Suriyeli işçi sorunu için acil çalıştay kararı

Ekonomi Bakanı Zeybekci ile sektör sorunlarını masaya yatırdıklarını söyleyen TGSD Başkanı Negrin, "Birikmiş KDV krizine Suriyeli işçiler de eklendi, Ekonomi Bakanlığı acil 'çalıştay' kararı aldı" dedi

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD), Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile biraraya geldi. Görüşme sonrası bir açıklama yapan TGSD Başkanı Cem Negrin, ucuz iş gücü olarak görülen Suriyeli işçilerin Türkiye'nin "nitelikli üretici" algısına ağır darbe vurduğunu belirterek, "9 maddede topladığımız sorunları Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ile paylaştık. Sayın Bakanımız çözüm için 1 ay içinde 'Hazırgiyim Çalıştayı' düzenlenmesi talimatı verdi" dedi

Negrin, görüşmede sektörün 9 ana sorunu hakkında Bakan Zeybekci'yi bilgilendirdiklerini ifade ederek, özellikle sektörün verimliliğini ve Türkiye algısını son derece olumsuz etkileyen "Suriyeli işçi" meselesinin acil çözülmesini talep ettiklerini aktardı.

Hazır giyim ihracatçısının son 1-2 senedir nitelikli üretim yaptıracak atölye sıkıntısı çektiğini vurgulayan Negrin, "Türkiye olarak dünyada nitelikli üretimin merkezi olarak biliniyoruz. Bu nedenle global ölçekteki markaların neredeyse tamamına ihracat yapıyoruz. Ancak son dönemde özellikle Suriyeli işçi çalıştırmasından kaynaklı sorunlar yaşıyoruz. İmalatçılar Türk çalışanları çıkarıp, ucuz iş gücü olarak gördükleri Suriyelileri makinelere oturtmaya başladılar. Bu nedenle auditlerden (denetimlerden) geçemiyorlar. Zaten aranılan niteliklere sahip az imalatçımız var. Üzerine bir de işçi problemi eklendiğinde çalışılabilecek imalatçı kalmıyor. Hazır giyim ihracatı açısından önemli bir risk olan Suriyeli işçi çalıştırılmasına yönelik bir düzenleme yapılmasını, talep ettik" dedi.

Negrin, sektörün bir başka önemli sorunu olan birikmiş KDV sorununu da Bakan Zeybekci ile yaptıkları görüşmede masaya yatırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

Biriken KDV'ler, SGK ve vergiden mahsup edilsin

2006 yılında tekstil ve hazır giyimde KDV oranları yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi. Bu değişim ile birlikte iç piyasa mal stoku ve yatırım maliyetleri nedeniyle firmalarımızın muhasebesinde yüksek değerde KDV birikti. Ciddi rakamlara ulaşan birikmiş KDV'lerin iade işlemi ve eritilmesi mevcut yasal prosedürler dahilinde imkansız hale geldi. Pasif hale dönüşen bu alacaklar şirketlerimizi finansal yönden zor duruma soktu. Sayın Bakanımızdan, iadesi mümkün olmayan ve devreden KDV'lerin SGK ve her türlü vergiden mahsup edilebilmesi için düzenleme yapılmasını talep ettik" dedi.

Fasoncunun KDV sorumluluğu üzerimizden kalksın

Üretim yaptırdıkları atölyelerin tabi olduğu yüzde 8 oranındaki KDV'nin yarısını 2 Nolu KDV Beyanname Uygulaması gereği kendilerinin ödemek zorunda olduğunu ifade eden Negrin, "2 Nolu KDV beyan zorunluluğunun kaldırılmasını istiyoruz. Burada atölyeler kendi paylarına düşen yüzde 4'ü ödemedikleri zaman devlet yüzde 8'in tamamından bizi sorumlu tutuyor. Bu da bizi sıkıntıya sokuyor. KDV'nin tamamını veya yüzde 80'ini biz ödeyelim, fason işlemlerde haksız yere üzerimize yıkılan tevkifat sorumluluğundan da kurtulalım istiyoruz" dedi.

Toplantıda ayrıca, mevcut yatırım teşvikleri, satın alma gruplarının Türkiye'den alım stratejileri ve bu stratejilerin artırılması hususunda yaşanan sıkıntılar, ABD ile  AB arasındaki  TTIP anlaşmasının yaratacağı olumsuzluklar, kumaş ve iplik ithalatında uygulanan korunma önlemleri, Eximbank kredileri, ile işçi-işveren ilişkilerinin masaya yatırıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, toplantıda dile getirilen sorunlara çözüm üretmek amacıyla gelecek 1 ay içinde "Hazırgiyim Sektör Çalıştayı" düzenlenmesi talimatı verdi.

Putin, NATO'ya meydan okudu: Dünyada benzeri yok Borsa günü yatay seyirle tamamladı Hazırlıklar tamamlandı! 'Dijital Telif Yasası' Meclis'e geliyor Papa Francis, mayıs ayında Türkiye'ye geliyor Elon Musk hedef göstermişti... ABD'de 'Musk' endişesi büyüyor