Sütcünün kârı yeme gidiyor

İTO Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Ceylan, "Türkiye'de süt üretim maliyetleri yüksek olduğu için süt ürünleri az tüketiliyor. Sorun yeterli miktarda yem bulunamamasından kaynaklanıyor" dedi

Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hayvansal Gıda Ürünleri Meslek Komitesi Başkanı Ramazan Ceylan, Türkiye'de süt üretim maliyetleri yüksek olduğu için süt ürünlerinin az tüketildiğini belirterek, "Sorun yeterli miktarda yem bulunamamasından kaynaklanıyor" dedi. 

Ceylan, Türkiye'de yeterince süt ürünü tüketilemediğini, bunun nedeninin, maliyetlerin yüksek ve yeterli miktarda yem bulunamaması olduğunu söyledi. 

Süt fiyatları yüksek olmasına karşın bu durumun üreticiye olumlu yansımadığını, yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle süt üreticisinin kâr edemediğini belirten Ceylan, "Tüketici de pahalı olduğu için yeterli miktarda süt tüketemiyor. Türkiye, ihtiyaç duyulan kaliteli kaba yemin hammaddesini büyük ölçüde ithal ediyor. Yeteri kadar yem bitkisi yetiştirilemediği için yerli tarımda maliyetler yüksek. Bu durumda yem fiyatları tavan yapıyor" dedi. 

Türkiye'nin, kaba yem bitkilerini yetiştirmeye ekolojik olarak çok uygun olduğunu ancak yeterli tarım arazisi bulunmadığını ifade eden Ceylan, bu nedenle tarım arazilerine hiçbir şekilde imar verilmemesi gerektiğinin altını çizdi. 

Ceylan, atıl durumda olan köy meraları, vasfını yitirmiş orman arazileri gibi alanların bakanlık tarafından iyi bir çalışmayla tarıma kazandırılması gerektiğini belirterek, arazi koruma kanunu genişletilip daha kapsamlı bir çalışmayla arazinin veriminin düşürülmesinin giderilmesi ve devletin teşvik etmesiyle yem bitkisi yetiştiriciliğinin iyi bir seviyeye getirilmesi gerektiğini aktardı. 

"Merdiven altı üretimden rahatsızız" 

Komite Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Cihan Semiz ise yoğurt grubunun iyi durumda olduğunu belirterek, sektörel olarak beyaz peynirin biraz zayıf olduğunu ve sütte yüzde 15'lik artış görüldüğünü söyledi. 

Sektörde tahsilatta sıkıntı yaşandığını dile getiren Semiz, öte yandan vasıflı insan bulmakta zorlandıklarını ve merdiven altı üretimden ciddi şekilde rahatsız olduklarını vurguladı. 

Özellikle yoğurt üretiminin sağlıksız ortamlarda bazı kayıtsız firmalar tarafından gerçekleştirildiğini belirten Semiz, "Bu konuya acil çözüm bulunmalı. Zira kanserojen madde içeriyor. Her ne kadar sokak sütü azalsa da halen satışı devam ediyor. Bu konuda tüketicinin, hem sektör temsilcileri hem de kamu spotları ile Sağlık Bakanlığı tarafından uyarılması gerekir. Tüketicilere açıktan satılan hiçbir süt ürününü almamasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: Bölge 7 büyüklüğünde depreme gebe! Dolar ve Euro kaç TL oldu? Dövizde son durum... SuperFresh, gıda kaybını yüzde 94 önlemeyi planlıyor Metrobüs kaza yaptı, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü kapatıldı Galatasaray Dinamo Kiev maçı kaç kaç bitti?