"Komşu ülkelerle ticaretimiz 7 kat arttı"

Bakan Çağlayan, "Ticaretin önündeki engelleri birer birer kaldırmayı başardık" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "Komşu ülkelerimizle ticaretimizi son 6 yılda 7 kat artırmış durumdayız. Ticaretin önündeki engelleri birer birer kaldırmayı başardık" dedi.

Çağlayan, "Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü 2010" programı kapsamında düzenlenen İstanbul Ticaret Bakanları Zirvesi 2010 gala yemeğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin bir çok üretim alanında Avrupa'nın, hatta dünyanın birincisi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, bugün İngiltere'de evlerde kullanılan her 10 buzdolabının 8'inin Türk malı olduğunu anlattı.

Çağlayan, Türkiye'nin son zamanlarda AK Parti hükümetiyle beraber sağladığı siyasi istikrarın ve dünyanın her bölgesiyle özellikle komşu ve çevre ülkeler olmak üzere yapmış olduğu diplomatik ve ticari atakların Türkiye'yi bölgesinde de çok önemli bir partner, önemli bir ülke haline getirdiğini kaydetti.

Devlet Bakanı Çağlayan, 8 yıl önce neredeyse Türkiye ile Suriye arasında sınır çatışmaları çıkacakken hükümetin "sıfır sorun, sınırsız ticaret" anlayışı ile bugün Suriye ile artık ortak çalışmayı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, vizelerin kaldırıldığını anımsattı.

Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Komşu ülkelerimizle ticaretimizi son 6 yılda 7 kat artırmış durumdayız. Ticaretin önündeki engelleri birer birer kaldırmayı başardık. Bu çerçevede Türkiye, dünyanın her bölgesi ve yöresiyle ticari, ikili ve çok taraflı ekonomik işbirliği anlaşması yapmıştır. Dünyanın bir çok bölgesinde çok önemli gümrük birliği ve serbest ticaret anlaşmaları tarafımızdan gerçekleştirilmiştir. Bu çerçevede sizi çok önemli fırsatlar sunan, önemli, güvenli bir enerji koridoru olma özelliğine sahip olan Türkiye'de, Türk işadamlarıyla birlikte hareket etmeye, birlikte yatırım yapmaya davet ediyorum. Bunlardan siz kazançlı çıkacaksınız, çünkü bizim amacımız karşılıklı 'kazan kazan'dır. Bu çerçevede yapılan işbirliği sadece bölgemizde değil dünyanın her tarafında birlikte gerçekleştirilecektir."

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı 16 ilde uyuşturucu operasyonu: 40 şüpheli tutuklandı