"Son yıllardaki en önemli reform Sayıştay yasası"
Cumhurbaşkanı Gül, İran değerlendirmelerinde Sayıştay'daki değişikliğin çok fazla gündeme gelmemesine şaşırdığını söyledi.
Abone olTAHRAN - Cumhurbaşkanı Gül, İran ziyaretini izleyen gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. "Belki de son yılların en önemli reformu Sayıştay yasası" diyen Gül, Tahran'daki gelişmleri de dğerlendirdi. Reform yanlısı gösteriler nedeniyle cep telefonu şebekesinin kapalı, internet erişiminin de neredeyse tamamen kesildiğini ifade eden gazetecilere Cumhurbaşkanı Gül, "Belki mobil telefonlar kapanır ama televizyonlar her şeyi gösteriyor, halka zıt hiçbir şeyin yapılmaması gerekir" dedi.
Gül, Türkiye'nin kendi dinamikleri ile demokrasisini geliştirdiğini ve hukuk standartlarını yükselttiğini dile getirerek, "Türkiye kendi yasaklarını, kendi tabularını kendi eliyle kaldırıyor" diye konuştu. Bu süreç içinde Türkiye'nin şeffaflaştırıcı yasalar yapıldığını hatırlatan Gül, buna örnek olarak Sayıştay kanununu gösterdi. Sayıştay kanununu "son yıllarda yapılan en önemli reform" olarak nitelendiren Gül, söyle konuştu;
"Totaliter rejimlerde en büyük sorun adaletsizlikler, yolsuzluklar, hesap verememekten ve kaynakların eksik kullanımındandır. Bölge ülkelerinin hiçbirinde bunlarla ilgili düzenli bir denetim olmadığı için bunlar oluyor. Sayıştay yasası bir tartışmaya kurban gitti. Belki de son yılların en önemli reformu Sayıştay yasası. Çağırdım, konuştum, Sayıştay nerede bir kuruşluk kamu harcaması var, bu bakanlık olur, Silahlı Kuvvetler olur, polis teşkilatı olur, istihbarat teşkilatı olur, belediye olur, belediyenin ortaklığı olur, hepsini inceleyecek, incelemekle de kalmayacak, performans ölçümü de yapacak. Ordu evinden polis evine, kantinine kadar hepsinin kaydını tutacak. Türkiye'de hiç olmayan tam hesap verebilirliğin, hesap sormanın, kayıt tutmanın, kamu harcamalarının var olduğu temel bir yasa Türkiye'de konuşulmadı. Hayret ettim, ne üniversitelerimizin hocaları, ne de denetçiler makale yazdı" dedi.
Ortadoğu'daki olaylar ders niteliğinde
Sayıştay kanunu örneğini şeffaflık için verdiğini tekrarlayan Gül, bölge ülkelerindeki gösterilerin herkes için ders niteliğinde olduğunu ve ders alanların bu süreçten kazançlı çıkacağını vurguladı.
"İran'ın aşırı korumacı bir ekonomik politikaya sahip olduğunu"söyleyen Gül, "Ambargo içeriden geliyor zaten. Korumacılıkla kendi ekonominizi çürütüyorsunuz, önce ambargonuzu kaldırın" şeklinde konuştu. İran'a uygulanan BM ambargosunun iki ülke arasındaki ticaret hacmini 30 milyar dolara çıkarma hedefine engel olmadığını ifade eden Gül, Dış Ticaret Müsteşarlığından bir yetkilinin Tahran'da kalarak, serbest ticaret konusunda görüşmeler yapacağını bildirdi.