Tablette başlayan banka işlemi cepte bitirilecek

SAP EMEA Finansal Servisler Genel Müdürü Rob Hetherington, bankacılığın dijital devriminde bir sonraki adımın ‘işleme tabletten başlayıp, cepten devam etmek’ olacağını belirtti

Abone ol

Banka-müşteri ilişkisi şube kapısının dışına taştığından beri dijital devrimin getirdiği her teknolojiyi sonuna kadar kullanan bankalar bir taraftan giyilebilir teknolojilere yatırım yaparken bir yandan da nesnelerin internetinin finansal parçası haline geliyorlar. 120 ülkede 12 binden fazla finansal kuruluşa bankacılık çözümleri sunan, Türkiye’de ise en büyük 10 bankadan 9’unun çözüm ortağı olan SAP’ın EMEA Finansal Servisler ve Endüstriler Genel Müdürü Rob Hetherington ‘Dijital Bankacılık’taki gelişmeleri DÜNYA için değerlendirdi.

Hazine departmanlarının iş yükü hayli hafifleyecek

Rob Hetherington bankacılıkta bir sonraki noktanın müşterinin bir cihazda yarım kalan işlemini başka bir cihazda devam edebilmesi olacağını söyledi. Hetherington, “Buna ‘dilediğin zaman dilediğin yerde erişim’ diyelim. Biz istediğimiz zaman hizmet almak istiyoruz, bankanın müsait olduğu zaman değil. Cep telefonumda bir işleme başlayıp, birkaç saat sonra bilgisayarımızda devam etmek istiyoruz. Ve bilgisayarda giriş yaptığımda sadece kanal değiştirdiğim için tüm işlemi baştan sona tekrarlamak istemiyorum. Bankacılıkta bir sonraki adım burası” dedi.

Yatırımları hatırlayıp yeni yatırımlar sunacak 

Hetherington, dünya bankacılık teknolojisinde bir sonraki noktanın bugün Türkiye’de de kullanılan ‘istediğin zaman istediğin cihazdan’ giriş yapabilme özelliğinin yayılması olduğunu kaydetti. 

“Bankanın sizin değerlendirdiğiniz yatırımları hatırlaması ve giriş yaptığınız her kanalda size bunları sunabiliyor olması gerekiyor” diye konuşan Hetherington, böyle bir değişimin bankaların hazine departmanlarında büyük yatırımlar yapan kişilerin günlük işlemlerini hayli kolaylaştıracağını ve operasyonel maliyetlerin hayli düşebileceğini vurguladı. Artık, kullanıcıya geçmişte yaptığı işlemleri temel alarak yeni tekliflere gelen banka sayısının her geçen gün artacağına da değinen Hetherington, “Teknoloji sadece müşteri hizmetlerini değil, bankaların iç işleyişini ve operasyonlarını da bir hayli değiştirdi” dedi. Türkiye’de ve dünyada birçok bankanın büyük bilişim teknolojileri yatırımları yaptığını aktaran Hetherington, “Teknoloji bankaları değişmeye ve yatırım yapmaya itti.” diye konuştu.

Finansal çözümleri yüzde 40 büyüdü 

Hetherington 25 farklı sektör için çözümler üreten SAP için artık ‘finansal hizmetlerin’ global cirolarındaki payın 5 yıl içinde ikiye katlandığını belirtti. Hetherington, Türkiye’nin de SAP için en cazip pazarlardan biri olduğunu dile getirdi. Türkiye’nin demografik yapısı ve ekonomik büyümesinin bu pazarı her banka için çok cazip hale getirdiğini ifade eden Hetherington, hayli rekabetçi bir ortamda Türkiye’deki özel bankaların inovasyonları doğal olarak kabullendiğini ve yenilikleri hızla benimsediklerine değindi. “Teknolojik inovasyon açısından dünyanın en iyi örneklerinden bazılarını Türkiye’de görmek mümkün” diye konuşan Hetherington, Türk bankacılık sektörünün SAP hizmetleri için Avrupa’daki en önemli pazar olduğunu söyledi ve “Türkiye’deki bankacılık sektörü Avrupa’nın en inovatif ve teknolojiyi en hızlı adapte etmiş ve en gelişmiş bankacılık sektörü” ifadelerini kullandı. Hetherington 25 sektöre hizmet veren SAP’nin toplam cirosunun yüzde 11 ila 12’sinin finansal hizmetlerden geldiğine işaret ederek, SAP Finansal Hizmetlerin küresel cirodaki payının beş yıl öncesine göre iki katına çıktığını belirtti. EMEA bölgesinin 2014 yılında yüzde 40 büyüdüğünü belirten Hetherington SAP’nin birçok sektörde çok büyük pazar payına sahip olduğunu, bankacılıkta da şu anki pazar paylarını iki katına çıkartabileceklerini ifade etti.

Bankacılık SAP’nin stratejik endüstrilerinden 

SAP Türkiye Stratejik Endüstriler Satış Direktörü Bülent Karal SAP’nin bundan bir sene kadar önce ‘stratejik endüstriler’ seçtiği ve finans sektörünün en önemli stratejik endüstrilerden biri olduğunu belirtti. Hetherington da bu sektördeki dijital dönüşümle birlikte büyümenin SAP’nin küresel büyüme ortalamasının hayli üstünde olduğunu vurguladı. Karal, bankacılık sektörünün stratejik olarak seçilmesinin hem sektöre hem de insan kaynağına birçok yatırım yapılacağı anlamına geldiğini aktardı.

‘Operasyonel verimlilik ekonomiye güç katacak’ 

SAP Genel Müdürü Zeynep Keskin ise “Bankacılık değişiyor ve bu sadece müşteriye dokunan kısmın dönüşmesi değil, İK’dan ön sistemlere her şeyin dijitalleşmesi anlamına geliyor. Özetle dijitalleşme bankaları farklılaştırıyor ve rekabette öne geçmelerine destek oluyor. SAP olarak stratejimizi bu doğrultuda oluşturarak basit, hızlı ve esnek bir şekilde verinin anlamlandırılmasını sağlayan çözümler sunuyoruz. SAP’nin sunduğu çözümlerle gelen rekabetçilik ve operasyonel verimliliğin ekonomimize güç katacağına inanıyorum.” diye konuştu.

Teknokent yatırımı dünyaya yazılım üretiyor

Teknokent’te şu anda SAP’nin global bir inovasyon merkezi olduğunu belirten SAP Satış Direktörü Bülent Karal, “Türkiye tarihinde ilk kez bir yazılım firmasının laboratuar yatırımı yaptı. Birincisi Berlin’de ikincisi ise İstanbul Teknokent’te bulunan bu yatırım sayesinde, 300 genç yazılımcımız Tükiye’ye yazılım geliştiriyor.” diye konuştu. Karal, şu anda üç dört ürün lansmanı yapıldığını ve bu ürünlerin sadece Türkiye için değil dünya için üretildiğini vurguluyor.

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi