"Nabucco'da gecikmenin sebebi biz değiliz"

Enerji Bakanı Yıldız, PSA'ların imzalanmasının gecikmesinden Macaristan'ı sorumlu tutarken, bundan sonra kaynak ülkelerle finans görüşmeleri yapılacağını söyledi.

Abone ol

KAYSERİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün imzalanan Nabucco Proje Destek Anlaşmalarının imzalanmasının bugüne kadar uzamasının Türkiye'den değil, Macaristan'dan kaynaklandığını söyledi.

Seçim bölgesi olan Kayseri'de basın mensuplarıyla sabah kahvaltısında buluşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün imzalanan Nabucco Proje Destek Anlaşmalarının imzalanmasının bugüne kadar uzamasının Türkiye'den değil, Macaristan'dan kaynaklandığını söyledi.

Katılımcı ülkelerin hukuki ve finansal sorumluluklarının çerçevesini tayin eden Proje Destek Anlaşmalarının (PSA) ardından imza altına alınacak daha önemli bir anlaşmanın pek kalmadığını kaydeden Bakan Yıldız, bundan sonrasının kaynak ülkelerle anlaşma ve finans görüşmeleri yapmak olduğunu bildirdi. Yıldız, "En önemli kısımları bunlar. Buna rağmen ince uzun bir yoldayız" dedi.

Projeye ortak olunması faydalı olur

Finansmanla ilgili Avrupa Yatırım Bankası ve Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) genel direktörlerinin dünkü anlaşma töreninde bulunduğunu kaydeden Yıldız, finans konusunda gerekli şartı sağladıklarını, ancak yeterli şartı henüz sağlamadıklarını söyledi. Enerji Bakanı, "Kaynak ülkeyi görmeden, hattaki doğalgazı görmeden finans kısmı olmaz" dedi.

Nabucco'ya yeni ortak gelip gelmeyeceği yönündeki sorular üzerine de Yıldız, "Keşifler arttıkça onu balans edecek bir yapının kurulması bence elzem hale geliyor. Yani bir veya birden fazla belki ortak bir paydaş konulabilir böyle bir projeye. Üretici ayağından birinin bu projeye ortak olması faydalı olur. Fakat bunu şimdiden söylemek erken olur" diye konuştu.

İsteyen kiralayabilecek

Nabucco hattından akacak doğalgaz konusunda uluslararası konjonktürün uygun olması halinde dünyada ilk 3 büyük doğalgaz rezervine sahip İran'a kayıtsız kalınamayacağını kaydetti.

Yıldız, "Bu bir doğalgaz taşıma projesi. Bu projenin 6 ortağı var ve bu ortaklar gazın yüzde 50'sini taşıma kabiliyetine ve yetkisine sahip. Diğer yüzde 50'si başka bir ülke tarafından kiralanabilir" dedi.

Türkiye-Hollanda çeyrek final maçının hakemi belli oldu Zamlı emekli maaşı ve farkları bu ay yatar mı? İşte ödeme günleri... Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar Emiri Hamed Al Sani ile görüştü Sinan Ateş davasında dördüncü gün: Saniye Ateş fenalaştı