Tahvil, TL ve eurobond için alım tavsiyeleri artıyor

JPMorgan, Nomura gibi yabancı kurumların Ocak sonundaki önerilerinin ardından dün akşam ve bugün ise önerilere Citi ve Societe Generale de eklendi.

Abone ol

İSTANBUL - Yabancı kurumların Ocak ayı itibarıyla başlayan Türkiye tahvil/bono, eurobond ve TL piyasasına yönelik alım/giriş yönlü tavsiyeleri artarak devam ediyor.

JPMorgan, Nomura gibi yabancı kurumların Ocak sonundaki önerilerinin ardından dün akşam ve bugün ise önerilere Citi ve Societe Generale de eklendi.

Citi, Türkiye hakkındaki dün tarihli raporunda, "Getiriler, görmezden gelmek için çok cazip" başlığını kullanırken, Societe Generale bugün gelişmekte olan ülkeler günlük raporunda başta 2022 olmak üzere orta vadede uzun vadeli lokal tahvillere alım önerisinde bulunurken, TL'nin orta vadede değerlenmek için oldukça potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Societe Generale, gelişmekte olan ülkelere son bir kaç haftadır girişlere dikkat çektiği raporda, "Türkiye'nin temellerine ilişkin artık daha da rahatız... Türkiye'nin bu olumlu global koşullardan ve artan risk iştahının getireceği avantajlardan faydalanmak için iyi bir pozisyonda olduğunu düşünüyoruz, özellikle de önümüzdeki 6 ay içinde" görüşüne yer verildi. Rapor şöyle devam etti:

"Bu ayrıca bizim TL için, orta vadede daha çok değerlenme potansiyeli olduğu görüşümüze de uyumlu. Para politikasında ise şu ana kadar şahince (hawkish) bir tutum sergileyen Merkez Bankası'nın ise önümüzdeki dönemde bu duruşu, enflasyondaki düşüşün hız kazanması ve reel sektör aktivitelerindeki yavaşlama ile değişecektir.

2022 vadeli tahvil bizce değer arz ediyor. Bu bono yeni ihraç edilirken benzerleri kadar ralli de gerçekleştirmedi ve geride kaldı. Özellikle karşılaştırma yapılabilecek Ocak 2020 itfalı tahvil düşünüldüğünde bizce cazip bir fırsat sunuyor."

Öte yandan 23 Ocak'ta JPMorgan'ın gelişmekte olan ülke raporunda Türk Lirası için "ağırlığını artır" ve Türkiye'nin lokal bonoları için "ağırlık azalt" olan tavsiyesini "nötr"e yükseltmesinin ardından 24 Ocak'ta ise Japon yatırım bankası Nomura, 5 yıllık Türkiye eurobondlarında alım önermişti.

Nomura'dan Olgay Büyükkayalı, Türkiye'nin dengelenme sürecine ilişkin daha çok kanıtın (verinin) gelmesiyle birlikte diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha iyi bir performans göstereceğine inandığını belirtti.

Gösterge faiz 200 baz puanın üzerinde düştü

Tahvil/bono piyasasında Ocak başında yüzde 11.50 bileşik seviyesinde işlem gören 4 Aralık 2013 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi bugünlerde ise yüzde 9.40 bileşiklerde işlem görüyor. Bu verilere göre gösterge tahvilin bileşik faizi bir aydan biraz daha uzun bir sürede 200 baz puanın üzerinde geriledi.

İş Yatırım tarafından derlenen verilere göre, Türkiye iskontolu ve sabit getirili kıymetleri yılbaşından bu yana dolar bazında yüzde 10.4 getiri sağladı. Aynı dönemde TL bazında getiri yüzde 3 oldu. Hindistan dolar bazında yüzde 10.6 ile Türkiye'nin üzerinde getiri sağlayan tek ülke olurken, Türkiye'yi Kolombiya yüzde 10.1 ve Rusya yüzde 9.9 ile izledi. Dolar bazında bu yıl menkul kıymetleri dolar bazında değer kaybeden tek ülke yüzde 0.3 kayıp ile Çin oldu.

Reuters verilerine göre TL ise bu yıl en çok değer kazanan para birimleri arasında ilk 5 sırada yer alıyor. Meksika yüzde 10 Hindistan yüzde 8, Brezilya yüzde 7.5 ile lokal para birimleri TL'den daha fazla değer kazanan ülkeler olurken aynı dönemde TL'de yüzde 7 getiri sağlayarak gelişmekte olan ülke para birimleri ortalamasının üzerinde bir getiri sağladı. TL bu yıl dolar karşısında Rusya Güney Afrika İsrail Kenya'dan daha iyi getiri sağlarken bu yıl para birimleri dolar karşısında değer kaybeden ülkeler Çin Kazakistan ve Ukrayna oldu.

Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor