlama merkezi olarak görmüştür. Biz millet olarak bu dikta hevesinin acısını tüm boyutlarıyla yaşadık. Benim çocuklarım da yaşadı. Özellikle 1940'lı yıllarda okulların kışla mantığıyla dizayn edildiğini bu millet iliklerine kadar yaşadı.
CHP bu ülkede Kuran kurslarını, camileri kapattı. Bunların belgeleri var elimde. CHP milletin dinini öğrenmek için yazılan en basit kitapları okumasını engelledi. Evlerde dahi din eğitiminin önüne geçildi. CHP sadece din eğitimine değil kendi ideolojisi dışındaki her bilgiye engel koydu. Ezanı Türkçe okutma yarışına giren bu CHP değil mi? Bu ülkede DP nasıl bir oy patlaması yaparak seçim kazandı? Ezanı asli yapısına kavuşturmak onun öncelikli hedefi oldu.
CHP Genel Başkanı gittiği her yerde demokrasiden bahsediyor ama kendi kongresinde milletvekili tekme tokat dışarı atılıyor. Ben bu kürsüden CHP'nin geçmişiyle gurur duyduğunu ifade eden genel başkana sordum. 'Sayın Kılıçdaroğlu, İstiklal Mahkemeleri'yle de gurur duyuyor musun? Dersim katliamıyla da gurur duyuyor musun? Yasakladığınız kitaplarla da gurur duyuyor musun? Bu ülkenin kanaat önderlerini ipe çektiğiniz için gurur duyuyor musun? Asılmasına seyirci kaldığınız başbakan ve bakanlardan dolayı da gurur duyuyor musun? Başörtüsü yasağı katsayı uygulamasından gurur duyuyor musun?' MHP ile birlikte üniversitelerde başörtülü olarak derslere girmeyi sağlayacak adımı attık. Bunu Anayasa Mahkemesi'ne götüren CHP oldu. Ama hamdolsun şimdi farklı bir süreci yaşıyoruz. Kime rağmen CHP zihniyetine rağmen yaşıyoruz."
Tıpış tıpış geldiler
CHP'nin geçmişi olmadığını belirterek "Zira CHP bugüne gelemeyen, geçmişte yaşayan bir partidir. CHP 1940'tan bugüne gelememiştir" diyen Başbakan Erdoğan, CHP'lilerin daha önce meclise gelmeyecekleri yönünde beyanları olduğunu hatırlatarak, "Sonra ne yaptılar. Tıpış tıpış gelip yemin etmediler mi. Çok güzel, biz de onu istiyorduk zaten. Tükürdüklerini yalamanın verdiği eziklikle, TBMM'yi terörize etmenin gayreti içindeler" dedi.
CHP'nin "her 10 yılda bir müdahaleye alıştığı için" şaşkınlık içinde olduğunu belirten Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
"Bugün bir yerden gelen telefonla adım atan hükümet yok. Karşılarında çetelerin cuntanın bürokratik oligarşinin tehditlerine boyun eğecek bir hükümet yok. İsteseler de istemeseler de alışacaklar. Ne diyor Kılıçdaroğlu; 'Tanklarıyla toplarıyla gelsinler.' Bu ülkede tankla topla ancak siz gelirsiniz. Birisi de çıkmış 'Genel Kurul'da sizinle hesaplaşacağız' diyor. Muhasebe hesabı değil herhalde bu. Hangi dilden alıyorsanız o dilden.
AK Parti'ye karşı o bildik alışılmış taktiklerini devreye sokuyorlar ne dediler bunlar. 'Ordu göreve' dediler, 'genç subaylar rahatsız' dediler. Darbe mühendislerini partilerinden aday yaptılar. Yargıyı bürokrasiyi etki altına almaya çalıştılar. Artık yağma yok. Biz bu Meclis'e yeter söz de karar da milletin dedik. Kimse kusura bakmasın millet iradesini kimseye çiğnetmeyiz."
Geç uyanmışlar
Komisyon'da yaşananlara ilişkin Erdoğan şöyle konuştu: "Komisyon ve alt komisyon yasa teklifini 91 saat 41 dakika görüştü. Pazar günkü yapılan çalışmaya rağmen bu kadar görüştü. 342 konuşma yapıldı. AK Parti kaç tane konuşma yaptı. 22 konuşma yaptı. 30'nu CHP'li 15'i de MHP'li üyeler tarafından yapıldı. Komisyon üyesi olmayan 104 milletvekili söz aldı. Bunlardan 94 tanesi CHP'li. Görüşmeler sırasında komisyon üyesi olan ya da olmayan 124 CHP'li konuştu. Hele hele bir tanesi 12 saat aralıksız konuştu. CHP Genel Başkanı milletvekillerine SMS göndererek Komisyonu işgal etmesi için bizzat talimat verdi. Pazar günü komisyonda yaşananlar gözü dönmüş CHP milletvekillerinin eserdir. Ama geç geldikleri için komisyonda yer bulamamışlardır. Geç uyanmışlar."
Teklif iki hafta sonra Meclis'te
Yapışkan bandın takıldığı şeye tank dendiğini yeni öğrendiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Yapışkan bant tankını komisyon başkanına fırlatmışlar. Mesele muhalefetin konuşup konuşmaması değil. Mesele muhalefetin 'benim istediğim olmazsa yaptırmam' demesidir. Tüm bunlara rağmen teklif görüşülüp kabul edilmiştir" dedi.
Erdoğan şöyle devam etti:
"Burada MHP'nin tutumuna da dikkat çekmek istiyorum. Yönetiminden çok ben MHP'ye gönül verenlere seslenmek istiyorum. Gönül verdikleri MHP ne yapıyor. MHP kendi parti tabanının isteklerini göz ardı ederek CHP'ye vagon olmayı tercih etmiştir. Bir kez da statükodan yana tavır almıştır.
Çocuk okul öncesi ilk 4 ikinci 4 üçüncü 4. Diyorlar ki okul öncesi zorunlu olsun. Biz bunların çalışmasını çok yaptık. Siz mezradaki, köydeki bir aileye bu zorunluluğu getirdiğinizde bu aileler bunu nasıl yapacak. Okul öncesini yüzde 11'den aldık yüzde 43'e getirdik. İki hafta sonra üçüncü hafta eğitimi yasa teklifi TBMM'ye gelecek."
Kalıptan insan geçirecek değiliz
Dindar nesil istemesinin "Bu sadece benim gönlümden geçen" diyerek açıklayan Başbakan Erdoğan, "Biz kapı kapı dolaşıp 75 milyonu dindar nesil olmasını sağlayacak değiliz" diyerek şunları söyledi:
"Kalıptan insan geçirecek halimiz yok. Türkiye'de birçok okul var. St. Joseph St Benoit seni niye rahatsız etmiyor. Beni de rahatsız etmiyor. Herkes nereye gidiyorsa oraya gider. Dindar olandan çağdaş olamaz mı? Sizin çağdaşlıkta ölçünüz nedir? Başörtüsü ile üniversiteye geleni içeri almamaktır. Ben 3 çocuk diyorum ya, CHP bundan da rahatsız olmuş. Hakkında yasa mı var. Türkiye Cumhuriyeti Başbakan'ının temennisidir. İnşallah refah seviyemiz yükselir de daha da fazla isteriz. Bu ülkenin güçlü olması bununla mümkündür.
Medvedev'le konuştuk döner dönmez bu konuda çalışmalara başladılar. Putin de seçim kampanyasında bunu kullandı. 4+4'ün ikinci dördünde tercih başlıyor. Hazırlık sınıfında meslek lisesinin eğitim alanı neyse o alanda eğitimi alacaklar. Biz müfredatın hazırlandığını bilmiyoruz ama CHP'liler biliyor. Bakanımız da bilgilendirmelere devam edecektir.
Milli eğitim sistemi üzerindeki baskında kurtarılmış modernleşme yönünde önemli bir mesafe kat etmiştir. Statükocuların engellemelerine rağmen çıkmasını sağladığınız için çok teşekkür ediyorum."
Tahliyeler "Hayırlı olsun"
TBMM'de partisinin grup toplantısının çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Erdoğan, Oda Tv davasında yargılanan gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tahliye edilmeleri ile ilgili olarak, "Bülent Bey, Sayın Arınç dün güzel bir değerlendirme yaptı zaten. Hayırlı olsun diyoruz. Tutuksuz olarak zaten yargılanmaya devam edecekler" dedi.
Başbakan Erdoğan, Sivas Davası'nın zaman aşımı nedeniyle düşmesi ile ilgili bir başka soruya ise, "Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Zaten yıllar yılı içerde olan vatandaş veya şu anda kaçak olanlar içlerinde bilemiyorum tabii onlar da var" yanıtını verdi.