Sürdürülebilir ekonominin rotası GES’te çizilecek
Global Ekonomik Sempozyumu, Merkez Bankasının ev sahipliğinde 27-29 Eylül 2010 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek.
Abone olİSTANBUL - Merkez Bankasının ev sahipliğinde 27-29 Eylül 2010 tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek Global Ekonomik Sempozyumu (GES) çerçevesinde çok sayıda fikir önderi ve karar verici bir araya gelerek sistem riskleri karşısında sürdürülebilirliğe yönelik çözümler geliştirecek.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso himayesinde, Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü ve Alman Ulusal Ekonomi Kütüphanesi tarafından düzenlenecek sempozyumda "küresel ekonomi, toplum, politika ve çevre" başlıkları altında dünya gündeminde yer alan tehditlere karşı uygulanabilir çözümler üretilecek.
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı İbrahim Turhan, sempozyuma ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, GES'in son toplantısında 2010 yılındaki toplantının İstanbul'da yapılmasının gündeme geldiğini ve bunun tartışıldığını ifade etti.
GES'e ilişkin bir tespiti olduğunu, adı küresel ekonomi sempozyumu olmasına rağmen genellikle orta yaş üzeri beyaz Avrupalıları gördüğünü, burada gençlerin, kadınların olması, Avrupa dışından diğer ülkelerden daha fazla katılım olması gerektiğini belirttiğini anlatan Turhan, "İstanbul'da bunu yapmanın sembolik bir değeri olur. İstanbul, Roma İmparatorluğunun başkentiydi. O günden beri de dünyanın küresel merkezlerinden birisi. Çok kültürlülüğü temsil ediyor. Ortaköy'deki manzara beni mest eder. Cami, caminin hemen yanında sinagog, sinagogla aynı duvarı paylaşan bir kilise" diye konuştu.
Yüzde 95'in üzerinde oyla İstanbul'da yapılması kabul edildi
Turhan, yapılan oylamada GES'in yüzde 95'in üzerinde oyla İstanbul'da yapılmasının kabul edildiğini belirterek, "Gerçekten küresel sıfatının tam manasıyla hayata geçeceği bir noktaya geldik. Katılımcılara bakarsanız Kuzey Amerika'dan, Güney Amerika'dan, Afrika'dan, Avrupa'dan, Asya'dan kürenin her tarafından farklı sosyo ekonomik seviyelerden, farklı entellektüel havzalardan ciddi katılım var. Türkiye'den iş dünyasından çok ciddi destek gördük" şeklinde konuştu.
GES'in arkasında çok önemli bir araştırma desteği bulunduğunu vurgulayan Turhan, toplantılarda genellikle konuların betimsel yaklaşımla ele alındığını ve analiz edildiğini, GES'te ise çözümlerin sanal platformda önceden paylaşıldığını, çözüm odaklı bir strateji izlendiğini ve küresel sorunlar tespit edildikten sonra çözüm önerilerinin tartışıldığını söyledi.
Sempozyumda bütün oturumların çok ciddiyetle takip edildiğini ve kaydedildiğini belirten Turhan, bunların daha sonra "global ekonomik çözümler" başlıklı rapor haline getirilip OECD, IMF, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler gibi politika yapıcı kuruluşlara gönderildiğini ifade etti.
Açılışı Cumhurbaşkanı Gül yapacak
Turhan, GES Danışma Kurulunda yer alan 5 Nobel ödülü sahibinden 3'ünün İstanbul'daki sempozyumda konuşmacı olarak ye alacağını, ayrıca Meksika, Macaristan, Nijerya ve Endonezya'dan merkez bankaları başkanları ile Hindistan, Brezilya ve Polonya'dan merkez bankaları başkan yardımcıları veya para politikaları kurullarının başkanlarının da katılacağını bildirdi.
Yurtdışından yaklaşık 400 katılımcının yer alacağı sempozyumun açılışını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yapacağını, kapanışta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olacağını kaydeden Turhan, Türkiye'den bazı bakanların da programa katılacağını anlattı.
Turhan, GES kapsamında ayrıca maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarına özel oturumlar düzenleneceğini de belirtti.
Programın açılışında bir konser düzenleneceğini ifade eden Turhan, konserde Anadolu'da yaşayan farklı inanç ve grupların birbirlerinden nasıl etkilendiğinin müzik eşliğinde sunulacağını, bu kapsamda Anadolu'daki inançlara ait musikilerden örnekler sunulacağını vurguladı.
Tartışma forumu değil, çözüm forumuyuz
GES Direktörü Alessio J.G. Brown da sempozyum ile en acil küresel sorunları ele alarak toplumsal açıdan arzu edilen çözümler üretmeyi amaçladıklarını ifade ederek, GES'te çözüme odaklandıklarını, tartışmaların hepsinin yeni yapılan araştırmalara dayanması gerektiğini söyledi.
Brown, GES'in bir tartışma forumu değil, çözüm forumu olduğunun altını çizerek, "Biz çözüm odaklı, araştırmalara dayalı çalışıyoruz" dedi.
GES Direktörü Brown, hayata geçen çözüm önerilerine ilişkin bir soru üzerine, istihdam yaratmayla ilgili bir oturumda dezavantajlı konumdaki kişilere özel istihdam çekleri verilmesinin gündeme geldiğini anlatarak, "Devlet onlara özel bir kağıt veriyor. Bununla söz konusu kişilerin işe alımında maliyetler azalıyor. İstihdam çeklerinin finansmanı, işsizlik maaşlarından finanse edilebilir. Buna benzer sistemin Almanya'da uygulandığını biliyorum. Ama GES'ten önce mi sonra mı yapıldı o konuda bilgim yok" şeklinde konuştu.
TÜSİAD ve YASED de davet edildi
GES Uluslararası Temsilcisi Effect Grup Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş da sempozyum için TÜSİAD ve YASED üyeleri ile TÜGİAD üyelerini davet ettiklerini, toplam 700 kişilik kontenjanın bulunduğu sempozyuma katılım ücretinin 1.500 euro olduğunu bildirdi.
27-29 Eylül arasında gerçekleştirilecek Global Ekonomik Sempozyumuna Belçika Başbakanı Yves Leterme, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner ile Nobel ödülü sahipleri Eric Stark Maskin ve James J. Heckman'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda konuşmacı katılacak.