"Yunanistan'ın borçlarını ödeme süresini geciktirebiliriz"

AB-IMF temsilcisi Tomsen, "2011 yılının Yunanistan için kritik bir yıl olduğunu" belirtti.

Abone ol

ATİNA - Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) temsilcisi Paul Tomsen, Yunanistan'ın borçlarını ödeme süresinin geciktirilebileceğini belirtti.

Yunanistan'da, bütçe açığının daraltılması yolundaki ekonomik reformların uygulanmasını denetlemek için Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinden oluşan "Troyka"nın Başkanı Tomsen, Atina'da yayımlanan haftalık Realnews gazetesine verdiği demeçte, "Yunanistan'ın alacağı 15 milyar euro tutarındaki dördüncü taksidin, bütçe açığının daraltılması yolundaki ekonomik reformların başarıya ulaşmasına bağlı olduğunu" belirtti.

"Yunanistan'da ekonomik kalkınma programının uygulanmasında bazı gecikmeler olduğunu, euro kuşağındaki ekonomik dalgalanmaların durumu daha da ağırlaştırdığını" ifade eden Tomsen, "2011 yılının Yunanistan için kritik bir yıl olduğunu" belirtti ve şöyle dedi:

"Yunanistan'ın, ekonomisinin gidişatını değiştirmesi için önünde bir yıl var. Dördüncü kredi diliminin serbest bırakılması yapısal değişikliklerin başarıya ulaşmasına bağlıdır. Kamu kuruluşlarında, sağlık alanında, özelleştirme ve vergi toplama mekanizmalarında köklü değişiklikler yapılması lazım. Hükümet bunu başarabilirse ileriye iyimser olarak bakabiliriz. Aksi durumda bizim, borçları ödeme süresini 6 yıldan 11 yıla kadar uzatma olanağımız var. Bu da pazarlara olumlu bir mesaj olacaktır."

Tomsen, Yunanistan'ın borçlarının yeniden düzenlenmesine ilişkin bir soru üzerine de, "böyle bir şeyin gerçek hiçbir sorunu çözmeyeceğini ancak, bu olmayacak diye bir kural da bulunmadığını" kaydetti.

Hoyer: Salam keser gibi koparılmaya izin vermemeliyiz

Bu arada, Almanya Dışişleri Bakan Yardımcısı Werner Hoyer, "Yunanistan'da, dünyada çok az ülkenin kabul edebileceği, vatandaşlara büyük yükler getiren muazzam bir değişiklik sürecinin başlatıldığını" söyledi.

Atina haber ajansı ANA'ya yaptığı açıklamada, Yunanistan'daki ekonomik soruna değinen Hoyer, "Yunan hükümetinin bu konudaki cesaret ve kararlığının Almanya'da yeterince takdir edilmediğini" belirtti.

 Hoyer, "Demokratik yollarla seçilmiş bir hükümetin vatandaşlarına bu kadar büyük ağırlıklar getirmesi için gerekli olan cesaret ve kararlılık Almanya'da tamamen küçümseniyor. Papandreu hükümetinin bu konudaki kararlarının dış ülkeler tarafından daha belirgin bir saygı ve anlayışla karşılanması gerekir. Bu konuda karşılaşılan bazı sıkıntılara rağmen ortak bir hedef var. AB'yi sürdürerek, kalkındırmalıyız. Küreselleşme karşısında ortak temel budur. Ortak para birimi riske atılmamalı. Euro kuşağının bütünlüğünü bugünkü şekliyle tutmalıyız. Salam keser gibi parçalarının birbiri ardına koparılmasına izin vermemeliyiz. Birlikte mücadele etmeliyiz" diye konuştu.

Papandreu: Sournu çözme zamanı geldi, bıçak kemiğe dayandı

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, "Yunanistan'ın ekonomik kalkınma programının ilerletilmesinde kararlı olduğunu" söyledi.

Papandreu, Kathimerini gazetesine verdiği demeçte, "Hükümetin bu konudaki hedefleri arasında kamu kurum ve kuruluşlarının sağlıklı bir duruma getirilmesinin birinci sırada yer aldığını ifade ederek, "Bu sorunu çözme zamanı geldi. Artık bıçak kemiğe dayandı. Bu şekilde sürmesi mümkün değil" dedi.

Hükümetin bu konuda "günah keçisi aramadığını" ifade eden Papandreu, "yapılması planlan değişikliklerin ve reformların hayata geçirilmesinde yardımcı olabilecek herkese kapının açık olduğunu" kaydetti.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu da yaptığı açıklamada, "Hükümetin, ülkenin mali krizden çıkmasına yönelik almış olduğu önlemlerle, Yunanistan'ın değişmesi konusundaki kararlığını kanıtladığını" savunarak, "Yunanistan'ın mali krizden çıkmasına yönelik uygulanan programda başarı sağlanmasının, sadece kredilerin sürmesi için bir koşul olmadığını, bunun daha çok, Yunanistan'ın son yıllarda gittiği yolda devam etmesinin artık mümkün olmadığı için gerekli olduğunu" kaydetti.

Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi Rusya'dan Batı'ya yönelik gıda yaptırımlarına devam kararı Türkiye teknik resesyona mı girdi? Cevdet Yılmaz cevapladı Taksi ve okul servislerine kamera zorunluluğu SPK'dan 10 şirketin sermaye artırımı talebine onay çıktı