Roblox'a erişim engellendi: Roblox neden açılmıyor, yasaklandı mı? Roblox nedir, ne zaman açılacak?

Instagram'ın ne zaman açılacağı sorusu gündemdeyken Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK), bir erişim engeli haberi daha geldi. 7 Ağustos itibarıyla özellikle çocuklar arasında popüler olan Roblox isimli çevrimiçi oyun platformu kapatıldı. Türkiye'de 15 milyondan fazla kullanıcı olduğu ifade edilen Roblox'a erişim engelinin neden getirildiği merak ediliyor. Erişim yasağının mahkeme kararı nedeniyle alındığı belirtildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hem de Bakan Tunç'tan Roblox açıklaması geldi. Peki, Roblox nedir? Roblox ne zaman açılacak? Roblox yasaklandı mı? İşte detaylar...

Abone ol

Türkiye'nin son günlerde erişim engeli haberleri konuşuluyor. Sosyal medya platformu Instagram'ın kapatılmasının ardından çevrimiçi oyun platformu Roblox'a da erişim engeli getirildi. BTK'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Roblox'a erişim yasaklandı. Şimdi, "Roblox nedir? Roblox ne zaman açılacak? Roblox yasaklandı mı? Roblox, Roblox'a erişim engeli mi geldi?" sorularının yanıtları merak ediliyor. 

Roblox yasaklandı mı, neden kapatıldı?

Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması nedeniyle oyun platformu Roblox'a erişim engeli getirildi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Bilişim Suçları Bürosu, çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması tespiti üzerine www.roblox.com/tr internet sitesi ve uygulama marketlerindeki linklerine erişimin engellenmesine karar verilmesini talep etti.

Talebi ele alan Adana 6. Sulh Ceza Hakimliği, sunulan dilekçe ve belirtilen internet adresleriyle ilgili araştırma tutanaklarının inceledi.

Hakimlik, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'un, "Yaşam hakkı, kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması gibi sebeplerinden birine bağlı olarak hakimin erişim engeli kararı alabileceği"ni öngören 8/A1'nci maddesi gereğince www.roblox.com/tr internet sitesi ve uygulama marketlerindeki linklerine erişimin engellenmesine karar verdi.

Roblox neden açılmıyor?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Çevrimiçi oyun platformu Roblox’un ülkemizde erişime kapatılması kararı, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma sonucunda Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı iledir" denildi.

Bakan Tunç'tan Roblox açıklaması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Adana 6. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı ile çevrimiçi oyun platformu Roblox’un Türkiye'de erişime kapatılmasına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çocukların istismarına neden olacak içerikler barındırması sebebiyle Roblox isimli oyun platformuna ve uygulama marketlerindeki linklerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 'İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun'da belirtilen hususlar çerçevesinde Adana 6. Sulh Ceza Hakimliğince erişim engeli getirilmiştir" dedi.

Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Tunç, "Devletimiz, Anayasamıza göre çocuklarımızın korunmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın üstün yararının gözetilmesi, onların korunması ve desteklenmesi herkesin görevidir. Türkiye, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden, teknolojiyi en iyi şekilde kullanan ülkelerin başında gelmektedir. Ancak teknolojinin olumsuz yönde kullanılması asla kabul edilemez. Ülkemizin ve milletimizin geleceğini düşünen, sorumluluk makamında bulunan herkesin çocuklarımızı hedef alan bu tür durumlara karşı hassasiyetle yaklaşması, popülist ve sorumsuz söylemlerden uzak durması gerekir. Toplumsal yapımıza dinamit koymaya yönelik girişimlere, çocukların istismarına, şiddete teşvik edilmesine, her biri birer cevher olan evlatlarımızın gelişimini olumsuz yönde etkileyecek faaliyetlere asla müsaade edilmeyecektir" ifadelerini kullandı.

Roblox ne zaman açılacak?

Oyun platformu Roblox'un ne zaman erişime açılacağına ilişkin henüz bir açıklama gelmedi. 7 Ağustos'ta alınan erişim engeli kararının ne zaman kaldırılacağı bilinmiyor.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan Roblox tepkisi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Roblox'a getirilen erişim yasağına tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan İmamoğlu, "Instagram’dan sonra, 15 milyondan fazla kullanıcısı olan ve kullanıcıların oyun geliştirebildikleri çevrimiçi oyun platformu Roblox'a da erişim yasağı gelmiş olması akıl alır gibi değil. Bu kararları verenler yeni dünyadan, ekonomiden, teknolojiden bihaber akıllar" ifadelerini kullandı.

Roblox nedir?

Roblox, Roblox Corporation tarafından geliştirilen bir çevrimiçi deneyim ve oyun platformu. Platform bazen ilkel bir metaverse olarak tanımlanıyor ve dünyanın en popüler çocuk oyunlarından biri.

Ücretsiz olan Roblox, sanal dünyaları, gündelik oyunları ve oyuncular tarafından oluşturulan içerikleri içeriyor. Kullanıcılar birlikte oyun yaratıp oynayabiliyor.

2020 yılında Roblox Bloomberg'e yaptığı açıklamada 9-12 yaşları arasındaki ABD'li çocukların üçte ikisinin platformu kullandığını söyledi.

'Yarısı Bizden' kampanyasında süre kısıtlaması kaldırıldı Erdoğan ile Katar emiri görüştü ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düştü Pegasus'tan yurt dışına ucuz bilet kampanyası Kira enflasyonu düşecek mi? TCMB Başkan Yardımcısı yanıtladı