RTÜK'e çağrı: Boykot edilen ürünlerin reklamı da kaldırılsın
Sosyal medyadan Coca Cola ve İsrail ürünlerini boykot eden vatandaşlar RTÜK'ü de arayarak Coca Cola ve Algida reklamlarının yayından kaldırılmasını istiyor
Abone olANKARA - İsrail'in Gazze'deki katliamlarının ardından sosyal medyadan Coca Cola ve İsrail ürünlerini boykot eden vatandaşlar, Radyo Televizyon Üst Kurulunu da (RTÜK) arayarak Coca Cola ve Algida reklamlarının yayından kaldırılmasını istiyor.
RTÜK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, vatandaşlardan 22-23 Temmuz'da RTÜK İletişim Merkezine, 4441178 çağrı merkezi ve elektronik posta yoluyla 22-23 Temmuz'da Coca Cola ve Algida reklamlarıyla ilgili toplam 2 bin 74 bildirim ulaştı.
Bu bildirimlerde söz konusu markaların İsrail ürünleri olduğu, desteklenmemesi gerektiği belirtilerek reklamlarının yayından kaldırılması talep edildi.
RTÜK'ün yayından kaldırma yetkisi bulunmuyor
Bildirimlerin reklam içeriğinden bağımsız olarak İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının oluşturduğu tepkiden kaynaklandığını belirten yetkililer, bu ürünlerin halen yayınlanmakta olan reklamlarıyla ilgili bir yayın ihlali (çocuklar için sakıncalı, rekabet ihlali gibi) tespit edilmesi halindeyse mevzuat çerçevesinde gereken işlemlerin yapılabileceğini fakat şikayet edilen reklamlarda ihlalin var olmadığını ifade etti.
Bildirimlerin mutlaka dikkate alındığını kaydeden RTÜK yetkilileri ancak Üst Kurulun herhangi bir programı ya da reklamı yayından kaldırma yetkisinin bulunmadığının da altını çizdi.
Coca-Cola Türkiye'den "İsrail" açıklaması
Coca-Cola sosyal medyadaki boykot çağrılarının ardından yaptığı açıklamada şirketin gelirinin İsrail'e aktarıldığı iddiasının tamamen gerçek dışı olduğunu, Filistin'de 3 fabrikası, biri Gazze'de olmak üzere 7 satış ve dağıtım merkezi bulunduğunu bildirmişti.
Son günlerde çeşitli platformlarda Coca-Cola'ya yönelik asılsız iddiaların gündeme getirildiği ifade edilerek, Coca-Cola şirketinin, 128 yıl önce ABD'de kurulduğu, yüzde 100'ü halka açık uluslararası bir şirket konumunda olduğuna dikkat çekilmişti.
Şirketin dünya coğrafyasında çok çeşitli ekonomik, siyasi ve dini rejimlerden oluşan, birbirinden farklı 206 ülkede faaliyetlerini yürüttüğü hatırlatılan açıklamada, Coca-Cola'nın herhangi bir ülkeyi, hükümeti, herhangi bir ülkenin politikalarını, siyasi ya da dini inancı desteklemesinin söz konusu olmadığı vurgulanmıştı.