Suriye'ye yaptırımlar daha da farklı gelişebilir

Dışişleri, Suriyeli tüm diplomatların Türkiye'den ayrılmasını istedi.

Abone ol

ANKARA - Başbakan Tayyip Erdoğan, Ankara'daki Suriyeli diplomatların sınır dışı edilmesi kararının ardından Suriye'ye yönelik kabul edilen yaptırımların da bundan sonraki süreçte daha farklı olarak gelişebileceğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, Hula kasabasında 100'den fazla sivilin öldürülmesine sessiz kalmanın mümkün olmadığını belirterek, "ölüme sessiz kalmak, zalimin yanında yer almak, onlar gibi zalim olmaktır" dedi ve bu çerçevede Suriye'nin Ankara'daki diplomatlarının Türkiye'yi terk etmelerinin istendiğini ifade etti.

Türkiye'nin bundan sonra atacağı adımları da değerlendiren Erdoğan, "Bundan sonra yaptırımlar daha farklı gelişebilir. Arkadaşlarımızın çalışmaları var. Karara bağladığımızda da bu yaptırımları da açıklarız" dedi.

Ankara, Suriye'deki şiddet olaylarının tırmanışa geçtiği dönemde özellikle Suriye yönetimindeki isimlerin hesaplarının dondurulmasını, Suriye'ye Türkiye toprakları ve hava sahası kullanılarak silah sevkiyatı yapılmasını da engelleyen bir dizi yaptırım kabul etmişti.

Suriye sınırından Türkiye'ye PKK unsurlarının sızmaya başladığı yönündeki iddialar hatırlatılan ve Suriye içinde bir tampon bölge kurulmasının gündemde olup olmadığı sorulan Erdoğan, "Bunların hepsi gelişmelere göre atılacak adımlar ve bu adımları da bizim tüm ilgili birimlerimizle değerlendirmesini, istişaresini yaparak ondan sonra alacağımız kararlardır. Şu anda bu konuyla ilgili aldığımız bir karar yok, alırsak zaten bunu açıklarız" dedi.

Hula kasabasında yaşanan olayların uluslararası toplumun Suriye konusuna bakışında bir değişiklik yaratıp yaratmayacağı da sorulan Erdoğan, bu durum karşısında dünyanın sessiz kalmasının mümkün olmadığını söyledi.

Erdoğan, "Şu anda yanındaymış gibi görünenlerin bile yanında görünmesinin ben mümkün olmayacağına inanıyorum. Çünkü bu adeta kendilerini inkar olur. Böyle bir şeye tahammül mümkün olamaz" dedi.

Hula kasabasında 100'den fazla sivilin öldürülmesinin ardından Türkiye'nin yanısıra pek çok Batılı ülke de Suriye yönetimine tepki olarak ülkelerindeki Suriyeli diplomatları sınır dışı etmişti.

Türksat 6A'nın fırlatma operasyonu ertelendi Sadıkoğlu: Borçların silinmesini talep ediyoruz İşbaşı Eğitimi’ne katılan gençlere 850 lira cep harçlığı Mobilya sektörü ihracat için ‘rekabetçi kur’ talep ediyor Kaparo dolandırıcılığına emsal hapis cezası