Sancılı süreç uzun sürmeyecek

Abone ol


İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki sancılı sürecin çok uzun sürmeyeceğini söyledi. Davutoğlu, "Biz Suriye'de bütün alternatifi deneyerek bugünlere geldik ama bu sancılı sürecin çok uzun süreceğini düşünmüyorum. Artık bu süreci yıllarla ifade etmek yerine aylar veya haftalarla ifade etmek gerekir"diye konuştu.

NTV canlı yayınına katılan Davutoğlu, 9 kişinin hayatını kaybettiği Gaziantep saldırısında Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat'ın parmağı olduğuna yönelik bazı iddiaları değerlendirirken, Türkiye'deki terör olaylarını sadece Suriye'ye bağlamanın eksik bir yaklaşım olacağını söyledi. Bakan Davutoğlu, Türkiye'de tedirginlik yaratan Suriye'nin kuzeyindeki oluşuma da değerlendirirken, "Biz hiçbir zaman Suriye'deki Kürtlerin haklarını almalarına karşı çıkmadık. Hatta Esad'a haklarının verilmesine yönelik telkinlerde bulunduk. Ne Irak'ta ne de Suriye'de Kürt kardeşlerimizi dışlayıcı bir tavır içerisine girilmesine izin vermemiz mümkün değildir. Suriye'nin kaderine bir kaç PKK'lı karar verecek değildir"

 Ahmet Davutoğlu, Suriyeli mültecilerin sayısına ilişkin şunları kaydetti:

"100 bin sembolik bir rakam olması açısından önemli. Ama 100 bin birinci mülteci geldiğinde, Türkiye'nin bunu almayacağı anlamına gelmiyor. Önümüzdeki çarşamba günü, New York'a hareket edeceğiz. 31 Ağustos Perşembe günü de BM Güvenlik Konseyi'nde, mülteciler konusu ele alınacak. Dolayısıyla, orada da bu konuları detaylı bir şekilde inceleme, gündeme getirme imkanımız olacak. Dışişleri bakanları düzeyinde yapılacak bu toplantılar.

Türkiye, bütün imkanlarıyla Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmuştur, olmaya devam edecektir. Ancak tabii, bu büyük sorunun yükünü de sadece Türkiye'nin, Ürdün'ün, komşu ülkelerin üstlenmesi doğru değil. BM, her zaman söylediğimiz gibi, bu günler için... Bu konuda BM'ye daha kapsamlı tedbirler alması için çağrıda bulunacağız. Mülteci akınının artması durumunda alınacak tedbirleri bütün yetkili taraflarla görüşeceğiz."


 

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur