Suriyelilere kapılarımız açık

Türkiye'ye geçen Suriyeli sayının 15 bine yaklaştığını da belirten Başbakan Yardımcısı Babacan, orada bir katliam varken Türkiye'den yardım isteyen ve Türkiye'ye sığınmak isteyenlere kapıların açılacağını söyledi.

Abone ol
 
ANKARA  - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Suriye'de yaşanan gelişmelerin son derece kaygı verici ve insanlık adına üzücü olduğunu belirtirken, Arap Ligi veya geniş bir ülke grubu ''bu işte beraberiz'' derse Türkiye'nin de uluslararası toplumla beraber hareket edeceğini bildirdi. Babacan, ''Çünkü bu bir insanlık meselesi ve insanlığın topyekun 'dur' diyebilmesi lazım. Meşruiyeti, hukuki ve siyasi zemini olan uluslararası tüm formlarda Türkiye yerini kuşkusuz alacaktır'' dedi.
 
Babacan, SKY Türk televizyonunda katıldığı bir programda soruları yanıtladı.
 
Suriye'deki olaylar nedeniyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan, binlerce Suriyeli'nin Türkiye'ye gelmeye başladığı belirtilerek, ''bir tampon bölge oluşturulacak mı?'' sorusu üzerine Babacan, Suriye'deki gelişmelerin son derece kaygı verici ve insanlık adına üzücü olduğunu söyledi.
 
Bir devletin, bir rejimin kendi vatandaşlarını böylesine pervasızca katletmesinin son dönemlerde dünyada pek yaşanmayan bir gelişme olduğunu kaydeden Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu:
 
''Suriye konusunda en önemli problem, uluslararası toplum tek vücut halinde, hep birlikte hareket edip rejime 'dur' diyememiştir. Uluslararası toplum yan yana geldiğinde o surda gedikler vardır. Bazı ülkeler Suriye ile ilgili en ufak bir adıma, en ufak bir yaptırıma dahi yanaşmamaktadır. Sadece jeopolitik çıkarları açısından mevcut rejimin devamı için çaba göstermektedir. Fakat tarih bunları affetmeyecek. Bugün yaşanan bu insanlık dramını, bu katliamı şöyle ya da böyle destekleyenler, rejime 'dur' demeyenler, bunun ileride mutlaka hesabını verecekler.
 
Türkiye olarak bizim baştan beri duruşumuz çok açık. Ancak Türkiye olarak da mutlaka uluslararası toplumla beraber hareket etmek istiyoruz. En azından Arap Ligi diyoruz. Arap Ligi bu işlerde etkin olmalıdır. Çünkü Suriye bir Arap ülkesidir, Arap Ligi üyesidir. Arap Ligi kendi içerisinde sıkı bir duruş gösterebilirse, biz de Arap Ligi ile birlikte hareket ederiz. Ya da geniş bir ülke grubu 'bu işte biz beraberiz' derse yine Türkiye olarak da beraber hareket ederiz. Çünkü bu bir Türkiye-Suriye meselesi değil, bu bir insanlık meselesi ve insanlığın topyekun bir 'dur' diyebilmesi lazım, adım atması lazım. Meşruiyeti, hukuku ve siyasi zemini olan uluslararası tüm  formlarda Türkiye yerini kuşkusuz alacaktır.''
 
''Tampon bölge konusunda net bir şey var mı?'' şeklindeki soru üzerine Babacan, bunun için bir şey söylemenin çok erken olduğunu belirtti. Babacan, Suriye'deki sorunların uluslararası desteği olması gerektiğini, fakat yine de sorunun Suriye'nin kendi iç dinamikleriyle çözülmesi gerektiğini düşündüklerini vurguladı.
Başbakan Yardımcısı, Türkiye'ye geçen Suriyeli sayının 15 bine yaklaştığını da belirtirken, orada bir katliam varken Türkiye'den yardım isteyen ve Türkiye'ye sığınmak isteyenlere kapıların açılacağını söyledi. Babacan, ''İster çadır kentler deyin, ister konteyner kentler deyin bu çalışmaları hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Altyapımızı bunun için hazır tutacağız. Suriye vatandaşları için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz'' diye konuştu.
Dolar/TL'den günün ilk rakamları Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı Kayısıdaki yüksek rekolte fiyatı geri çekiyor