TCMB'den 150 baz puan artırım bekleniyor
Abone olAtılım MURAT
Enflasyon tekrar çift hane olunca, faizlerle ilgili tartışmalar da alevlendi. Enflasyon yüksek kalsa da faiz artırımı olmayacak düşüncesine sahip olanlar var. Bazı yorumcular, hükümetin ve kamuoyunun faiz artırımının adını bile duymak istemediklerini, Merkez Bankası'nın elinin kolunun bağlı olduğunu söylüyorlar. Ancak Merkez Bankası faiz artırımından bahsetmese de, önümüzdeki 12 ay içinde yabancılar toplam 150 baz puanlık bir artış bekliyorlar.
Türev enstrüman piyasaları, Türkiye için enflasyon beklentilerini içeren bazı finansal araçları yatırımcılara sunuyor. Ben 'çift para birimine dayalı swap' adlı enstrümanı yıllardır takip ederim. Uluslararası piyasalarda 90'lı yıllardan beri kullanılan önemli finansal araçlardan birisidir. Bu piyasadaki işlem hacmi, son 2-3 senede bizde de yükseldi. Çift para birimine dayalı swap; Türk sermaye piyasalarında büyük portföyleri olan yabancı yatırımcıların TL faizi beklentilerini gösteriyor. Yapılan işlemde, TL faizi almak isteyen yatırımcı bir swap(değiş-tokuş) anlaşmasına giriyor. Değiş tokuş edilenler TL faizi ve Dolar faizi. Bu sözleşmelerde vadeler bir yıldan beş yıla kadar değişiyor. Ben kısa dönem beklentileri incelemek için bir yıllık vadeyi aldım. Anlaşmaya giren yatırımcı, sabit Türk Lirası faizi alıp değişken Dolar faizi ödüyor. Pazartesi günü açıklanan enflasyon rakamlarından sonra, çift para birimine dayalı swap piyasasında oluşan faiz oranlarını inceledim. Son bir-iki aydır beklentilerde belirgin bir değişiklik olmamış. Bu piyasayı oluşturan yabancı bankalar, önümüzdeki 12 ayda TCMB'den 150 baz puanlık(yüzde 1.5) bir artırım bekliyorlar. TCMB önümüzdeki 12 ayda beklentiler doğrultusunda faizleri yükseltirse, hazine bonosu ve mevduat faizlerinde de bu oranda bir yükseliş beklenebilir.
En büyük sorun Yunanistan mıydı?
Yunanistan için 110 milyar Euro'luk bir paket açıklandı. Bunun dışında, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ekstra bir önlem olarak düşük kalitedeki Yunan bonolarını da teminat olarak kabul edeceğini açıkladı. Görünen o ki, AMB'nin bilançosu Fed'inki gibi yakın bir zamanda alıcısı olmayan tahvillerle dolacak. Tablodan, AB'deki sorunlu ülkelerin toplam finansman ihtiyacının yaklaşık $2 trilyon olduğu görülüyor. En büyük sorun Yunanistan mıydı, sorusunu sormadan edemiyorum. İtalya ve İspanya'nın finansman ihtiyaçları ile kıyaslayınca, Yunanistan'ınki devede kulak kalıyor. Yarın yapacağı toplantıdan sonra AMB'den agresif ifadeler beklemek yanlış olur. Likidite musluklarını açık tutmaktan başka çareleri yok. Euro/TL kuru için 1.950 hedefime geldik sayılır. Bu hafta kur 1.960'a kadar düştü. Altının Euro fiyatı da 897 ile yeni bir rekor kırdı. Euro üzerindeki baskının devam edeceğini düşünüyorum.