Ruhsata takılan madenci pazar kaybediyor

Maden ruhsatlarının Başbakanlık Genelgesi’ne bağlı olmasının süreci çok yavaşlattığına dile getiren sektör temsilcileri, bu nedenle ihracat bağlantılarını kaybettiklerini söylediler. İlk 5 ayda maden ihracatı yüzde 20’ye yakın geriledi

Abone ol

EMİNE ŞİMŞEK - DENİZLİ

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya, Türkiye ekonomisine yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracat katkısı yapan madencilik sektörünün yüksek potansiyeline rağmen 2015 yılında kan kaybı yaşadığını söyledi. Denizli Karahayıt Doğa Termal’de gerçekleştirilen Madencilik Çalıştayı’nda konuşan Kaya, madencilik ruhsat izinlerinin halen Başbakanlık Genelgesi’ne bağlı olmasının sektörü durma noktasına getirdiğini kaydetti. Kaya şunları söyledi: “Orman ruhsat izin bedellerindeki yüzde 50 oranında indirim bizi oldukça sevindirdi. Ayrıca sektörün gelişimini engelleyen maddelerden arındırılan yeni madencilik kanunu da olumlu bir gelişme. Ancak sektörümüzün önemli bir sorunu var ve maalesef bu konuda olumlu adımlar atılmıyor. Türk madencilik sektörü kriz dönemlerinde bile yüzde 3-4 oranında bir büyüme gerçekleştirdi. Oysaki şu an kriz bitti ama ihracatımız her ay yüzde 22-23 oranında geriliyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri Başbakanlık Genelgesi’ne bağlı maden izin ruhsatlarının süratle alınamaması. Sırf bu nedenle uzun vadeli yaptığımız ihracat bağlantılarını kaybediyoruz. Yaşanılan sorunlar nedeniyle bu bağlantıları yaptığımız ülkeler nezdinde ‘Türkiye’ imajı olumsuz etkileniyor ve bu pazarları da kaybediyoruz. Uzun emekler sonucunda kazanılan bir pazarın kaybı ülke ekonomisine çok büyük zararlar veriyor.” 

Müsteşar Kavaklı: Sektörün görüşünü alıyoruz 

Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı da şubat ayında maden yasasının yürürlüğe girdiğini ifade ederek şöyle konuştu: 
“Şimdi ikinci mevzuatı hazırlıyoruz. Bu mevzuatı hazırlarken geçmiştekinden farklı olarak sektörün bileşenleri ile hazırlık aşamalarını birlikte gerçekleştiriyoruz. Şunu yapmıyoruz, biz kamu olarak mevzuatı hazırladık, sektörümüz buna uyun demiyoruz. Hazırlık aşamasında sektörün tüm bileşenlerin ayrıntılı görüşünü alıyoruz ve olgunlaştırıyoruz. Bununla ilgili gözden geçirme toplantısı için bir araya geldik. Ne kadar çok katılımla birincil ve ikincil mevzuat hazırlanırsa sahadaki tatbikatı daha kolay olacaktır. Sektörümüzün önerileri doğrultusunda oluşan çalışmamızı Başbakanlık’a aktaracağız.” 

Denizli Madenciler ve Mermerciler Derneği Başkanı Mehmet Hikmet Çelikkol ise, “Denizli’ye maden kanunu ve orman kanunundan sonra yapılan bu toplantı çok önemli. Kanunun nasıl işleyeceğini genel müdürlerimiz, daire başkanlarımız, müsteşarımız sektör temsilcilerine anlatacak. Uygulamada yapılan hataları öğrenmiş olacağız, kafamıza takılan soruların cevabını alacağız. Kanun çıktı ama uygulamada aksaklıklar var” ifadelerini kullandı. 

Çalıştayda ayrıca 2014 yılında Ege Maden İhracatçıları Birliği üyesi olarak Denizli’den en çok maden ihracatı gerçekleştiren sektör temsilcileri de ödüllendirildi.

Sektörün ihracatı yılın ilk 5 ayında toplam ihracattan daha hızlı düştü 

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) dün açıkladığı mayıs ayı ihracat verilerine göre toplam maden ihracatı yılın ilk 5 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19.2 azalarak 1 milyar 591 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Sektörün son 12 aylık ihracatı da 4 milyar 268 milyon dolarla geçen yılın eş dönemine göre yüzde 13.4 azaldı. Her iki dönemde de toplam ihracatın sırasıyla yüzde 8.3 ve yüzde 2.7 gerilediği göz önüne alındığında maden ihracatındaki düşüşün daha hızlı olduğu dikkat çekti. Sektörün mayıs ayı ihracatı da 2014 Mayıs’a göre yüzde 1.27 düşüşle 406 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı