Seyirci kalmayacağımızı herkes bilmeli
Bakan Bağış, Fransa hükümetinin sözde Ermeni soykırımına ilişkinin tasarının gündeme almasını değerlendirdi.
Abone olANKARA - Türkiye ve Fransa'yı bir kez daha karşı karşıya getiren ve Fransa Meclisi'nde Perşembe günü ele alınacak olan "Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasına ilişkin yasa tasarısını" akla ziyan olarak nitelendiren Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Türkiye'nin tasarıya seyirci kalmayacağını herkesin bilmesi gerektiğini söyledi.
Fransa, 2001 yılında, 1915 olaylarını soykırım olarak kabul etmesinin ardından, 2006'da başarısızlıkla sonuçlanan bir girişimden sonra "Ermeni soykırımını inkar edenlere bir yıla kadar hapis ve 45,000 euro para cezası verilmesini öngören yasa tasarısını" yeniden meclis genel kurulunda görüşmeye hazırlanıyor.
Fransa hükümetinin, bugün meclisteki başkanlık divanında tasarının Perşembe günü gündeme alınmasına itiraz etmemesi ile tasarının Perşembe günü oylamaya sunulması da kesinlik kazanmış oldu.
Fransa hükümetinin tasarının gündeme alınmasına itiraz etmemesini değerlendiren Bağış, "Türkiye devletinin A planı olduğu gibi, B ve C planı da vardır" dedi. Bağış, Türkiye'nin tasarının geçmesi durumunda ne tür yaptırımları uygulayacağını açıklamak yerine öncelikle Perşembe günü yapılacak oylamanın sonuçlarına bakmak gerektiğini söyledi.
"Bu açık ve net bir siyasi istismar çabasıdır, anlaşılan siyasiler kanunun nereye varacağını hesap etmiyor... Ancak akla ziyan bu tasarıya seyirci kalmayacağımızı herkes bilmelidir" dedi.
Ermeniler, Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı yönetiminde yaşayan yaklaşık 1.5 milyon Ermeni'nin sistematik olarak katledildiğini söylüyorlar ve bu olayların "soykırım" olarak Türkiye tarafından tanınması gerektiğini savunuyorlar. Türkiye "soykırım" iddiasını reddederken, zorunlu göç uygulamaları nedeniyle yaşananların tarihçiler tarafından incelenmesi gerektiğini söylüyor.
Ulusal Meclisi Genel Kurulu'nda da kabul edilmesi durumunda tasarının onaylanmak üzere Fransa Senato'suna gönderilmesi gerekiyor. Senato'nun da onaylamasının ardından tasarının yasalaşması için Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin nihai onayı gerekecek. Daha önce, Sosyalist Parti tarafından sunulan bu tarzdaki başka bir yasa teklifi 2006 yılında mecliste kabul edilmiş, ancak senatoda oylanamadığı için yasalaşamamıştı.