Şahdeniz 2'de üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık
Enerji Bakanı Yıldız, enerji faslının açılmamasına ilişkin, "Türkiye şu ana kadar pozitif modda kalmıştır ve bu olumlu tutumunu sürdürmeye devam edecektir" dedi.
Abone ol İSTANBUL - Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji faslının açılmamasının gerekçelerinin bir siyasi sebebe dayanmış olmasının kendilerini üzdüğünü ifade ederek, "Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. Şahdeniz 2 projesinin imzalanmış olması, AB üyesi ülkelerine gidecek doğalgazın önünü açmak anlamına gelmektedir. Türkiye şu ana kadar pozitif modda kalmıştır ve bu olumlu tutumunu sürdürmeye devam edecektir" dedi.
Yıldız, AB Bakanı Egemen Bağış, Avrupa Komisyonu'nun Genişleme ve Komşuluk Politikası Komiseri Stefan Füle ve Enerjiden Sorumlu Komiseri Günther Oettinger ile Wow İstanbul Hotel'de gerçekleştirilen dörtlü zirvede yaptığı konuşmada, somut sonuç odaklı bir toplantı yapmayı hedeflediklerini ve Türkiye'nin, coğrafyasından kaynaklanan avantajları kullanarak AB üyesi ülkelerin gerek doğalgazdan, gerekse elektrikteki enterkonneksiyonla alakalı çalışmalarını pratikte sürdürdüğünü söyledi.
Enerjiye ulaşımın bir insan hakkı olduğunu, dolayısıyla AB'nin enerji ihtiyaçları konusunda faslın açılmasını bir önkoşul olarak öngörmediklerini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:
"Ama faslın açılmamasının gerekçelerinin bir siyasi sebebe dayanmış olması bizleri üzmektedir. Burada yapılan toplantılar özellikle böyle bir problemin çözüme ulaşmasıyla alakalı olacaktır. Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yapmaktadır. Şahdeniz 2 projesinin imzalanmış olması, AB üyesi ülkelerine gidecek doğalgazın önünü açmak anlamına gelmektedir. Türkiye şu ana kadar pozitif modda kalmıştır ve bu olumlu tutumunu sürdürmeye devam edecektir. Ve bu bölgede yapılan en somut anlaşma Şahdeniz 2 projesinin doğalgaz üretimiyle alakalı bu anlaşmadır."
Bu ilişkiye yakışır bir enerji başlığıyla sonlandırılmalı
Yıldız, Türkiye'nin doğalgazdaki serbestleşmesi ve liberalleşmesiyle alakalı örneklerini sürdürdüğünü, bir ay önce 6 milyar metreküplük doğalgazın kontratını özel sektöre devretme kararı aldığını belirterek, bunların her birinin serbestleşme, liberalleşme ve bu piyasanın daha rekabetçi ortama gelmesi açısından önemli örnekler olduğunu söyledi.
Enerji sektöründeki bu yapılanmanın Türkiye ve AB enterkonneksiyonunu birleştirmek açısından da önemli olduğunu dile getiren Yıldız, Türkiye'nin Avrupa'nın ikinci büyük elektrik şebekesine sahip ülke olduğunu, Akdeniz'in kuzeyinin enterkonneksiyona gittiğini, ama aynı zamanda da Akdeniz'in güneyinin de böyle bir çabaya muhatap olduğunu söyledi.
Yıldız, Suriye'den başlayan Libya'ya kadar uzanan 8 ülkenin planını Türkiye'nin üzerine alarak yaptığını dile getirerek, "Bütün bu teknik konular da dahil olmak üzere zaman zaman enerjinin uluslararası siyasete, zaman da uluslararası siyasetin enerjiye yük olduğu zamanlar olmuştur. Biz burada karşılıklı bu yükleri kaldırarak, mutlaka bir uzlaşı noktasının oluşacağı kanaatindeyiz. Biz yolumuza devam ediyoruz. Bütün mutfak çalışmalarımızı hemen hemen tamamlamak üzereyiz. Ama bunların da bu ilişkiye yakışan bir enerji başlığıyla sonlandırılması doğru olacaktır" dedi.
Dörtlü zirvede konuşmaların ardından toplantı bir süre basına kapalı olarak sürdü.