Slovenya'ya bir darbe de Fitch'ten

Moody's'den sonra Fitch'de Slovenya'nın kredi notunu düşürdü.

Abone ol

LJUBLJANA - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Slovenya'nın uzun vadeli kredi notunu bir basamak düşürerek "AA-"ye çekti, kredi not görünümünü de "negatif" olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, kararda, ülkenin bankacılık sisteminin kötüleşen finansal durumunun etkili olduğuna dikkat çekilerek, bankaların yeniden sermayelendirmesi için devlet desteğine gerek duyulabileceği uyarısında bulunuldu.

Fitch, Haziran ayında emeklilik reformuna ilişkin referandumun reddedilmesinin ülkenin kamu maliyesinin uzun vadeli sağlamlığını da olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, Slovenya'nın kredi not görünümünün "negatif" olarak belirlenmesinin ise tekrar not indirimine gidilebileceğine işaret ettiğini belirtti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de geçen hafta Slovenya'nın "Aa3" olan uzun vadeli kredi notunu bir kademe düşürerek "Aa2"ye çekmiş, kredi not görünümü ise "negatif" olarak belirlemişti.

Kuruluş, karara gerekçe olarak Slovenya hükümetinin artan borçlarını azaltma kapasitesine yönelik belirsizliğin şirketler ve finansal sektör üzerinde yarattığı riskleri göstermişti.

Ülkenin 2008 yılında gayrisafi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranı yüzde 22,5 olan kamu borcu, geçen yıl yüzde 43,3'e yükseldi.

Slovenya hükümeti, önceki hafta yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin bu yıl için büyüme tahminini de yüzde 2,2'den yüzde 1,5'e çekmişti.

Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu