"Kemik iliği bekleyen 500 Melis daha var"

CHP'li vekil Aytun Çıray, 8 yaşındaki Melis'e bulunan uygun kemik iliği kök hücresinin nakledilmesiyle kurtulduğuna işaret ederek, “Melis’in kurtulmasına çok sevindim fakat kemik iliği bekleyen 500 tane daha Melis var” dedi

Abone ol

ANKARA - Kamuoyunda, “Melis'e Kan Ver” ve “Melis'e İlik Lazım” kampanyalarıyla gündeme gelen Melis’e uygun donör bulunarak başarılı bir nakil gerçekleştirildi. Konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray; “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde tedavisi süren 8 yaşındaki lösemi hastası Melis Akbaş’a Almanya'da bulunan uygun kemik iliği kök hücresinin başarılı bir şekilde nakledilmesiyle Melis kurtuldu. Melis’in kurtulmasına çok sevindim. Melis’e ve ailesine geçmiş olsun diyorum fakat kemik iliği bekleyen 500 tane daha Melis var” dedi. 

Lösemi hastası Efe Korkmaz’ın Temmuz ayında ölümü üzerine Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de kurulacak ilik bankası olan TÜRKÖK’ü (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) kuracaklarına dair söz vermelerine karşın sözlerinde durmadıklarını belirten Çıray, 11 Ekim tarihli basın açıklamasında “Kemik İliği Bankası kurmanız için daha kaç Efe ölmeli?” diye sormuştu. 

Kemik İliği Bankası kurmanın hiçbir zorluğu olmadığına vurgu yapan Çıray açıklamasını şöyle sürdürdü: 

“Üstelik yapılacak iş çok basittir; yanak içinden alınacak küçük bir parçadan doku tiplemesi yapılacak ve bu bilgiler bilgisayar ortamında saklanacaktır. Bir hastamıza ihtiyaç olması halinde donör davet edilerek çok basit bir işlemle hastaya nakil yapılacaktır. Üstelik dünyanın birçok ülkesi için bu doku tiplemesini Amerika’da yaşayan Antalyalı bir Türk yapmaktadır. Eğer Kemik İliği Bankası’nı, yani TÜRKÖK’ü beş yıl önce bitirseydiniz bugün 300 bin donörümüz olacaktı. Sağlık Bakanlığı’na tekrar soruyorum: Söz verdiğiniz Türkiye’de kurulacak ilik bankası olan TÜRKÖK’ü (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) ne oldu? Almanya’da uygun donör bulunamasaydı Melis’in kurtulabilir miydi?” 

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var