"Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği"ne ödül
Sakıp Sabancı Uluslarararası Araştırma Ödülleri "Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği"ne verildi
Abone olİSTANBUL - Sabancı Üniversitesi tarafından verilen "Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü", Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi - the Seed’de, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Nihat Berker’in ev sahipliğinde gerçekleşen törenle 9. kez verildi.
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin önemli bir göstergesi olduğunu söyleyen Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Dünya Ekonomik Forumu’nun 2013’de yayınladığı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ endeksine göre, Türkiye, 136 ülke içinde 120’inci. Türkiye’de kadınların yüzde 30’u işgücüne katılırken, bu oran erkekler için yüzde 76. Bu rakamlar Türkiye’de cinsiyetler arasındaki uçurumun boyutlarını gözler önüne seriyor" dedi.
Kandiyoti'ye Jüri Özel Ödülü verildi
Sakıp Sabancı Uluslarararası Araştırma Ödülleri'nde Jüri Özel Ödülü’ne University of London Öğretim Üyesi Prof. Deniz Kandiyoti layık görüldü. Deniz Kandiyoti, uluslararası saygınlığı olan platformlarda yaptığı yayınlar ve Türkiye’nin durumu ile ilgili yaptığı karşılaştırmalı incelemeler ile bu ödülü almaya hak kazandı.
Eşit ağırlıklı verilen Makale Ödülü'nün sahipleri:
“Sayıların Ötesinde: Türkiye’de Kız Çocuklarının Eğitimini ve Güçlendirilmesini Yeniden Düşünmek” Akanksha Misra (University of Washington),
“Modern Kadın Özellikleri ve Toplumsal Cinsiyet Normlarının Mekan İçinde Müzakere Edilişi” ile Emine Gökçen Yüksel (Universität der Bundeswehr Munich), Stephan Stetter (Universität der Bundeswehr Munich) ve Jochen Walter (Universität Bielefeld)
“Adalet Hesaplarını Sorgulamak: Ceza Yasası, Nefret Suçları ve Kuir Yaklaşımlar” ile Aslı Zengin (University of Toronto) oldu.
"Toplumsal cinsiyet eşitliği bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin de önemli bir göstergesi"
Törenin açılış konuşmasını yapan Güler Sabancı, "Toplumsal cinsiyet eşitliği bir ülkenin kalkınmışlık düzeyinin de önemli bir göstergesi. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2013’de yayınladığı ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği’ endeksine göre Türkiye, 136 ülke içinde 120’inci. Türkiye’de kadınların yüzde 30’u işgücüne katılırken, bu oran erkekler için yüzde 76” dedi ve bu rakamların Türkiye’de cinsiyetler arasındaki uçurumun boyutlarını gözler önüne serdiğine dikkat çekti.
"Cinsiyet Eşitliği toplumun her kesiminin sahiplenmesi ve benimsemesi gereken bir konu"
Bu tablonun değişebilmesi için, kadınların eğitim imkânlarının geliştirmesi ve ekonomik konumlarını güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Güler Sabancı, “Siyasete aktif katılımlarının sağlamalı ve kadına yönelik şiddeti engellemeliyiz. ‘Cinsiyet Eşitliği’ çalışmalarında birbirimizi daha çok anlamaya ve hedefe birlikte koşmaya ihtiyacımız var. Bu konu toplumun her kesiminin sahiplenmesi ve benimsenmesi gereken bir konu. Sabancı Üniversitesi olarak, 2014 Sakıp Sabancı Araştırma Ödülleri için işte bu düşünceler ile yola çıktık. Ödülün “Türkiye’de Cinsiyet Eşitliği” sürecinin, özellikle genç araştırmacılar tarafından ele alınmasını cesaretlendirmek istedik” dedi.
Kandiyoti: Ataerkil kendini yeniden üretmekte zorlanan, çatırdayan bir yapı
Toplumsal cinsiyet sorunlarını çözülmesi gereken bir bilmece gibi gördüğünü belirten Jüri Özel Ödülü’nün bu yılki sahibi Kandiyoti, 21. yüzyıl koşullarında ‘ataerkil’in kendini yeniden üretmekte zorlanan, çatırdayan bir yapı olduğunu söyledi. Deniz Kandiyoti, “Ataerkilin yönetim bilimi olarak yeniden hortlaması söz konusu. Ancak edilgen ve itaatkar kuşaklar üretmeyen yeni nesil buna ‘hayır’ diyor. Yeni kuşak bizi özgürleştirmeye götürecek” dedi.
Jüride şu isimler yer aldı:
Ödülün bu yılki jürisinde; konu üzerine uluslararası çalışmalar yürüten Sibel Irzık (Sabancı Üniversitesi – Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu) Ayşe Kadıoğlu (Sabancı Üniversitesi), Fuat Keyman (Sabancı Üniversitesi – İstanbul Politikalar Merkezi), Cemal Kafadar (Harvard Üniversitesi) ve Isabelle de Courtivron (Massachusetts Intitute of Technology) yer aldı.