Stopaj, işlem vergisi içermeyecek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, stopaj düzenlemesinin vergi içermeyeceğini söyledi.
Abone olİSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, stopaj düzenlemesinin vergi içermeyeceğini söyledi.
Bakan Şimşek, Vodafone Türkiye'nin ana sponsoru olduğu CEO Club kahvaltısı sonrasında gazetecilerin stopaj düzenlemesine ilişkin sorularını yanıtladı. Stopaj ile ilgili düzenlemede makro ekonomik istikrarı ve finansal istikrarı ön planda tutacaklarını açıklayan Şimşek, "Bu şekilde bir düzenleme yapacağız. Birkaç hafta içerisinde belli olur" dedi. Şimşek, düzenlemenin işlem vergisi içerip içermediği sorusuna 'Hayır' yanıtını verdi.
Mali kural, yılın ilk yarısında Meclis'e gelir
Öte yandan 'Mali Kural'ı hükümet olarak uygulamada kararlı olduklarını vurgulayan Şimşek, "Mali kural taslağı son şeklini alıyor, inşallah bu yılın ilk yarısında Meclis’e göndereceğiz" değerlendirmesini yaptı.
"Türkiye stres testinden başarıyla geçti"
CEO Club toplantısında konuşan Bakan Şimşek, ekonomik konjonktürü değerlendirdi. Dünya ekonomisinin sözünü ettiği destekler çekildiğinde ayakları üzerinde durup duramayacağına ilişkin hala kırılgan ve desteklerin hızlı bir şekilde çekilmeyeceği düşüncesinde olduğunu, krizin temelinde makro ekonomik dengesizlikler bulunduğunu yineleyen Şimşek, Türkiye'nin 10 yılda çok önemli politikalar ürettiğini, uygulamaya koyduğunu ve sonuç aldığını, özellikle bankaların, finans sisteminin sağlam yapısının Türkiye için ön plana çıktığını belirterek, "Türkiye'nin görünümü kötü değil, aslında iyi bir noktadayız" dedi.
Dünyanın krizden, politika yapıcıları, para ve maliye politikaları, politikacılar sayesinde global bir daralmaya yakalanmadan çıkışa geçtiğini de belirten Şimşek, "Ben temkinli bir iyimserliğe sahibim. Politikacı, maliye bakanı değil, objektif bakılsa dahi Türkiye krizi iyi atlattı, stres testinden başarıyla geçti" diye konuştu.
Vergi kaçırmanın sonuçları ağır olacak
Maliye Bakanlığı olarak çok önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Şimşek, şunları söyledi:
"Eskiden bir devlet memurunun tüm gün 11 gün harcayarak yapacağı bir KDV incelemesini, şu anda dakikalarda yapabiliyoruz. Eskiden fatura sahte mi değil mi konusunda iki katman aşağı inerken, şimdi 16 katman aşağı iniyoruz. Mukteza sistemini yeniden yapılandırdık.
Önümüzdeki dönemde denetim standartlarının iyileştirilmesine yönelik Gelir İdaresi'nin, denetimin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atacağız. Bu çerçevede bizim sonuç alma yani, kayıt dışından sonuç alma ihtimalimiz yükseliyor. Çünkü yapacağımız ve yaptığımız yasal düzenlemeler ile kayıt dışı olmayı, vergi kaçırmanın sonuçlarını ağırlaştıracağız. Çapraz denetim gibi bir takım düzenlemeleri uygulamaya koyacağız. Bu olacak yani, bu yıl olur ama gelecek yıl olur ama olacak."