Rum tarafı "Türkiye'ye göz kırpıyor"

Rum gazetesi Simerini, Rum yönetiminin doğalgazdan yararlanma konusunda, İsrail'i "beklemeye" alıp, zaman içerisinde Ankara ile işbirliği için "Türkiye'ye göz kırptığını" iddia etti.

Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetimi Bakanlar Kurulu'nun, Doğu Akdeniz'de tek yanlı ilan ettiği sözde "Münhasır Ekonomik Bölge" (MAB) içerisinde bulunan araştırma parsellerinde ikinci tur ihalelere çıkılması konusunda gerekli işlemlerin başlamasına karar verdiği bildirildi. Rum gazetesi Simerini ise Rum yönetiminin İsrail'i "beklemeye" alıp, zaman içerisinde Ankara'ya göz kırptığını ortaya attı.

Rum radyosunun haberine göre, Rum Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu'ya, hükümetin, MEB'de bulunan tüm araştırma parsellerine ilişkin ikinci tur ihalelerle ilgili duyuruyu resmi olarak yayınlayabilmesi için, ilgili birimlerle tüm gerekli faaliyetlerde bulunması hususunda yetki verildi.

Rum tarafı, "Türkiye'ye göz kırpıyor"

Öte yandan, Simerini gazetesi, Rum yönetiminin "Münhasır Ekonomik Bölge"deki doğalgazdan yararlanma konusunda, İsrail'i "beklemeye" alıp, zaman içerisinde Ankara ile işbirliği için "Türkiye'ye göz kırptığını" iddia etti.

Rum hükümetinin zaman içerisinde Ankara'yla işbirliğini tercih ettiğini, planlarda, Kıbrıs'tan Türkiye'ye boru hattı döşenmesi formülü olduğunu yazan gazete, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın Noble Energy şirketinin 12. parselde sondaj çalışmalarını yürüttüğü platforma pazartesi günkü ziyaretinde, "yalnız Kıbrıslı Türklerle değil, Türkiye ile de müşterek faydalanmadan söz etmesinin tesadüf olmadığını" kaydetti.

Gazeteye göre, özellikle çözüm olması durumunda Kıbrıs'tan Türkiye'ye boru hattı çekilmesi söz konusu. Bunun, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu'nun ileri götürdüğü bir anlayış olduğunu belirten gazete, konunun, Güney Kıbrıs'ın iyi niyetini göstermek amacıyla diğer Rum bakanlar tarafından da yurt dışında gayrı resmi ve perde gerisinde dillendirdiğini yazdı.

Gazeteye göre, İsrailliler, Güney Kıbrıs'ın gerek İsrail Delek şirketiyle yaptığı anlaşma, gerek doğalgaz sıvılaştırma terminali meselesine iki nedenden dolayı "çekinceli" yaklaşıyor:

"Rum yönetiminin 2,5 milyar avroluk krediden sonra Rusya'ya verdiği söz. Ruslar İsrail'in Moskova tekelini kırarak Avrupa piyasasına girdiğini görmeyi istemezler; Dimitris Hristofyas'ın Kıbrıslı Türklere ve BM'ye verdiği doğalgazdan istifadeyi mümkün olduğunca geciktirme taahhüdü."

Gazeteye göre, "İsrailliler Leviathan ve Tamar parsellerinden Türkiye'ye boru hattı geçirmeyi reddediyorlar, çünkü Türkiye gibi bir bölgesel güce bağımlı hale geleceklerinden böyle bir hareketin de boru hattının Mısır'dan geçirilmesinin de yanlış olacağına inanıyorlar."

Borsa günü düşüşle tamamladı Dünyanın en zengin 5 ailesi: İşte servetleri... İstanbul'da yarın kuvvetli sağanak bekleniyor Uber'e 290 milyon Euro'luk para cezası Ziraat'ten İş Bankası'nın 100. yaşına özel kutlama...