Sel mağduru çiftçinin kredi borcu ertelendi

1 Ocak-15 Mayıs tarihleri arasında sel afetine maruz kalan 17 ilde zarar gören çiftçilerin kredi borçları bir yıl süreyle ertelenecek

Abone ol
ANKARA - 1 Ocak-15 Mayıs tarihleri arasında sel afetine maruz kalan 17 ilde zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçları bir yıl süreyle ertelenecek.
Bakanlar Kurulunun "2010  Yılında  Meydana Gelen Sel Afetleri Nedeniyle Zarar Gören Gerçek ve Tüzel Kişi Üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin Kararı" Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, 1 Ocak-15 Mayıs 2010 tarihleri arasında sel afetine maruz kalan "Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bursa, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kars, Kırklareli, Manisa, Muş ve Uşak" illerinde faaliyet gösteren ve sel afeti sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları veya seraları en az yüzde  30 oranında zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişi üreticilerin Banka ve TKK tarafından kullandırılan (Hazine kaynağına dönüşmüş krediler dahil) ve kararın yayımı tarihi itibarıyla vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde/taksit vadesinde/hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden/taksit vadesinden/hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle ertelenecek.
Banka ve TKK'nın Tasfiye Olunacak Alacaklar hesaplarında kayıtlı veya kayıtlı olması gereken tarımsal kredi borçları ise bu kararın yayımı tarihini takip eden ayın birinci işgünü itibarıyla faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren bir yıl süreyle ertelenecek.
Banka ve TKK tarafından ertelenen tarımsal kredi borçlarına erteleme döneminde yüzde 7 faiz yürütülecek.
Banka ve TKK'nın, bu karar kapsamında ertelenen kredilerden dolayı doğacak gelir kayıpları; ilgisine göre banka tarafından uygulanan cari tarımsal kredi veya cari tarımsal kredi temerrüt faiz oranı ile yüzde 7 arasındaki fark esas alınarak hesaplanacak.
Söz konusu gelir kayıplarına mahsuben, incelemeler sonucunda, kesin gelir kaybı tespit edilene kadar banka ve TKK'nın zarara uğramaması amacıyla bu karar kapsamında önceden yapılacak ödemeler Hazine Müsteşarlığınca ilgili yıl bütçelerine bu amaçla konulan ödenekten karşılanacak.
Bu karar kapsamında il veya ilçe hasar tespit komisyonu kararları üzerine, bakanlık il ve ilçe müdürlüklerince Çiftçi Kayıt Sistemine göre oluşturulacak icmallerin birer sureti banka ve TKK'ya gönderilecek. Erteleme işlemleri bu icmaller esas alınarak gerçekleştirilecek.
Dondan zarar gören çiftçilere telafi destek ödemesi
Öte yandan, Bakanlar Kurulunun "2010 Yılında Meydana Gelen ve 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu Kapsamı Dışında Kalan Don Afetleri Nedeniyle Zarar Gören Çiftçilere Telafi Edici Destek Ödemesi Yapılması ve Bu Çiftçilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Tarımsal Kredi Borçlarının Ertelenmesine İlişkin Karar" da Resmi Gazetede yayımlandı.
Karara göre, 1 Ocak 2010 - 30 Nisan 2010 tarihleri arasında don afetine maruz kalan "Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Antalya, Balıkesir, Burdur, Bursa, Denizli, Elazığ, Eskişehir, Isparta, İzmir, Karaman, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Kahramanmaraş, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sivas, Tekirdağ, Tokat ve Yozgat" illerinde, karar kapsamındaki ürünleri yüzde 30 ve üzeri zarar gördüğü il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen ÇKS;ye kayıtlı çiftçilere (kamu tüzel kişileri hariç), dekar başına 150 TL don afeti desteği ödenecek.
Don afeti desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler, bu Kararın yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde, ÇKS bilgilerini güncelleyerek Bakanlık il ve ilçe müdürlüklerine dilekçe ile müracaat edecekler.
İlgili merciler kendilerine ibraz edilen ve ödemelere esas teşkil eden belgelerin kontrolünden ve kendilerinin hazırladıkları belgelerden sorumludur. Bu yükümlülüğünü yerine getirmeyerek, haksız yere don afeti desteği ödemesine neden olanlar ile haksız yere destekleme ödemesinden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında gerekli cezai ve diğer işlemler yapılacak.
Haksız yere don afeti desteği ödemesinden yararlanıldığının tespit edilmesi halinde, yapılan ödemeler, ödeme yapılan çiftçilerden 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde geri alınacak.
Destekleme ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgelerle yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler beş yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.
Söz konusu kararların yayımı tarihi itibarıyla, borçları Tasfiye Olunacak Alacaklar hesaplarında kayıtlı çiftçiler ile borçları 90 günlük bekleme süresi içerisinde bulunan çiftçiler, Kararın yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde, kredi borçlarının vadesi/taksit vadesi/hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıllık süre içerisinde dolacak olan çiftçiler ise  vade/taksit vadesi/hesap devresinden itibaren bir ay içerisinde, ÇKS bilgilerini güncelleyerek borçlu bulundukları Banka ve/veya TKK;ye yazılı olarak müracaat edecekler.
Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok