Sivil inceleme ortak karar

Başbakan Erdoğan, 13 askerin şehit olduğu Silvan'da yapılacak incelemenin çift yönlü yapılmasının ortak karar olduğunu bildirdi.

Abone ol

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC ziyareti öncesi Esenboğa Havaalanı'nda gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, KKTC'ye yapacağı resmi ziyaret öncesinde Esenboğa Havaalanı'nda açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Terör örgütü tarafından Silvan'da 13 askerin şehit edilmesinin ardından İçişleri Bakanlığı'na da soruşturma talimatı verilmesiyle ilgili soruyu yanıtlarken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu olay sıradan bir olay değil. Dolayısıyla güvenliğimizle alakalı 13 yavrumuzun şehit olduğu böyle bir olayın Genelkurmay tarafından incelenmesi, tetkiki yapılacağı gibi, bir de sivil gözle, sivil iradenin bu şekilde inceleme yapması, araştırması en doğal, en tabii yöntemdir. Toplumdaki, halkımız arasındaki soru işaretlerine de cevap oluşturabilecek bir araştırmayı çift yönlü yapmamızın uygun olacağına inanarak böyle bir kararı aldık ve onun için böyle bir talimatı vermiş bulunuyoruz."

İlişkilerin durması hükümetin kesin tavrıdır

"Güney Kıbrıs'ın AB dönem başkanlığı durumunda 6 ay AB ile ilişkilerin dondurulmasından bahsettiniz. Böyle bir süreçte ilişkiler konusunda nasıl bir öngörünüz var?" sorusu üzerine Erdoğan, bu konuda daha önce Dışişleri Bakanı'nın da açıklama yaptığını anımsatarak, "Bu bizim hükümet olarak kesin tavrımızdır, kararlılığımızdır" dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz tanımadığımız bir Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile nasıl olur da AB'de kalkıp onun Birliğe alınmasını bir kabul işareti olarak görüp, onunla masaya oturmak veya onun dönem birliğini yaşamak gibi bir şeyi kabul ederiz, böyle birşey olabilir mi? Bu teklifin bize yapılması bir defa çok yanlış bir şey. Dolayısıyla AB ne düşünür, bunların hiçbirisi bizi ilgilendirmez. AB; Güney Kıbrıs Rum yönetimi'nin kabul ederken bunu düşünseydi. Onlar buzu o zaman düşünmediler. Bize karşı yanlış yaptılar, bize karşı dürüst davranmadılar. Bize karşı Kıbrıs'ta bir referandumun yapılması hususunu gündeme getirdiler. Ve kuzey Kıbrıs'ta yüzde 65 'evet' çıktığı halde Güney'de yüzde 75 'hayır' çıktığı halde kalmışlardır, hayır diyenleri ödüllendirmişlerdir.

Bütün bu ödüllendirmelerin hepsi de AB müktesebatına da terstir. Çünkü şu anda bir defa Kıbrıs'ta müstakil bir 'Kıbrıs Devleti' diye birşey yoktur. Kuzey'de kim var? Kuzey'de Türk devleti var. Rumlar sadece Güney'de var. Kimse dünyayı aldatmasın. Hele hele bizi kimse aldatmaya kalkmasın. Tamamen ortadan, şu anda hatla ayrılmış bir Kıbrıs var. kimi aldatıyorsunuz. Dolayısıyla Güney Kıbrıs'a böyle bir dönem başkanlığı vermeleri halinde biz kesinlikle kendilerini tanımıyoruz ve Güney Kıbrıs'la böyle bir masaya oturma, görüşme, böyle bir şeyi asla yapmayız. Bunu bilmeleri lazım. Zaten bunu da AB'nin yetkililerinin bildiklerini zannediyorum. Olay budur..."

Erdoğan ile eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de KKTC'ye gitti.

Medyada yayınlanan görüntüler PKK'ya hizmet ediyor

Erdoğan'ın açıklamalarında öne çıkan bazı başlıklar şunlar:

- Şartlar oluşursa bir Gazze ziyareti düşünüyorum.

- Şu anda Yüksek Askeri Şura'nın vereceği kararı medya veriyor. Gelişen şartlara göre şüphesiz değişiklikler yapılacaktır, o ayrı mesele ama kim nereye atanacak ben YAŞ'ın başkanı olarak bilmiyorum, ama görüyorum ki medya biliyor.

- Bazı gazetelerde okudum, üzüldüm, terör konusunda bu benim ve arkadaşlarımın bir serzenişidir, biz medyadan beklediğimiz desteği bulamadık. Oradaki manzaraları yayınlamasını beklemezdik. Bu terör örgütüne hizmet ediyor.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı