"Üçüncü çeyrekte yüzde 7 büyüme bekliyorum"

Bakan Çağlayan, 4. çeyrekte ise yüzde 5'in altında, yüzde 3 ile yüzde 5 arasında büyüme öngörüsünün olduğunu söyledi.

Abone ol

KAZABLANKA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl 3. çeyrekte yüzde 7 civarında bir büyüme rakamı beklediğini belirterek, 4. çeyrekte ise bu rakamı yüzde 5'in altında, yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olacağı yönünde bir öngörüsünün olduğunu söyledi.

Devlet Bakanı Çağlayan, beraberinde 50 kişilik işadamı heyetiyle geldiği Fas'ın Kazablanka kentinde basın mensuplarıyla yaptığı sohbet toplantısında Libya ve Fas'taki temaslarını değerlendirirken, soruları da yanıtladı.

Bu yılın 3. çeyreğindeki büyüme hızına ilişkin tahmininin sorulması üzerine Çağlayan, Türkiye'nin bu yılı yüzde 8 büyümeyle kapatacağı öngörüsünü hatırlatarak, "İhracatın öncü bir gösterge olduğunu biliyorum. İhracat, sanayi endeksleri, kapasite kullanım oranları... Büyüme zaten bunların bileşeni. Benim 3. çeyrek büyüme beklentim yüzde 7'ler civarında. 4. çeyreğin de yine yüzde 5'in altında, yüzde 3 ile yüzde 5 arasında olacağı yönünde bir öngörüm var" diye konuştu.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı Ekim ayı dış ticaret verilerine de değinen Çağlayan, aylık ihracatın yaklaşık 11 milyar dolara dayandığını, bu rakama gelmenin Türkiye açısından çok önemli olduğunu söyledi. Çağlayan, geçen yıl Ekim-Kasım-Aralık ihracatına bakıldığında 10 milyar, 9 milyar, 10 milyar dolar olarak sıralandığını, Ekim ayı rakamının son derece iyi olduğunu kaydetti.

Kasım ayına ilişkin rakamın bugün açıklanacağını hatırlatan Çağlayan, önünde öncü gösterge olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"29 Kasım itibariyle ihracatımız 9 milyar dolara gelmiştir. Ortalama günlük ihracatımız 400-500 milyon dolar civarında. Zannediyorum ki açıklanacak rakam 9,5 milyar dolar civarında olacak. Kasım'da ihracatımız daha fazla olabilirdi ama bayram tatili vardı. 29 Kasım itibariyle ihracatımız şu anda 101,9 milyar dolara yaklaşmıştır. Hedefimiz 111,7 milyar dolar. Dolayısıyla hedefe 10 milyar dolardan az bir rakam kalmıştır. Aralık ayı ihracatımızın 10 milyar doların üzerinde bir rakam olacak. Beklentim koyduğumuz hedefi geçmektir.

Ekim'de Arjantin, İran, İsrail, Suriye, Çin, Türkmenistan, Benin ve Kanada'ya ihracatta cumhuriyet tarihinin rekoru kırılmış durumda."

Devlet Bakanı Çağlayan, dış ticaret açığı ve cari açık sorunlarına da değinirken, ithalattaki artışın kur kaynaklı olduğunu ama artık bunu tekrarlamak istemediğini kaydetti.

"Bütün gayretimiz orta ve uzun vadede ara malı ithalatın yerine yerli ikamesini yapmaktır" diyen Çağlayan, bu konuda yerli kaynaklara dönülmesi için neler yapılabileceği yönünde çalışmaları olduğunu bildirdi.

Berlin Büyükelçisi, Almanya Dışişleri'ne çağrıldı Zamlı emekli maaşı ve farkları bu ay yatar mı? İşte ödeme günleri... Türkiye-Hollanda çeyrek final maçının hakemi belli oldu İstanbul'da içme suyu fiyatlarına zam! AB'den Çinli elektrikli araçlara yüzde 38 ek vergi!