Şifa arayan yabancı Türkiye'yi rekora taşıdı
Sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye'ye gelen ve 1 yıldan kısa sürede ülkeden ayrılan yabancı sayısı, bu yılın ikinci çeyreğinde zirveye çıktı
Abone olANKARA - Sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye'ye gelen ve 1 yıldan kısa sürede ülkeden ayrılan yabancı sayısı, yılın ikinci çeyreğinde zirveye çıktı. Söz konusu dönemde tedavisini tamamlayarak Türkiye'den ayrılan yabancı sayısı 90 bin 378'i buldu. Yılın ikinci çeyreğinde günde ortalama bin kişi Türkiye'de tedavi gördükten sonra ülkesine döndü.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye gelen yabancı sayısında son 1 yılda ciddi artış yaşandı.
Geçen yılın son çeyreğinde başlayan artış eğilimi, bu yılın ilk iki çeyreğinde art arda rekor kırılmasını sağladı. Tedavisini tamamlayarak 1 yıl içinde ülkesine dönen yabancı sayısı, geçen yılın üçüncü çeyreğinde 33 bin 159 iken, son çeyrekte bu sayı 58 bin 74'e yükseldi. Bu yılın ilk çeyreğindeki 72 bin 67 rakamıyla bu alanda rekor kırılırken, ikinci çeyrekte 90 bin 378 kişinin ülkeden çıkış yapmasıyla yeni bir rekora imza atıldı. Yılın ikinci çeyreğinde günde ortalama bin kişi Türkiye'de tedavi gördükten sonra ülkesine döndü.
Türkiye'ye tedavi için gelip 1 yıl içinde ayrılanların sayısı geçen yılın ilk yarısında 97 bin 62 iken, bu yılın aynı döneminde 162 bin 445 kişi çıkış yaptı. Söz konusu dönemde artış oranı yüzde 67'yi buldu.
Yabancı ziyaretçiler 2013'te Türkiye'de sağlık alanında yaklaşık 541 milyon dolar harcama yaptı. Geçen yılın ilk yarısında yabancıların sağlık harcaması yaklaşık 249 milyon dolar iken, bu yılın aynı döneminde bu rakam 328 milyon dolara yükseldi.
Türkiye'nin rakipleri
Türkiye'nin sağlık turizmine ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan değerlendirme raporunda, sağlığın katma değeri en yüksek sektörlerden biri olduğu belirtiliyor. Raporda, sağlık turizminin, Türkiye'nin cari açığını kapatmasında önemli rol oynayabileceği ifade ediliyor.
Raporda, Türkiye'nin son dönemde devlet ve özel teşebbüs işbirliği ile şehir hastanesi projelerini hayata geçirdiği ve sağlık turizmi alanında güçlü olan Hindistan, Malezya, Tayland ve Macaristan gibi ülkelerle rekabet ettiği belirtiliyor.
Sağlık turizminin kaynağı
Ankara Tabip Odası Başkanı Özden Şener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, konuya ilişkin sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için Türkiye'ye kimlerin, hangi ülkelerden, hangi hastalıkların tedavisi için geldiğine bakmak gerektiğini söyledi.
Batı ülkelerinde sigorta kapsamı dışında olan diş tedavileri ve kozmetik cerrahi işlemler için Türkiye gibi iş gücünün ucuz olduğu ülkelerin tercih edildiğini ifade eden Şener, ayrıca tatil yörelerinde otellerin ucuzluğu nedeniyle kaplıcaların tercih edildiğini belirtti. Şener, son yıllarda Irak ve daha sonra da Suriye'de yaşanan savaş nedeniyle Türkiye'ye tedavi amacıyla yabancı girişleri olduğuna işaret etti.
Hekimler olarak Türkiye'ye tedavi için gelen hastaları sayı ve gelir kaynağı olarak değerlendirmediklerini vurgulayan Şener, "Biz mevcut şartlar içerisinde her hastaya en faydalı olacak şekilde sağlık hizmeti vermeyi arzu ederiz" dedi.
Türkiye'de doktor açığından söz edilirken, hasta sayısını artırmaya yönelik çabaların birbiriyle çeliştiğini ileri süren Şener, böyle bir durumun sağlık hizmetine erişimi güçleştireceğini savundu.
Türkiye'nin avantajları
Türkiye'ye gelen hastalara, uygun hastanelere yönlendirme hizmeti sunan şirketin proje müdürü Fatih Öztürk, Türkiye'nin, Avrupa ülkelerine göre yüzde 40-70 fiyat avantajı, Ortadoğulu turistler için popüler turizm destinasyonu olması, direkt uçuş olanağı ile akredite edilmiş hastaneleri dolayısıyla tercih edildiğini kaydetti.