Şimşek: Manevra alanımız var
Temel makro ekonomik dengelerin sağlam olduğunu belirten Şimşek, "Cari açıkta daralma olacak, ekonomide yavaşlama, iç talepte makulleşme, normalleşme öngörüyoruz" dedi.
Abone olANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin manevra alanının bulunduğunu, temel makro ekonomik dengelerinin sağlam olduğunu belirterek, "Cari açıkta daralma olacak, ekonomide yavaşlama, iç talepte makulleşme, normalleşme öngörüyoruz" dedi.
Bakan Şimşek, düzenlediği basın toplantısında son makro ekonomik gelişmeler ve 2011 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmelerini değerlendirdikten sonra, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Şimşek, büyüme beklentilerine ilişkin soru üzerine, OECD'nin daha önce Avrupa'da büyümenin 0,3 olacağı tahmininde bulunduğunu hatırlatarak, kendisinin nokta tahminlere çok inanan birisi olmadığını, trendin önemli olduğunu söyledi.
Şimşek, şöyle konuştu:
"Burada bir belirsizlikle karşı karşıyayız. Önümüzdeki dönemde doğru kararlar alınırsa, ortaya güçlü siyasi irade konursa riskler aşağı doğru düşer. Bizim manevra alanımız var, bizim temel makro ekonomik dengelerimiz sağlam, soluk alanlarımızda da iyileşme var. Cari açıkta daralma olacak, ekonomide yavaşlama öngörüyoruz, iç talepte bir makulleşme, normalleşme öngörüyoruz. Türkiye'nin bütçe ve borç dinamiklerinde de çok güçlü konumdayız.
Türkiye bir ada değil, biz de etkileniriz ama bu etkileri sınırlamak, bu etkilerin geçici olmasını sağlamak için ne gerekiyorsa yaparız."
Kararlar reel sektörü etkileyebilir ama, MB'ye müdahale edemeyiz
Merkez Bankası'nın bağımsız olduğunun altını çizen Şimşek, “Merkez Bankası para politikasından sorumludur. Bağımsızdır. Biz merkez bankamızın hakikaten Türkiye'nin dış şoklara karşı korunmasında, ekonomik istikrarı sağlamasında çok güçlü bir çaba gösterdiği kanısındayız. Zaman zaman alınan politika kararlarının reel ekonomiye yansımaları olabiliyor. Bu değerlendirme hükümetimizin tabii ki değerlendirmesi olabilir. Gerekli değerlendirmeyi yapabilir. Maliye Bakanı olarak ben kur politikasına ve para politikasının detaylarına ilişkin açıklama yapmıyorum” diye konuştu.
"Yeni teşvik sisteminin büyümede aşağı yönlü riskleri sınırlamasını ümit ediyoruz"
Yeni teşvik sisteminin sorulması üzerine Bakan Şimşek, çalışmaların hala devam ettiğini, prensip olarak devam eden çalışmalar hakkında konuşmadığını vurguladı. Bu düzenlemeyle neyin amaçlandığını aktaran Bakan Şimşek, “Özellikle cari açığın azaltılmasına yönelik ilave yaklaşımlar, tedbirler, teşvikler söz konusu. O anlamda radikal bir çerçeve söz konusu. İkinci olarak bölgesel kalkılmışlık farklılıkların azaltılması bizim temel önceliklerimizden birisi. Son olarak yatırımları ve istihdamı artırmak, kümelenmeyi teşvik etmek, rekabet gücümüzün olduğu alanlarda destekleri artırmak önceliklerimiz.
Burada kaynak tahsisini rasyonel bir şekilde artıracak bir sistemden bahsediyoruz. Yeni bir teşvik sisteminin büyümede aşağı yönlü riskleri sınırlar mı? Tabii ki ümidimiz bu. Doğru zamanlamayla doğru teşvikler verdik. Birçok ülkeyle karşılaştırıldığında, sonuçlar ortada. Sadece Avrupa Birliği ile karşılaştırmayın. Aslında birçok diğer ülkeyle karşılaştırıldığında, istihdamda, büyümede, genel refah artışında performansı ortada” şeklinde konuştu.