”Siyasi söylem sorunu yaşıyoruz”

TÜSİAD Başkanı Boyner, "Algılama olarak bir güç kavgası varmış gibi geliyor" dedi

Abone ol

ANKARA - Türkiye'nin yavaş yavaş gerginlik ortamından çıkması gerektiğini belirten Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, "Şu noktada ben açıkçası Türkiye'nin geleceği ile ilgili planlar adına kimsenin çok çok farklı noktalarda durduğunu düşünmüyorum. Bir siyasi söylem sorunu yaşıyoruz diye düşünüyorum. En azından algılama olarak bir güç kavgası varmış gibi noktaya geliyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Boyner, kabulün ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Ankara'ya seyahatlerinin en büyük amacının 2010-2011 çalışma programını paylaşmak olduğunu, ancak gündeme ve programa ilişkin değerlendirmeler de aldıklarını söyledi.

Dünya ve Türkiye için kritik bir dönemden çıkıldığı, birtakım fırsatların olduğu bir dönemde, Türkiye'nin enerjisini çok ciddi bir kısır döngü içinde yanlış şeylere harcadığını ifade eden Boyner, şöyle devam etti:

"Aslında bizim burada tüm görüştüğümüz, gerek görüşeceğimiz muhalefet partilerine, gerek şu ana kadar görüştüğümüz hükümet yetkililerine söylediğimiz, Türkiye'de yavaş yavaş artık bu gerginlik ortamından çıkıp, Türkiye'nin tekrar demokratikleşme alanında ve demokratikleşmeyi de sağlayarak büyüme, istihdam oluşturma alanında gerçek gündemine veya olması gereken gündemine dönmesi....Bu konuda gerçekten uzlaşmaya ve ortamı yumuşatmaya ihtiyacımız var. Bu konuda biz de sivil toplum örgütü olarak katkıda bulunmaya ve işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu söyledik ve diğer görüşeceğimiz muhalefet partilerine bunu söyleyeceğiz.

Geçen 7-8 senede Türkiye önemli noktaya geldi, çok ciddi yapısal reformlar yaptı ve 2011 seçimine kadar da herkesin uzlaşısı ile birtakım, önümüzdeki gerginlikleri atlatacak şekilde düzenlemeler yapmazsak, bir yeni 10 yıla maalesef bir sürü sorunumuzu halletmeden ve bu sorunları da halledemediğimiz için ekonomik olarak çok daha güçlenebileceğimiz fırsatları kullanmamak üzere gireceğiz diye korkuyoruz. Onun için de bu dönemi mutlaka değerlendirmek istiyoruz."

"Cumhurbaşkanı, uzlaşıcı kişiliği ile bu sürece katkıda bulunabilir"

Açıklamanın ardından Boyner, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Boyner, görüşmede, yargıdaki kriz ve son günlerdeki hareketlilik ile soruşturmaların gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soru üzerine, genel olarak herkesle bu konuların gündeme geldiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün uzlaşıcı kişiliği ile bu döneme, bu sürece katkıda bulunabileceğini söyledi.

Bu noktada Cumhurbaşkanı Gül'ün gerilimlerin bitmesi için gayret sarf edeceğini belirten Boyner, "Bir uzlaşı platformu, zemini bulması yönünde adımlar attığı konusunda izlenimler edindik. Bu da çok sevindirici bir şey. Gerçekten en önemli gelişme bu diyebiliriz" dedi.

Boyner, 2011 seçimlerine kadar gerginlikleri atlatacak düzenlemelerin ne olduğu sorusuna, şu yanıtı verdi:

"Bir kere konuşmaya başlamamız gerekiyor. Şu noktada ben açıkçası Türkiye'nin geleceği ile ilgili planlar adına kimsenin çok çok farklı noktalarda durduğunu düşünmüyorum. Bir siyasi söylem sorunu yaşıyoruz diye düşünüyorum. En azından algılama olarak bir güç kavgası varmış gibi noktaya geliyor, noktada gözüküyor Türkiye. Burada hukukun, hukuk güvenliği konusunda hem kamuoyunda hem ulusal, uluslararası platformda kuşkular oluşuyor."

Bütün bunların Türkiye için çok dezavantajlı gelişmeler olduğuna dikkati çeken Boyner, "Bence herkes, her parti Türkiye yönetiminde söz sahibi, herkes bunun farkına varmalı, o anlamda da diyalog başlatılmalı" diye konuştu.

"Cumhurbaşkanının size mesajları oldu mu? Önümüzdeki günlerde nasıl adımlar atacağına ilişkin birtakım sinyaller verebildi mi?" sorusu üzerine Boyner, Cumhurbaşkanının sivil toplum örgütlerinin demokrasideki yerine değer veren bir kişilik olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"O noktada bizim zaten bu konuda yaptığımız çalışmaları biliyor. Esasen biz de iş dünyası örgütü olarak, istihdama, Ar-Ge yatırımlarına, yapısal reformlara ve mikro yapısal reformlara yönelik önerilerimizi hayata geçirebilmek, bunları tartışabilmek için gerekli ortamın artık Türkiye'de oluşması gerektiğini kendisine söyledik. Bu konuda ikna edici veya telkin edici olmaya çalışacağız. Çalışmalarımıza devam edeceğiz. Kendisinden de o konuda destek aldık diye düşünüyorum."

Boyner, Cumhurbaşkanının gözaltılara yönelik nasıl bir değerlendirmesi olduğu yönündeki soruya da Boyner, "Hayır. Yargı konusundaki fikirlerini, zannediyorum yargı bağımsızlığı konusundaki fikirlerini hepimiz biliyoruz. Daha ileri noktada bir şey konuşmadık" yanıtını verdi.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur