Sağlık Bakanlığı'ndan son dakika maymun çiçeği virüsü açıklaması: Kısıtlama gelecek mi?

Son dakika haberi... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), tarafından Afrika kıtasında görülen ve Maymun çiçeği olarak da bilinen "mpox virüsü" nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan edildi. DSÖ'nün küresel acil durum kararı sonrası endişe artarken Sağlık Bakanlığı'ndan maymun çiçeği virüsüyle ilgili son dakika açıklaması geldi. Bakanlık, Türkiye'de maymun çiçeği (M çiçeği) vakasına bu yıl rastlanmadığını açıkladı. Sağlık Bakanlığı ayrıca, henüz bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını da bildirdi.

Abone ol

Sağlık Bakanlığı, DSÖ'nün küresel acil durum ilan ettiği mymun çiçeği virüsüyle ilgili son dakika açıklaması yaptı. Sağlık Bakanlığı, özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye'de rastlanmadığını ve henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacının bulunmadığını bildirdi.

Bakanlığın, sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, 14 Ağustos 2024'te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı'nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının, "uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu"nun ilan edildiği anımsatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir."

Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler?

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Maymun çiçeği (mpox virüsü) nasıl bulaşır?

M çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

‘Ev’de önce fiyat, sonra deprem direnci sorgulanıyor 141 milyar dolarlık endüstri iklim krizi tehdidi altında Yan hakların önemi artıyor Baymak, ‘Green House’ ile tüm enerjiyi güneşten alacak Cep telefonlarını ‘kapıda' yenileyecek