"Mahkeme kararı olmadan hiçbir işlem yapılamayacak"

Bakan Lütfi Elvan, yeni internet düzenlemesi hakkında bir takım değişikliklere gidildiğini belirterek, "Mahkeme kararı olmadan hiçbir işlem yapılamayacak" dedi

Abone ol

ANKARA (DÜNYA) - Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 14 Şubat’ta kabul edilen internet yasasında, değişiklik yapılacağını belirterek, yasadaki hiçbir işlemin mahkeme kararı olmadan gerçekleşmeyeceğini bildirdi.

Değişiklikler, yeni bir kanun teklifi ile yapılacak. İnternet yasası konusunda eleştirilerin çok yoğunlaşması üzerine, halen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önünde bekleyen yasayla ilgili daha hiçbir işlem yapılmadan, değişikliğe gidiliyor. Yasa üzerindeki değişiklik hazırlıklarını Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bu akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

Yeni düzenlemeyle birlikte trafik bilgisi tanımını yeniden gözden geçirdiklerini belirten Lütfi Elvan, trafik bilgisiyle ilgili tanımı daralttıklarını bildirdi. Elvan, trafik bilgilerinin kapsamını, tarafların IP adresi, başlama ve bitiş süreleri, aktarılan veri türü ve miktarı ile sınırlı tuttuklarını bildirdi.

Düzenlemenin ikinci kısmında, trafik bilgilerinin mahkeme kararı olmaksızın hiçbir şekilde verilemeyeceğinin hükme sağlanacağını aktaran Bakan Elvan, “Trafik bilgileri herhangi bir şekilde kullanılmak isteniyorsa mahkeme kararı şartı aranacak. Bu TİB başkanlığına bildirilecek, başkanlık da yer sağlayıcılardan temin edip aktaracak. Mahkeme kararı şartı arıyoruz” diye konuştu.

Lütfi Elvan, özel hayatın gizliliği konusunda ise Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın erişimi yine engelleyeceğini, ancak bu konuda 24 saat içinde mahkemeye başvurulacağını, mahkemenin reddetmesi halinde ise engellemenin durdurulacağını bildirdi.

Bakan Elvan, değişikliklerle ilgili kanun teklifinin TBMM’ye verilmek üzere olduğunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı onaylaması halinde, hemen TBMM’de yeni yasal düzenlemenin yapılacağını anlattı.

Lütfi Elvan, dünyanın bir çok ülkesinde mahkeme kararı olmaksızın internet sitesine erişimin engellenebildiğini, Google arama motorunda bile bazı kelimelerin aranmasının yasaklandığı ülkeler olduğunu belirterek düzenlemeyi savundu.

Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok