Sosyal Değişim Ajanları için Sabancı'dan 1.1 milyon TL
Sabancı Vakfı bu yıl, kadın, engelli ve gençlerle ilgili 9 projeyi 1.1 milyon TL hibe ile destekleyecek.
Abone olÖzlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Son 5 yılda desteklediği projelerle 50 bin kişinin 'hayatına dokunan' Sabancı Vakfı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında hibe vereceği 2011 yılı projelerini açıkladı. Güler Sabancı'nın katılımı ile önceki akşam düzenlenen toplantıda 2011 yılında, 9 yeni projeye toplam 1,1 milyon TL hibe verileceği açıklandı. Böylece Vakfın, 2007 yılından bu yana verdiği tüm hibelerin toplam tutarı 5 milyon TL’yi aşacak. Güler Sabancı, "Projeleri seçerken çok inceliyoruz. Biz bu hibe desteği ile toplumda 'İyi proje getirirsen sana destek olunur' duygusunu yerleştirmek istiyoruz" dedi.
Toplantı 'farklı' bir İstiklal Marşı ile başladı
Güler Sabancı'nın evsahipliğinde düzenlenen Sabancı Vakfı'nın 2011 Hibe Programı bilgilendirme toplantısı, farklı bir İstiklal Marşı ile başladı. Salonda yer alan büyük ekranda, Sabancı Vakfı'nın desteklediği projelerden birini yürüten Nihat Kıhtır adlı işitme engelli vatandaş, İstiklal Marşı'nı işaret dili ile belki de pek çok kişiden çok daha 'yüksek sesle' söyledi. Güler Sabancı, "İşte biz bu duyarlılığı arıyoruz, herkesin aynı şanslara sahip olmadığının bilincinde olarak, onları destekleyecek projelere destek verebilmek için çalışıyoruz" dedi.
Nihat Kıhtır, Sabancı Vakfı'nın 'Değişim Ajanı' olarak nitelendirdiği, toplumsal dönüşümü ateşleyecek kişilerden biri. Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında desteklenen "Katılımda Engel Yok" projesini uygulayan Kıhtır, 13 farklı ilden gelen 30 gençlik çalışanına 6 hafta gibi kısa bir zamanda işaret dilini öğretti. Şimdi bu gençler diğer işitme engelli gençlere eğitim veriyor.
Doğu'ya odaklanıldı, İç Anadolu ihmal edildi
Bu yıl desteklenecek 9 proje ile Sabancı Vakfı işte böyle etkili 'Değişim Ajanları' yaratabilmenin peşinde. Projelerin seçiminde çok titiz davranıldığını anlatan Sabancı Vakfı Programlar Yöneticisi Filiz Bikmen Bugay, Doğu Anadolu'daki projelere son dönemde ağırlık verildiğini ancak İç Anadolu'nun bu açıdan biraz ihmal edildiğini vurguladı. Projeleri seçerken ihmal edilmiş bölgelere ağırlık verilmeye çalışıldığını belirten Bugay, hibe programında son 5 yılda kadınlara, gençlere ve engellilere odaklandıklarının altını çizdi.
Artık ayağa kalkıp, kendi haklarını arıyorlar
Bu yıl desteklenen 9 projeden önemli bir bölümü, engelli, genç ve kadınların kendi sorunlarını çözmek için geliştirdikleri projelerden oluşuyor. Güler Sabancı bu durumun global bir dönüşüm sürecinin Türkiye yansıması olduğunun altını çizerek, "Engelliler ilk defa kendi hakları için, hak ettikleri yeri alabilmek için ayağa kalkıp bir şeyler yapıyorlar. Dünyada da bu tip projeler ile ilgili en çok konuşulan değişim bu. Ayağa kalkıp, kendi haklarının peşinde olmak. Bunlar ilk adımlar, sosyal değişim ardından geliyor" şeklinde konuştu.
Yetenekler evrensel ama fırsatlar değil...
ABD'de düzenlenen ve dünyanın en önemli hayırseverlerini biraraya getiren Global Philantropists Circle (GPC) toplantısından birkaç gün önce dönen Güler Sabancı bu noktada o toplantıda kendisini çok etkileyen bir gençten bahsetti: "Sierra Leone'li bir genç anne babasını kaybediyor, 13 yaşında zorla orduya alınıyor. 2 yıl orduda kalıyor. UNICEF'in desteği ile ABD'ye götürülüyor ve orada bir Amerikalı kadın tarafından evlat ediniliyor. Tekrar okula başlıyor ve üniversiteyi bitiriyor. Hikayesi beni çok etkiledi. Bana yazdığı kitabı da gönderdi. Onun söylediği bir söz vardı "Dünyada yetenekler evrensel ama fırsatlar değil." Biz de Sabancı Vakfı olarak ülkemizde bu fırsat eşitliği için, çabalıyoruz. Kadınların, engellilerin ve gençlerin haklarına insan hakları olarak bakıyoruz."
Cezaevlerinde artık “uçurtmayı vurmayacaklar”
Sabancı Vakfı'nın 2011 yılında destekleyeceği yine binlerce insanın hayatına dokunacak projelerden biri, “Uçurtmayı Vurmasınlar” diye, cezaevinde anneleri ile birlikte mahkum olan çocukların gelişimi için çalışan Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı’nın “Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar” projesi. Güler Sabancı bu projenin diğerleri gibi Türkiye'de model olabilecek potansiyele sahip olduğunu, bu "küçük adımların" çarpan etkisi ile tüm toplumda önemli bir değişim yaratabileceğinin altını çizdi. İşte bu yıl desteklenen her biri çok heyecan verici 9 proje:
- Kadın Dayanışma Vakfı’ “Kadın Örgütlerinin Engelli Kadınlarla İlgili Farkındalıklarının Arttırılması Projesi”; Ankara, Çankırı, Eskişehir, Nevşehir, Kırıkkale’de kadın sivil toplum kuruluşlarında "engelli kadın" yaklaşımının geliştirilerek, bundan böyle engelli kadınlara da hizmet vermelerini gündeme almalarını sağlamayı amaçlıyor. 189 bin 581 TL destek aldı.
- Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği “Bilinçli Genç Mutlu Genç Projesi”; Trabzon’da gençlere, eğitimcilere ve ailelere yönelik eğitimlerle; kız çocuklarının maruz kaldığı aile içi ve okuldaki şiddet, cinsel istismar konularında bilinçlendirme ve yönlendirme. Güler Sabancı'nın 'Tüm Türkiye'ye model olabilir' dediği bu proje 51 bin TL destek aldı.
- Genç Hayat Vakfı “Yurttan Sesler Projesi”; Konya ve Nevşehir’deki iki ortaöğretim kız yurdunda kalan genç kızlara ve yurt çalışanlarına eğitimler ile genç kızların sosyal gelişim ihtiyaçlarının karşılanacağı bir yurt modeli oluşturulması. 115 bin 404 TL destek aldı.
- Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı “Küçük Adımlarla Büyük Oyunlar Projesi”; İstanbul, Adana, Ankara, Denizli, Eskişehir’deki kadın tutukevlerindeki hükümlü annelere, kadınlara ve görevli personele verilecek eğitimlerle; anneleriyle kalan çocukların gelişimi, etkin annelik becerileri ve kadınların ihtiyaçlarına yönelik hizmetlerin geliştirilmesi. 130 bin 598 TL destek aldı.
- Türkiye Gençlik Birliği Derneği “Gördüm Duydum Biliyorum Projesi”; Ankara ve Trabzon’da üniversite öğrenci topluluklarında engelli yaklaşımının geliştirilmesi, “engelsiz üniversite” savunuculuğunun yapılması. 111 bin TL destek aldı.
- Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği “Engelli Dayanışması ile Engelsiz Gelişim Projesi”; İzmir Bergama M tipi cezaevinde tutuklu çocukların görme engelli çocuklar için gönüllü kitap seslendirmesi, çalışmaların diğer cezaevlerine model olması. 90 bin TL destek aldı.
- Görme Özürlüler Derneği “Engelli Ayrımcılığını Önleme ve Mücadele Platformu Projesi”; 10 binin üzerinde engelliyi temsil eden 32 engelli kuruluşuna eğitim ve atölye çalışmalarıyla, engellilere yönelik ayrımcılık sorunları ve çözüm önerileri için rapor oluşturulması, kamuya tanıtım ve savunusunun yapılması. 172 bin 410 TL destek aldı.
- Ruh Sağlığında İnsan Hakları Derneği “Psikiyatrik Teşhisli Bireylerin Güçlenmesi ve Karar Mekanizmalarına Katılımı Projesi”; Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde ruh sağlığı sorunu olan insanların ve onların yakınlarının ruh sağlığı merkezleri yönetimine katılarak ihtiyaçlar doğrultusunda katılımcı bir model geliştirilmesi. 150 bin TL destek aldı.
- Serebral Palsili Çocuklar Derneği “Bilinçli Aile, Engelsiz Çocuk Projesi”; Doğu Anadolu Bölgesi’nde “Seresbral Palsi” hastalığı konusunda ailelerin bu çocukların rehabilitasyonu, eğitimi ve hayata katılabilmesi konusunda bilinçlendirilmesi. Derneğin başkanlığını Kendisi de SP hastası olan bir uzay mühendisi yapıyor. Proje 150 bin TL destek aldı.