Riskli asansörlere 5.6 milyon lira ceza

Türkiye genelinde 1 Ocak ile 20 Aralık tarihleri arasında 3 bin 707 asansör denetlendi.

Abone ol

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, Türkiye genelinde 1 Ocak-20 Aralık'ta 3 bin 707 asansörün denetlendiğini, uygunsuzluk nedeniyle risk taşıyan asansörler için 5 milyon 600 bin lira idari para cezası kesildiğini bildirdi. 

Dere, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) hizmet binasında, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile BTSO tarafından gerçekleştirilen "Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrollere İlişkin Denetimler Toplantısı"nda, asansörlerle ilgili Piyasa Gözetim ve Denetimler Yönetmeliği'nin imza aşamasında olduğunu, bunun 2016 yılının ocak ayında yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. 

Asansör denetimlerinin devam ettiğini vurgulayan Dere, "Türkiye genelinde 1 Ocak ile 20 Aralık tarihleri arasında 3 bin 707 asansör denetlendi. Söz konusu denetimler sonucunda 5 milyon 600 bin lira idari para cezası kesildi. Asansörlerde periyodik muayeneler sonucunda asansörün riskli olduğunu gösteren kırmızı etiket oranı fazla. 2015 yılında asansörlere bakıldığında uygunsuzluk oranı yüzde 50 seviyesine yaklaştı. Yani her 2 asansörden biri, kırmızı etiketli ve risk taşıyor" diye konuştu. 

Kimlik numarası uygulamasıyla asansör denetimlerinin bir veri tabanında toplandığını ifade eden Dere, şöyle konuştu: 

"Bütün muayene kuruluşları ve bakanlığımız, ortak bir veri tabanı oluşturdu. Firmalar, periyodik muayene raporlarını buraya yüklüyor. Bizler de asansör kimlik numarasıyla bu sonuçları görebiliyoruz. Yakın zamanda yeni bir çalışmaya imza atacağız. Bütün vatandaşlarımız, e-devlet üzerinden denetimleri kontrol edebilecek. Vatandaşlarımız, kendi adreslerindeki asansörün periyodik muayenesini görebilecek. Bununla ilgili altyapı çalışmalarımızı tamamladık. Periyodik muayenelerin taban ve tavan ücretlerine de düzenleme getirildi. Vatandaşlarımızın fahiş fiyatlara maruz kalmasını istemiyoruz. Belediyelerin de uyguladığı farklı uygulamaların önüne geçmek istedik. Bazen öyle düşük fiyatlarla protokoller yapılıyordu ki periyodik muayenelerin gereği gibi yapılması mümkün değildi." 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı