Sabancı'dan Kahramanmaraş bölgesine 1 milyar $ yatırım
Enerjisa'nın Verbund ortaklığı ile 120 milyon euro yatırımla yaptığı santral açıldı.
Abone olSerap GÜNEŞ
KAHRAMANMARAŞ - 2011 yılını "yenilebilir enerji yılı" ilan eden Enerjisa Verbund ortaklığı ile 120 milyon Euro yatırımla gerçekleştirdiği, 142 MW kurulu güce sahip Hacınınoğlu Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı'nı hizmete açtı.
142 MW kurulu gücünde hidrolelektrik santralinin açılışına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Verbund Yönetim Kurulu Üyesi Ulrike Baumgartner-Gabitzer katıldı.
Açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, santralin temelinin 2008 yılında atıldığını hatırlatarak, "Böyle zor bir yerde ülkenin, milletin geleceği için bu tür adımlar atılabiliyor. Kolay olanı herkes verimli hale dönüştürebilir. Asıl olan zor olanı dönüştürebilmek" dedi. Açılan HES ile birlikte doğalgaz, rüzgar ve hidroelektirik te 1100 MW gücü Türkiye ile buluşturduklarını söyleyen Erdoğan, bu yatırımların en önemli boyutunun ise istihdam olduğunu kaydetti. Erdoğan, bölgedeki diğer yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 1,5 milyar kw/h elektrik üretiminin gerçekleşeceğini bildirdi.
Türkiye'nin petrol zengini bir ülke olmadığını, enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, "Bağımlılığımızı azaltmak için kaynaklarımızı verimli kullanmak zorundayız. Artık su akar, Türk bakar sözünü, 'Su akar, Türk yapar' olarak değiştirdik. Bunun önünü kesmek isteyenler olmadı mı? Oldu. Ama böyle bir çağda elektriksiz yaşayamayız" diye konuştu. Enerjide 8 yılda 25 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığını hatırlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurulu santral gücümüzü 50 bin MW' a çıkardık."
2023 yılında 100 bin MW kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerine dikkat çeken Erdoğan, bunun için her yıl 5 milyar dolarlık enerji yatırımına ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. "Bu hesap işi. Falancanın filancanın kaynak gösterdiği ismi değil" diyen Erdoğan, "Rüzgardaki kurulu gücü 20 bin MW'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Sinop ve Mersin'de kurulacak olan nükleer santrallerin 10 bin MW katkısı olacak" açıklamasında bulundu.
Türkiye'de kurulması planlanan 3 nükleer santralin 4'er üniteden oluşacağına dikkat çeken Erdoğan, "Bunun için harita çalışması üzerinde duruyoruz. Bu konuda gerekli adımları atacağız" ifadelerini kullandı. Türkiye'yi enerji koridoru, terminali haline getirmek için yürütülen çalışmalara devam edeceklerine işaret eden Başbakan Erdoğan, "2023 yılında BTC projesinin Ceyhan ayağını en önemli enerji merkelezlerinden biri haline getireceğiz. Ayrıca bu yıl 17 termik, 28 hidro tesisin özelleştirme sürecini tamamlayacağız" dedi.
Santralın açılışında bir konuşma yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Enerjisa'nın, son 6 ayda devreye aldığı yatırımların, Türkiye elektrik sektörünün lider oyuncusu olma hedefinde hızla ve kararlılıkla ilerlediğinin bir göstergesi olduğunu söyleyerek, doğalgaz, rüzgar ve hidrolik olmak üzere farklı kaynaklardan ürettikleri elektrik ile Türkiye'nin kaynak çeşitliliği hedefine de katkıda bulunduklarını belirtti. Enerjisa için yenilenebilir enerji projelerinin devreye alındığı bir yıl olacağını vurgulayan Sabancı, "Hacınınoğlu Hidroelektrik Santralı'nın ardından bölgedeki yatırımlarımızı sürdüreceğiz.
Bölgedeki yatırım bedeli 1 milyar doları bulacak. 2011 yılı sonunda, 85 MW kurulu güce sahip Menge Barajı ve Hidroelektrik Santralı'nı, 2012 yılında ise 39 MW kurulu güce sahip Dağpazarı Rüzgâr Enerjisi Santralı'nı devreye alacağız. Bölgede istihdam edilen 2500 kişinin yüzde 40'ı bölge insanından olacak" dedi. Sabancı 2015 yılı sonunda 5 bin MW'lık bir güce ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
Maraş'ın elektrik tüketiminin yüzde 35'ini üretecek
Yıllık üretimi, Kahramanmaraş ilinin 2010 yılı elektrik talebinin yüzde 10'una karşılık gelen santralın üretimi, Türkiye'de özel sektör hidroelektrik santrallarında üretilen elektriğin de yüzde 3'üne denk geliyor. Enerjisa'nın bölgede bulunan diğer projeleri, Sarıgüzel Barajı ve HES (103 MW), Kandil Barajı ve HES (214 MW) ile Dağdelen Regülatörü ve HES (8 MW). Önümüzdeki yıldan itibaren devreye alınmaya başlayacak olan santrallar ile birlikte, bu yöredeki santrallarından üretilen yıllık 1,1 milyar kWh elektrik Kahramanmaraş ilinin 2010 yılı elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 35'ine karşılık gelecek.