Tasarruf paketi parlamentodan süratle geçer

İtalya Başbakanı Berlusconi 45,5 milyar euroluk tasarruf paketinin güvenli biçimde yoluna devam edeceğine inandığını söyledi.

Abone ol

ROMA - İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, hükümetin 45,5 milyar euroluk tasarruf paketinin parlamentodan süratle geçeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Berlusconi, İtalyan haber ajansı ANSA'ya verdiği demeçte, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet dahil Avrupalı liderlerin paketin kabulünü takdir ettiklerini belirterek, ''Büyük takdir aldım. Sözkonusu olan sadece İtalya'nın konumu değil, euronun durumu söz konusu, dolayısıyla Avrupa'nın kendisi söz konusu'' dedi.

Günler süren görüşmelerden sonra Cuma günü bakanlar kurulunun onayladığı tasarruf paketi yürürlüğe girdi ancak bu paketin 60 gün içinde parlamentoda yasalaşması gerekiyor.

ANSA'nın haberine göre, işten çıkarmalar ve ek gelir kaybı olacağı gerekçesiyle bazı güçlüklerin ortaya çıkabileceğini ifade eden Berlusconi, ''Tasarruf paketinin güvenli biçimde yoluna devam edeceğine inanıyorum'' dedi.

Alman hükümet sözcüsü de ''Merkel'in, İtalya'nın tasarruf paketini onaylaması konusunda olumlu ve takdire şayan ifadeler kullandığını'' açıkladı.

Bakanlar kurulunun 45,5 milyar euroluk paketi onaylamasından sonra Berlusconi yaptığı açıklamada, ''Kalplerimiz kanıyor. Bu hükümet, asla İtalyanların cebine elini uzatmamakla övündü ancak dünyada durum değişti. Şu anda en büyük küresel güçlükle karşı karşıyayız'' dedi.

Bu arada AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, İtalya'nın yeni tasarruf paketini onaylamasından memnun olduğunu ve paketin tüm euro Bölgesi için ''hayati önemi'' bulunduğunu ifade etti.

Rompuy, dün Berlusconi ile yaptığı görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, ''Sert finansal önlemlerin alınmasından memnunum ve tamamıyla destekliyorum. Bu onaylanmış önlemlerin sadece İtalya değiş euro Bölgesi'ni tamamı için hayati öneme sahip olduğunun altını çiziyorum'' ifadesini kullandı.

Tasarruf paketi

İtalya'nın, harcamaları kısmayı ve vergileri artırmayı kapsayan 45,5 milyar euroluk tasarruf paketi piyasalardaki çalkantıyı sakinleştirmeyi ve İtalya'nın Euro Bölgesi'nin borç krizinde bir sonraki kurban olmayacağının garantisini vermeyi hedefliyor.

Paketle, gelecek yıl 20 milyar euro ve 2013 yılında da 25,5 milyar euroluk tasarruf yapılması amaçlanıyor.

EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? İstanbul'da göktaşı mı düştü? EURO 2024'te ilk yarı finalist İspanya! Biraya zam geldi: İşte güncel fiyatlar... Scholz'den Erdoğan açıklaması: 'EURO 2024 ziyaretini heyecanla bekliyoruz'