"Kredi kullanmayan 1,5 milyon KOBİ için rekabet yaşanıyor"

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk, tüm alanlarda olduğu gibi KOBİ bankacılığında da hedeflerinin liderlik olduğunu söyledi.

Abone ol

BURSA - Son 3 yılda KOBİ'lerin toplam kredilerden aldığı pay yüzde 8'den yüzde 25'e yükselirken, bankalar bu oranı yüzde 50-60 seviyelerine çıkarmayı hedefliyor. Bu kapsamda, bugüne kadar kredilere ulaşamadığı belirtilen 1,5 milyon KOBİ için bankalar, özel projeler ve stratejiler geliştiriyor.

Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Muzaffer Öztürk, tüm alanlarda olduğu gibi KOBİ bankacılığında da hedeflerinin liderlik olduğunu söyledi.

KOBİ bankacılığı portföyünü büyütmeye devam eden Yapı Kredi'nin 1 milyonu aşan KOBİ müşterisinin bulunduğunu dile getiren Öztürk, 2010 sonunda bu rakamı 1 milyon 200 bine ulaştırmayı hedeflediklerini bildirdi.

Öztürk, ülke genelinde 841 şubeleri ve bin 481 KOBİ portföy yönetmeniyle KOBİ müşterilerine özel hizmetler sunduklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"KOBİ bankacılığında önemli gelişme gösterdik. 2007'de Yapı Kredi KOBİ pazarında neydi? KOBİ'lere kullandırdığımız kredilerde (nakit) pazar payı her geçen gün artıyor. 2007 sonunda BDDK verilerine göre, yüzde 6 olan nakit krediler pazar payımız, 2010 Mart ayında yüzde 8,25'e ulaştı. Aynı şekilde özel bankalar içinde ise payımız yüzde 10'dan yüzde 15'e ulaştı. Bunlar, 2007'deki yapılanmamızın sonuçlarıdır. KOBİ pazarında hedef liderlik. Toplam sektördeki payımızda yüzde 2'lik artış çok önemli. Geçen yıl kamu bankaları ciddi büyüme gösterdi."

"Yüzde 30 büyüm hedefi"

Öztürk, 2010 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 30'luk artışla KOBİ kredilerinde 7,5 milyar liralık toplam hacme ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "İmalat ve perakende sektörlerindeki KOBİ'lerin yanı sıra tarım ve turizm sektöründe derinleşerek büyümeyi yakalayacağız" dedi.

Ekonomi içinde, işletme sayısında yüzde 99, ihracatta yüzde 56, istihdamda yüzde 81 gibi paylara sahip olan KOBİ'lerin finansman kaynaklarından aynı düzeyde faydalanamadığına dikkati çeken Öztürk, ülkedeki resmi kayıtlara göre 3,5 milyon KOBİ'nin tamamının krediye ulaşamadığını bildirdi.

"1,5 milyon KOBİ'ye ulaşılacak"

Öztürk, 3,5 milyon KOBİ'nin toplam kullanılan kredilerin yüzde 75'inin içinde olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 3,5 milyon KOBİ'nin 1,5 milyonu krediye ulaşamamış. Yani 1,5 milyon KOBİ, kredi kullanmıyor. Bankadan içeri girmeye bile tereddütlü bakabiliyor. Son 3 yıl içinde KOBİ'lerin toplam kredilerden aldığı pay yüzde 8'den yüzde 25'e ulaştı. Gelişmiş ülkelere baktığımızda ise KOBİ'lerin nakit kredilerden aldıkları paylar Türkiye istatistiklerine göre farklı. AB ülkeleri ve ABD'de bu oran yüzde 50'lere ulaşırken Japonya'da yüzde 50'nin de üzerinde. Türkiye'de son yıllarda gözle görülür artış yaşanmasına rağmen oran ancak yüzde 25'e ulaşabildi. Hedef ise yüzde 50-60'lara taşıyabilmek."

KOBİ bankacılığı daha da büyüyecek

Bunun için de 1,5 milyon KOBİ'ye ulaşılması gerektiğini dile getiren Öztürk, bunun, Türkiye'de KOBİ'lerin ve bankacılığının daha büyüyeceğini gösterdiğini söyledi.

Bankaların KOBİ bankacılığının büyük rekabet içinde olduğunu vurgulayan Öztürk, "KOBİ'ler imalat sanayinin içine girmeye başladı. Bankalar da kredi kullandırmak için yola çıktı. Yapı Kredi olarak bizim bin 400 görevlimiz sahada çalışıyor. Her biri, haftada 25 KOBİ müşterisini ziyaret ediyorlar, kredi paketlerini sunuyorlar, tanıtıyorlar. Bunlar büyüme hedeflerimizin bir parçası" dedi.

KOBİ kredileri arttı

Öztürk, KOBİ bankacılığı başta olmak üzere hizmet kalitelerini ve ağını artırmak amacıyla bu yıl 60 yeni şube açacaklarını ifade ederek, "Yaklaşık bin 200 kişi istihdam edeceğiz. Bizim gibi diğer bankalar da farklı strateji ve projelerle çalışıyor. Onlar da yeni şubelerle daha fazla müşteriye ulaşmaya gayret gösteriyor" diye konuştu.

Yapı Kredi şubelerine yapılan kredi tekliflerinde önemli artış olduğunu dile getiren Öztürk, "2010 yılında, 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 55'lik bir artış oldu. Bu, daha fazla KOBİ'nin krediye ulaşmaya başladığını ve banka olarak bizim yaptığımız çalışmaların yerinde olduğunu gösteriyor" dedi.

AFAD ve Kandilli duyurdu: Akdeniz'de deprem 16 ilde IŞİD'e operasyon: 45 gözaltı Torbalı’da istihdam için 10 bin kişi aranıyor Yabancı 13 hafta sonra DİBS’te satışa geçti Akaryakıttaki ÖTV’nin sübvanse edilmesini bekliyoruz